Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2018.03.28. 06:38

Az a baj, hogy ez olyan mintha fényképről kellene megmondani hogy két almáspite közül melyik a finomabb. Amíg nem kóstolod meg addig nem tudod megmondani hogy neked melyik ízlik jobban. Valaki azt szereti ha több benne a cukor, valaki meg azt hogy savanyúbb az alma. Ugyan ez van a távcsöveknél is. Nekem pl. van 70/500 is meg egy 200-as tükrös is. Ha egy kezdő vagy érdeklődő egymás után belenéz mindkettőbe akkor nem kérdés hogy a tükrösben fog szebb látványt kapni és ha vásárlás előtt áll akkor szinte biztos hogy nem a 70/500-ast fogja megvenni. De itt a fórumon is vannak olyanok akik a kicsi mobilitását helyezik előtérbe és inkább 70/500-ast vettek. SOHA SENKI nem tudja megmondani hogy melyik pitét fogja szeretni az vásárlás előtt álló kezdő. Az itt lévő fórumozók csak alapadatokkal szolgálhatnak az érdeklődőknek, de a személyes tapasztalást senki hozzászólása vagy véleménye nem tudja pótolni és szerintem nem is érdemes kizárólag mások véleménye alapján dönteni. Érdemes keresni közelben lakó amatőrt, szerintem sokan(köztük én is) szívesen állnak bárki rendelkezésére aki döntés előtt áll és személyes tapasztalatot akar gyűjteni vásárlás előtt. Rengeteg tényt és fizikai korlátot fel tudnak sorolni az itt jelenlevő fórumozók bármelyik forgalomban lévő távcsőről, de ez minden. A vásárlás folyamata(szerintem):1;kérdezés, fórum,olvasás 2;személyes próbája a kiszemelt távcsöveknek(vagy hasonló paraméterekkel rendelkező távcsöveknek 3;Jófogás, Vatera, WEBSHOP 4;megérkezik a kiválasztott távcső és vársz 2 hetet hogy végre kitisztuljon az ég :) Ha én is ezt az utat választottam volna akkor nem a 4. távcsövem lenne az ami most van hanem az első lett volna. Mert háromszor cseréltem le a távcsövemet mire rájöttem hogy nekem a mostani az a távcső amit szeretnék és nekem pont megfelelő minden szempontból.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2009
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2018.03.28. 07:45

Jól mondja Zsolti82.
Nagyon fontos, hogy honnan tudsz észlelni, egész mást érdemes erkélyre és mást faluvégi kertbe vásárolni. Ugyanígy fontos a szállítás kérdése is, kombinálva az egyéni lehetőségekkel (mennyire tud cipekedni az ember...).
Az azonban biztos, hogy olyan részletes és éles képet, mint amit a jobb fotókon látsz akár a bolygókról, pláne a mélyegekről, soha nem kapsz meg élőben. De biztosíthatlak, hogy amikor saját szemeddel pillantod meg a Jupiter két fő sávját és a holdacskáit, vagy az első galaxis szürke foltját a látómezőben, sokkal nagyobb élmény lesz, mint egy 24"-os monitoron Hubble-képeket nézegetni. Ennyit pedig átlagos égen még a kis 70/500 is tud.

Nem a távcsövekkel szokott a baj lenni, hanem az elvárásokkal és a türelmetlenséggel. A távcső nem monitor, a távcsöves megfigyelés pedig nem lóverseny.

Ha az észlelési helyeden tényleg korom sötét az ég, akkor érdemes mélyegezni: minél nagyobb átmérőt érdemes megvenni. Ekkor a felsoroltak közül egyértelműen 150/750, vagy ha nem akarsz fotózni, kicsit kevesebbért 200/1200 dobson az abszolút nyerő.
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 303
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.03.28. 08:29

Ez a távcsővásárlás kicsit olyan, mintha feltenné valaki a kérdést (az almáspite analógiájára), hogy melyik a legjobb autó. Kinek, melyik. Van, akinek a Ferraritól csorog a nyála, van, akinek az L60-as IFA a világ teteje. Mert az jött be. Egyének, individuumok vagyunk, nem klónozott bárányok, mindenki másképp lát, másképp dolgozza fel az agya a látott képet, más érettség, vagy tudás szinten áll. Nem lehet egyértelműen kinevezni egy típust, méretet stb. a távcsövek Szent Gráljának. Meg kell nézni. Szerintem a járdacsillagászat pont egy ilyen esemény lehetne, ha valaki ki szeretne próbálni egy adott típust, vagy többet, elmegy egy ilyenre és (kivárva a kukucskáló tömeget) belenéz, kérdez, tapasztal. Nem tudom, van-e olyan oldal, adatbázis, ahol meg lehet nézni, hogy hol milyen járdacsillagászat esemény várható és ott milyen műszerparkot vonultatnak fel. Itt van ilyen topic, ha mindenki használná, aki ilyet szervez, hasznos eszköz lehetne. Ott van a távcső gazdája, aki a látottak mellé tud plusz infókat adni (hogy nézzen bele, hogy kell használni stb).
Lehet, hogy rosszul látom,de szerintem ez nagy segítség lehetne a keresgélőknek.
Üdv: Frigyes
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2018.03.28. 09:06

Frigyes írta:Lehet, hogy rosszul látom,de szerintem ez nagy segítség lehetne a keresgélőknek.


A segítség adott! Akinek már van távcsöve az tudja hogy semmi baja nem lesz a műszernek ha más is belenéz, nem csak ő. Ezért nem zárkózik el sokunk attól, hogy más is részesülhessen abban az élményből amiben mi(már távcsőtulajdonosok). A népszerűsítésre valóban jó a járdacsillagászat. De ha valaki most akar egy kis lencsés távcsövet EQ mechanikán, annak nem nagy segítség ha van egy ilyen rendezvény meghírdetve 2 hónap múlva mert mondjuk akkor lesz jól látható a Mars és ekkor belenézhet egy 300/1500-as Dobsonba. Nem kap válszt a kérdéseére hogy mit tud a kis lencsés mert itt sem tudja kipróbálni, és még mindíg nincs saját tapasztalat. Ezért érdemes megközelíteni visszafelé a dolgot és egy közelben lakó amatörnek feltenni a kérdést akinek a kiszemelthez közeli műszere van hogy"Nem-e mehetnék ki én is oda ahol legközelebb észlelni fogsz?" Nem egyszerű, mert a megbeszélt időpontban biztos hogy esni fog az eső :) , de hamarabb meg lesz a saját tapasztalat a kinézett távcső tudásáról mintha megvárnánk a következő járdacsillagászatot ahol nem biztos hogy lesz olyan távcső mint amit ő szeretne.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolti82 2018.03.28. 09:15-kor.
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 303
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.03.28. 09:14

Ebben igazad van. A slusszpoén ellenben ugyanaz: meg kell tapasztalni saját szemmel. ;)
Üdv: Frigyes
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3590
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.03.28. 10:04

Frigyes írta:Ebben igazad van. A slusszpoén ellenben ugyanaz: meg kell tapasztalni saját szemmel. ;)


Egy ajándék esetén ezt mégis hogyan viteleznétek ki??? :shock:

Az almáspite példa pedig erősen sántít, mert ott nincs mellette a recept. A távcső műszaki paraméterei viszont alapvetően meghatározzák az adott cső képességeit.
Ettől még a saját tapasztalat valóban nagyon sokat tesz/tehet mellé, de csak hasonló felépítésű és méretű távcsövek esetén.

Az, hogy mi a különbség pl. egy 7 centis "kaleidoszkóp", azaz rövid fókuszú akromát és egy 30cm-es Newton között, nem szubjektív döntés kérdése, hanem fizika...

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Zsolti82
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.26. 10:43

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Zsolti82 » 2018.03.28. 10:42

Ajándék esetében valóban nem ez a megoldás, de hogy valaki meglepetésnek vegyen távcsövet az ritka mint a hintalósz@r. De persze ilyen is van, de nem a kivételek miatt írtam az előző hozzászólást.
A fizika az fizika. Ezzel nem lehet vitatkozni. Egy bölcsész beállítottságú embernek sorolhatod a képleteket, szakszavakat és a műszaki érveket, pont nem fogja érdekelni. Pedig lehet hogy teljesen korrekt és igaz amit írtál. Vagy kért már meg téged egy kezdő arra hogy sorolj fel neki fizikai paramétereket és mond el neki a felbontási határhoz szükséges képletet mert távcsövet akar venni és ez alapján fog dönteni? Mert tőlem sosem ezt kérdezték, bár lehet hogy látszik az arcomon hogy nem vagyok elég okos :) Bele kell nézni a távcsőbe, ez a véleményem. E-nélkül olyan mintha valaki az autoszerelés elméletet kívülről tudja és tanítja de az életben nem volt egy villáskulcs a kezében. Engem ennek ellenkezőjéről nagyon nehéz lenne meggyőzni, viszont cserébe én sem akarok senkit meggyőzni az igazamról. :)
géza
Hozzászólások: 1645
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.03.28. 11:03

Attila Igazad van. a fizika fizika, de a közgazdaság is közgazdaság. A zseb itt alapvető legtöbbnyire. Elképesztő. A zseb, csill. faktor.
géza
Hozzászólások: 1645
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: géza » 2018.03.28. 11:19

Attila Igazad van. a fizika fizika, de a közgazdaság is közgazdaság. A zseb itt alapvető legtöbbnyire. Elképesztő. A zseb, csill. faktor. (szeretném betenni a Kása J. (mephi) idézetet, nem sikerül. Hogy kéne hogy mindig megjelenjen, ha ide irok?)
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 303
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2018.03.28. 11:22

Attila írta:Egy ajándék esetén ezt mégis hogyan viteleznétek ki??? :shock:
MDA

Nyilván egy ajándéknál sehogy. Nem is azt írtam, hogy "kedves Egetfürkésznék, vidd el a férjed egy járdacsillagászatra". Általánosságban mondtam.
A fizika valóban fizika, de egy érdeklődőt sokszor szerintem nem a fizika győz meg, hanem a szeme. Simán el tudom képzelni, hogy belenéz egy 30 centis newtonba, s bár tetszik neki a látott kép, kijelenti, hogy nem venne otthonra egy ekkora ágyúcsövet. Vagy az asszony vágná ki vele, mint macskát ....ni. :mrgreen:
Én amondó vagyok, hogy a kedves érdeklődő hallgassa meg a fórumon itt a pro és kontra véleményeket a tapasztalt fórumozóktól, és utána nézze meg a pár megmaradt "versenyzőt" egy járdacsillagászat alkalmával, vagy egy közeli amatőrnél. De ez nyilván csak az én véleményem, kéretik nem megkövezni érte. ;)
Üdv: Frigyes
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”