Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
xyfree
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2011.08.31. 18:29

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: xyfree » 2012.03.23. 16:19

Szép napot!
Valóban jó választás volt az a binokulár. Gyerekként amikor megvettem az enyémet, mondjuk természetfigyelésre sok nyárestét töltöttem az ég alatt vele. Sokmindenre nem emlékszem már az akkori látottakból, de ugye használom mostanság is. És még mindig lenyűgöz az a látvány amit ez az apróság is tud adni. A nyilthalmazok jelentős része szebb mint a refiben. Hogy miért? A látómező mérete miatt. Nem annyira részletes, de az összkép határozottan látványosabb. Nem mai darab révén, ugyan nem mértem de szerintem simán több mint egy kiló megéri kézben tartva is használni. Viszont hálisten nem műanyag így a viharos gyerekkoromat túlélte. Emlékszem egyszer leejtettem a betonra. A lencsének, optikának kívül belül semmi baja nem lett. Valami elálítódhatott, mert a korábban 0 ás értéken éles kép most bőven a minuszos közepén éles úgy hogy a szemem nem romlott, de ez nem baj. Nem kettőz, éles, kontrasztos képet ad. Pedig a határba bohóckodás után akkor khmm izé... szal a lencsét simán megtöröltem rongyal. Egy minimális karc sincs rajta. Pár napja láttam egyet a vaterán. Az enyémtől nagyobb volt. Talán 9vagy 10x50 es? Nem tudom már, de 5000 ft ért. Védőkupakokkal, azt írták hibátlan. Nos szerintem simán megéri. Egy jó binokulár tényleg örökös társ lehet. Gondolom a mostanság kaphatóak optikailag verik ezt a kis sotemet, gondoltam is hogy lecserélem, s ez megy alkalminak. Sok emlék fűz hozzá, hely sem lenne leírni.
Szóval jó döntés volt kezdetnek az a binoki. Használd sokat!
90/900 skywatcher refraktor, 8x40 sotem binokulár
astrohist
Hozzászólások: 3226
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.03.23. 17:17

Kedves Ferenc. Nem könnyű tanácsot adni ismeretlen kkürülmények mellett. Pl. milyen az elheklyezés, kell-e ide-oda hurcolni ahhoz, hogy nézegethessen, stb. És persze mennyit tud rászánni. (Azután minden távcsövezőnek megvan a kedvence, én pl. a lencsés távcsöveket kedvelem, de ez nem egy abszolut értékítálet!)
Mindenesetre azt hiszem a legjobbat tette,. amikor úgy határozott, hogy minden véleményt elolvas! Bölcs megfontolás.
Sikeres választást és távcsövezést: Lajos
palics
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2011.12.05. 20:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: palics » 2012.03.23. 19:47

Tisztelt Lajos!
Családi házban lakom Kaposvár és Dombóvár között, Nagyberkiben. A házhoz tartozó telek 20x250 m, ahol már kinéztem az elhúzható tetejű csillagdám helyét. Mivel építész a szakmám a család segítségével harmad magammal és egy lakatos ismerős bedolgozásával nem gond megépíteni. Sajnos az észlelőhely mind a négy oldalról utcai lámpák fénye látható, de ezek 70, 120, 140 és 250 méter távol vannak és a környező terep közel vízszintes. Az utcai lámpákból beszűrődő fény egy részét a csillagda oldalfalai árnyékolnák le és a júliusra megnövő kukorica. Valójában oldalanként egy-két lámpa fénye szűrődik be, mivel sok a magas épület és több ingatlanon is a közvil lámpatestek fölé magasodnak a fák.
Úgy gondolom ilyen körülmények közé egy közepes lencsés távcső jó választás lehet.
Tisztelt Lajos, mi az Ön véleménye?
Ui.: Szomszéd ingatlanok egész évben sötétek, mivel azokat nem lakják.
Az Ön véleménye a fontos számomra.
Üdvözlettel: Ferenc
palics
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2011.12.05. 20:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: palics » 2012.03.23. 19:51

Mádai Attila, Gyulai Pál és Bartha Lajos fórumbeli írásai tereltek az apo felé.
astrohist
Hozzászólások: 3226
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.03.23. 21:21

Kedves Ferenc! Irigylésre méltóan jó az elhelyezése, csak ilyen is maradjon a jövőben is. Én egy jó minőségü közepes refraktorra szavaznék. De mindenképpen olvassa el a véleményeket a nagyobb reflektorokról is. Főleg azért, mert ilyen méret körülményeknél már nem lehet egyik napról a másikra kicserélni a műszert.
Azt hiszem jó lenne, ha néhány, már müködó amatőr műszerbe személyesen belenézne. Úgy tapasztalom, hogy még az internet-ismerősök sem zárkóznak el egy ilyen kis segítségtől, akkor sem, ha személyesen akkor találkoznak először. Kaposváron van jó amatőr csoport, bizonyára szívesen megmutatják a gyakorlatban is az eszközeiket.
Szivélyes üdvözlettel: Lajos
naja9
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2012.01.23. 21:51

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: naja9 » 2012.03.24. 13:54

Na Igen!
Az lenne a legjobb,ha minnél több müszerbe bele nézne.
Először voltam egy észlelő hétvégén,(Bátorliget)ott aztán lehet tanulni és össze hasonlítani eszközöket.
Egy este többet tanultam mint "eddig".A társaság pedig remek volt!!
90/900 SW
palics
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2011.12.05. 20:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: palics » 2012.03.24. 16:26

Tisztelt Lajos és János!
Igyekszem személyes tapasztalatot szerezni. Remélem összejön!
Egy közepes 5"-es légréses triplet apokromátot néztem ki magamnak. Ezt könnyebb lecserélni, mint egy nagy ágyút és elbírja a HEQ-5. A csillagda építést addig jegelem amíg jobban bele nem kóstolok a távcsöves észlelésbe.
Egyébként szerintem lassan a távcső árakon is megjelenik a válság hatása. Nem fogom elkapkodni a vásárlást.
Szerencsére ma már akkora a kínálat és annyi a forgalmazó (a külföldieket is figyelembe véve), hogy mindenki találhat igényeinek megfelelő műszert.
Üdvözlettel: Ferenc
therussian
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2012.03.24. 17:18

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: therussian » 2012.03.24. 17:42

Sziasztok!
Mindig lenyűgözött a csillagos égbolt, (szerintem az egyik legvarázslatosabb dolog a világon), és már régóta szeretnék beruházni egy teleszkópra. Teljesen kezdő vagyok ilyen téren, úgyhogy a tanácsotokat kérem...

Vidéken vagyok egy kis faluban így a hátsó udvarból használnám leginkább. Kis alig 1000 lakosú falu, tehát nem vészes a fényszennyezettség. Persze adott esetben lehet vinném is magammal valahova. Az ár amit így rászánnék az 40-50 ezer. Kezdésnek szerintem ez elegendő, aztán ha az embert jobban érdekli akkor úgyis vesz komolyabbat. Alapból a Celestronokat nézegettem, de látom, hogy itt sokan a Sky Watchert is ajánlják. Nagyjából már tájékozódtam a különféle működési elvekről. Korábban a Newton féle teleszkópok voltak szimpatikusabbak (ezekkel lehet mély eget nézni jobban nem?), de az itt leírtak alapján talán a klasszikus lencsés teleszkópok jobbak lehetnek az igényeimnek. Nekem úgy tünik most, de lehet hogy tévedek, hogy a Newton félét azt nagyon macerás felállítani, meg elmozdulhatnak benne tükrök, illetve ilyen esetben csak állva lehet nézni az eget.... A lencsések nekem praktikusabbnak, jobban hordozhatónak tünnek. Lerakom és használom, nem? Illetve mivel szeretek csak egy székből ülve is szabad szemmel csillagokat nézni, így talán az jobban használhatóbb hosszútávon, nem?

Mivel aktívan fotózom, így jó lenne egy olyan megoldás amire rá tudom rakni a Nikon Dslr vagy filmes slr gépem is....

Ezek merültek fel (Celestron mind):
NEWTON:
Powerseeker 127 EQ (41ezer, ez nagyon sokáig szimpatikus volt, most is az még!, ár-értékben jónak tünik)
Astromaster 130EQ (57ezer, ez már eléggé karcolja a felső árat...)
Astromaster 114EQ (43ezer)

Az Astromaster 114 EQ, vagy a Powerseeker 114EQ miben rsszabb a nagytestvérüktől? Csak lencseméretben?

LENCSÉS:
Powerseeker 80EQ (40ezer)
Astromaster 70EQ (37ezer)
Astromaster 90EQ (58ezer, szintén felső határ...., persze ha olyat mondtok akkor talán még belefér.... :D

Gondolom, hogy az a jobb amelyiknek nagyobb a lencséje, nem?

Ezek csak az én elképzeléseim, várom javaslataitokat.... :)

Szívesen beneveznék egy Omni XLT vonalra, de az egyelőre kilóg a büdzséből..

Sky Watcher miben jobb vagy rosszabb mint Celestron? Ebben a kategóriában szinte mindegy melyik, nem? Celestron állványai jobbnak tünnek szerintem.

Látom, hogy vannak ilyen számítógép vezérlt, vagy gps vezértl "goto" teleszkópok is. Korábban tetszettek a technika miatt, aztán valahol olvastam, hogy ha valaki így kezdi akkor úgy jár mint aki mindenhova gps-el megy: fogalma sincs hogy mi merre van, és a felfedezés izgalma sincs meg. Tehát jobban hajlok a klasszikus egyszerű teleszkóp felé, csak egytől félek: hogy fogok megtalálni valamit is az égen? :S Nincs erre valami gyorstalpalló tanfolyam? :D

Köszi :)
therussian
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2012.03.24. 17:18

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: therussian » 2012.03.24. 18:08

És még annyi, hogy nem csak a Holdat szeretném nézni... Bolygók stb... jó lenne...
meunier
Hozzászólások: 239
Csatlakozott: 2009.09.15. 13:21

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: meunier » 2012.03.24. 18:39

Én refraktorpárti vagyok, de egy newton sem rossz ám. Sőt, ár/érték arányban verhetetlenek. A tükör elmozdulása stb. szerintem túl van misztifikálva egy kicsit. Egy jó newton semmivel sem kevesebb egy refraktornál. Én a helyedben nem csak az egyik, vagy csak a másik mellett döntenék. Mivel jó vidéki éggel rendelkezel, érdemes elgondolkodni egy dobson szerelésű newtonban. Sötét, vidéki ég a mélyég hazája. Szerintem nézegesd a távcsőboltok apróit és ha van egy 15-20cm-es dobson reális áron, én most azt venném meg és levadásznám vele az összes mélyeget.

Ha fotózni akarsz, az elég komoly követelményeket támaszt a mechanikát illetően. Az pedig nincs meg 40-50E pénzből. Majdnem ennek a 10x az, amiből egy közepes asztrofotós felszerelést vásárolhatsz magadnak (távcső, mechanika, vezetés, kómakorrektor vagy flattener stb.)
TMB 100/800 APO, Lunt 60Ha, SW 200/1000N, Heq-5
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”