Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
pontshow
Hozzászólások: 222
Csatlakozott: 2010.10.21. 17:12

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: pontshow » 2011.11.28. 19:44

Szia! A kihuzat méretétől függ, h jó-e az okulár a másik csőhöz. Szerintem ha van pénzed, ne ezt a csövet vedd, hanem egy 130/650-es Newtont. Nekem 130/900 EQ2-n van, nem azért ajánlom, mert olyanom van, hanem mert rengeteg jó vélemény van róla. Én 70-eset nem vennék, nem mert gagyi, hanem mert ha megtehetném a lehetőségekhez képest a legjobbat választanám. Hozzáteszem nem néztem még olyanba és /650-esbe sem, de az enyémből kiindúlva amaz csak jobb lehet egy EQ3 állványon meg főleg, ha már 100 ban gondolkodsz. A hozzákapott kiegészítők meg bőven jók kezdésnek. Üdv!
Konkrét
Hozzászólások: 52
Csatlakozott: 2011.11.19. 20:18

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Konkrét » 2011.11.29. 00:17

Nem 100-ban gondolkodom, csak nézegettem a körül is. Nincs meghatározva az összeg. Binokulárt kerestem, aztán elkeztem a csillagászat részlegen nézelődni és eszembe jutott h gyerekkoromban hogy szerettem volna csillagászkodni, mindig az eget néztem, volt egy binoklim is, de letörött az okulár része. :S Most így érettebb fejjel ismét elkapott az érdeklődés. Sok olyan dolog van amiért odavagyok, és pár hónap múlva elhanyagolom. Ezért nem gondolkodom már nagyon drága távcsőben, bár őszintén jó volt eljátszani a gondolattal h tizenX centis lencsés távcső v apokromatikus gazdája vagyok. :D Valami olyasmi kell amit ide oda cibálok mert sosem vagyok egy helyen huzamosan, nem sérülékeny, massziv darab. Ezeket a széles , nyitott Newton távcsöveket kb akkor tudnám elképzelni magamnak ha lenne egy saját házam vidéken ahova este kiülhetek, esetleg autóm amibe pakolva kirongyolok hétvégente a Mecsekbe. :ugeek: A 70/500 as tetszik, így visszanézve ismét ezt a topikot, látom hogy Sánta G. és Balázs többször ajánlotta sorstársaimnak. Vagy ez lesz, vagy a 90/900. Remélem tavasszal már arról kommentelek hogy mit láttam. Vajon másnak is ilyen nehezem megy a kiválasztás? :roll:
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: csakb » 2011.11.29. 00:28

Konkrét írta:Vajon másnak is ilyen nehezem megy a kiválasztás? :roll:


Igen. :)
Nem véletlen, hogy ez már az 1003. hozzászólás csak ebben a topikban. :)
DannyL
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2011.09.09. 10:26

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: DannyL » 2011.11.29. 06:41

Konkrét írta:Vajon másnak is ilyen nehezem megy a kiválasztás? :roll:

Ennyire nehezen azért nem . :D
“Nem vagyok különösebben tehetséges. Csupán szenvedélyesen kíváncsi.” - Albert Einstein
Avatar
mudlee
Hozzászólások: 232
Csatlakozott: 2011.04.04. 08:53

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: mudlee » 2011.11.29. 08:02

Ha nincs meghatározva összeg, akkor egy 8cm-es APO ;)
Szerintem amúgy az állványon is kezdj el agyalni, mert hordozás szempontjából szerintem az hamarabb lesz szűk keresztmetszet :) Most már végre személyesen is láttam egy AZ4 állványt, aminek az alulábai a táska oldalára gumipókozhatóak, a mechanika meg a távcsővel együtt elfér a hátitáskában.
Erről jut eszembe, tényleg megéri személyesen megnézni a távcsövet is vásárlás előtt, mert pl én amikor az SW 80-as APO-t akartam venni, akkor végül egy WO 80-as lett belőle, mert méretben sokkal kisebb, BŐVEN belefér a hátitáskámba.
Szóval ha teheted, akkor a leendő utaztató táskáddal együtt menj be egy boltba és nézelődj szét.
Viszont ha hajlamos vagy hamar megunni, amibe belekezdesz, ráadásul első távcsöved lesz, akkor a Balázsék által ajánlott lencsések szerintem teljesen jók. Ha meg tényleg érdekel, hosszútávon, akkor úgyis beszerzel egy komolyabbat :)
Bp. XVII. ker.
Konkrét
Hozzászólások: 52
Csatlakozott: 2011.11.19. 20:18

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Konkrét » 2011.11.29. 13:02

mudlee írta:Viszont ha hajlamos vagy hamar megunni, amibe belekezdesz, ráadásul első távcsöved lesz, akkor a Balázsék által ajánlott lencsések szerintem teljesen jók. Ha meg tényleg érdekel, hosszútávon, akkor úgyis beszerzel egy komolyabbat :)


Ezt én is így látom, jó h végre eldöntöttem. Az apo-t max másodikként. WO 80 jó kis távcső lehet, mennyiért adnak belőle egy tubusnyit? :D
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: santage » 2011.12.06. 14:50

Konkrét írta:Nem 100-ban gondolkodom, csak nézegettem a körül is. Nincs meghatározva az összeg. Binokulárt kerestem, aztán elkeztem a csillagászat részlegen nézelődni és eszembe jutott h gyerekkoromban hogy szerettem volna csillagászkodni, mindig az eget néztem, volt egy binoklim is, de letörött az okulár része. :S Most így érettebb fejjel ismét elkapott az érdeklődés. Sok olyan dolog van amiért odavagyok, és pár hónap múlva elhanyagolom. Ezért nem gondolkodom már nagyon drága távcsőben, bár őszintén jó volt eljátszani a gondolattal h tizenX centis lencsés távcső v apokromatikus gazdája vagyok. :D Valami olyasmi kell amit ide oda cibálok mert sosem vagyok egy helyen huzamosan, nem sérülékeny, massziv darab. Ezeket a széles , nyitott Newton távcsöveket kb akkor tudnám elképzelni magamnak ha lenne egy saját házam vidéken ahova este kiülhetek, esetleg autóm amibe pakolva kirongyolok hétvégente a Mecsekbe. :ugeek: A 70/500 as tetszik, így visszanézve ismét ezt a topikot, látom hogy Sánta G. és Balázs többször ajánlotta sorstársaimnak. Vagy ez lesz, vagy a 90/900. Remélem tavasszal már arról kommentelek hogy mit láttam. Vajon másnak is ilyen nehezem megy a kiválasztás? :roll:


SW 80/400 ugyanannyi árban, mint a 70/500, és majdnem ugyanolyan jó a képe, viszont kb. 25-30 %-kal több fényt gyűjt. Ráadásul gyári fotoállvány-menettel rendelkezik, magyarul egy szimpla kis (akár fa, NDK) fotoállványra is felrakható, mert 1,5 kg. És már mehetsz is ki a határba!

Gábor
btibor9891
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:12

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: btibor9891 » 2011.12.06. 16:16

A 80/400 nekem is a szívem csücske, könnyű, 2"-os kihuzattal teleobjektívnek is használom, hordozható, egyszerű és nagy élmény csak simán végigcsorogni vele a tejúton, levadászni néhány nyílthalmazt, a súlyzóköd almacsutkáját, meg persze a Hold mindenben szép. A bolygók már határeset neki, a 70/900 sokkal szebben rajzol. Abban viszont nincs 3 fok látómező ami 2"-os kihuzattal még bővíthető, nem ül meg fotóállványon de még EQ1-en se, ugyanakkor szebbek az Albireo színei...
Egyik bizonytalan ismerősömet egy ideje már terelgetem egy 150/750 Newton felé, nyugodt égen meg órákig maga mellé betonoz az egyetemi 300/2150-es Newtonban látszó Szaturnusz, Jupiter, Mars...
Átlátszó égen a 150/1600-as lencséssel és 2"-os okulárral látott Ikerhalmaz és M35 a csodás csillagkörnyezettel felejthetetlen. A 250/1000-es SN-ben meg alig emlékszem már mi hogy néz ki, mert amikor végre kiszabadulok az ég alá, rendszerint a Canon lóg rajt.

Ajánlom a rövid kis lencséseket mert az egy hatalmas élmény! A hosszú lencséseknek viszont bolygókra jobb képük van. A tükrösek meg színezésmentesek és több fényt gyűjtenek adott pénzért. A lencsés meg talán mechanikusan strapabíróbb és termikusan érzéketlenebb. Kell egy nagy fényvödör és a halvány mélyegek megtáltosodnak! Az viszont röghöz kötött jószág... És ismét hiányzik a nagy látómező nyújtotta szabadság! Ördögi kör...

A döntésben valószínűleg nem sokat segítek most ezzel a hozzászólással, mert "minden távcsőnek megvan a saját ege".
Ugyanakkor mindegyik távcső jó minden észlelési területre, csak a másik valamire még jobb :D aztán majd ha konkrét elképzeléseid lesznek, kitalálod hova tovább. Ha pl. 80/400-assal kezdesz meg fogsz szomjazni a nagyobb nagyításra, részletekre, de fordítva is. Nálunk legjobban az vált be, hogy gyakrabban találkozunk és közösen észlelünk, ilyenkor mindenki hozzájut ahhoz az élményhez ami a köztes időszakban kimaradt.
Szóval hajrá, válaszd amelyik tetszik, sok felfedezni való van!
palics
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2011.12.05. 20:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: palics » 2011.12.08. 16:04

Üdvözlet Mindenkinek!
Ez év augusztusban elkezdtem tájékozódni csillagászati távcső ügyben. Rengeteg fórumot végig olvastam. A hazai és külföldi távcső forgalmazók oldalait is megnéztem. Bizony nem egyszerű kezdőként rátalálni a nekünk legjobb távcsőre. Nekem az jött le a sok-sok infóból, hogy univerzális távcső nem létezik. Mint a pecásoknál, minden horgász módszernek megvan a megfelelő botja, orsója, zsinórja... Távcsővásárlás ügyben a fórumozók hasznos tanácsait olvasva az alábbi következtetésekre jutottam.
1. Valóban nem kell nagy összegű műszerrel kezdeni.
2. Nem lehet kezdőként megjósólni melyek lesznek a későbbiekben számunkra legérdekesebb égi objektumok.
3. Van igazság abban, hogy kezdjünk egy kisebb lencséssel és majd mikor már kialakul az érdeklődési kör meg lehet vásárolni a 2. távcsövet (ami már egy tapasztalaton alapuló megfontolt döntés eredménye lesz).

Nehogy valaki is félreértsen - nem vagyok pedagógus és még amatőr csillagász sem - nem kívánom az észt osztani, csak hangosan gondolkodom. Hátha valaki megszán és segít még egy jó tanáccsal!

4. Vidéken lakom, kertes családi házban és a beriasztózott garázsban tudnám tárolni a technikám.
5. Arra a következtetésre jutottam, hogy először egy 120, vagy 150-es akromáttal kezdeném az égbolt faggatását, majd később (ha még tart a lendület) egy 40 cm-es dobson-t készíttetnék, melyet csak 20 m-t kellene szállítanom a tároló helytől az észlelési helyig.

Valószínűleg többen is túlzónak tartják ezeket a kezdő átmérőket, de én attól félek, hogy a kisebb optikák által mutatott képekben csalódnék és ezért az első alkalommal kiábrándulnék. TISZTÁBAN VAGYOK AZZAL, HOGY AZ ASZTROFOTÓKON ÉS AZ ŰRTÁVCSÖVES FOTÓKON LÁTOTTAKRA NEM SZÁMÍTHATOK! De nekem már az is nagy élmény volt amikor a 60x90-es binoklimmal kiálltam az udvarra és nézhettem a teliholdat.
Derült eget mindenkinek!
palics
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2011.12.05. 20:03

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: palics » 2011.12.08. 16:11

Egy fontos dolgot kifelejtettem. Nem szándékom az égi objektumok fotózása. Ha szép képeket akarok nézegetni, arra ott van az internet.
Csak minél többet szeretnék fókuszálni és gyönyörködni!
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”