Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

A Hírek.Csillagászat.hu-n megjelenő hírekre érkezett hozzászólások gyűjteménye. Itt még nem szereplő cikk esetén hozzászólást a http://hirek.csillagaszat.hu cikkei alatt található "Hozzászólás" linkre kattintva lehet indítani.
Guest

Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: Guest » 2009.11.16. 17:26

Mióta a csillagok fejlődésére vonatkozó elméletek alapján
tudjuk, hogy évmilliárdok múlva Napunk is vörös óriássá válik, izgat bennünket a kérdés: mi lesz a Föld, s reménybeli utódaink sorsa az esemény bekövetkeztekor?

»» Az eredeti cikk ide kattintva olvasható el.
ucsaba04
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2009.10.27. 18:04

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: ucsaba04 » 2009.11.16. 17:33

Elgondolkodtató az egész folyamat, az emberiségnek és a többi élőlényeknek új lakató égitestet kell addig keresni,
ha túl akarjuk élni az egészet. Esetleg egy bolygó holdján, ahol vizet is találunk majd. Valószínű, hogy ezen a Föld
nevű bolygón örökké nem élhetünk, mivel ennek az égitestnek is van egy élete.
Avatar
Balage
Hozzászólások: 173
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:15

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: Balage » 2009.11.16. 20:51

A legújabb számítások szerint a Nap "felszíne" nem fogja a földpálya méreteit, viszont a csillag légkörének súrló hatására a Föld végül szép lassan belespirálozik csillagába.

Az élet kihalása viszont sokkal hamarabb elkezdődik, kb egymilliárd év múlva éri el legforróbb állapotát, minek következtében az óceánok elpárolognak. Az élet még ettől is korábban fog kihalni, mivel a Nap tombolása nem egyik pillanatról a másikra fog végbemenni. Pár száz millió év múlva már jóval intenzívebb lesz a sugárzás, amit a bolygó légköre nem fog tudni kivédeni, sorra fognak a fajok kihalni. A primitívebb, szívósabb állatok (csótány, skorpió) valószínűleg tovább megmarad, de nekik is meg lesznek számlálva a perceik. Az ún. extremofil mikrobák viszont olyan extrém körülményeket képesek elviselni, mint a forrásban lévő víz, extrém savas vagy teljesen anoxiás környezet. Legtovább az olyan élőlények fognak fennmaradni, melyek valószínűleg először jelentek meg a bolygón. Ironikus.

Exotikus viszont abba belegondolni, hogy a Naprendszer lakhatósági zónája több száz millió km-re kitolódik. Az óriásbolygók jelenlegi jégholdjai óceánholdakká alakulhatnak, ideális helyekké a primitív élet kialakulásához. Hacsak eddig még nem alakultak ki (Europa pl).Viszont ez elég rövid ideig fog tartani, a Nap vörös óriás állapota után újra elidegenednek ezek a külső naprendszerbeli holdak.

Ha sok pontatlant írtam, javítsatok, ezt főleg ismeretterjesztő irodalomból és hiányos memóriámból kapartam össze. :)
Benei Balázs
110/800 Tal Newton
12x60 Scopium
72/500 MOM-Unioptik
Pape
Hozzászólások: 450
Csatlakozott: 2009.09.07. 18:05

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: Pape » 2009.11.16. 22:21

Mindent jól írtál, legtovább tényleg az extermofilek fognak megmaradni. Ezek közül sok még az utolsó csepp víz elpárolgása után is élni fog, bár igaz hogy csak vegetálva. És ők sem kerülhetik el a sorsukat...

Nemrég láttam egy ismeretterjesztő filmet erről az egészről és nekem elég elszomorító volt egy órán keresztül nézni hogy végzi a fejlett majd a fejletlen élet és végül a bolygó.
90/900 refraktor
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2009.11.17. 10:54

ucsaba04 írta:Elgondolkodtató az egész folyamat, az emberiségnek és a többi élőlényeknek új lakató égitestet kell addig keresni, ha túl akarjuk élni az egészet.


Számos sci-fi szól ilyesmiről.
Én meg képzelem, ahogy az akkor 15 mrd főnyi lakosságot, Bangladesétől kezdve, Etiópiáéval folytatva, sorra szólítják, kis batyujukkal jelentkezzenek a kitelepítő rakétáknál. Ali Mohamed 7 jelentkezzen, Abdul Hasszán 23 jelentkezzen ... :?
kaviat
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2009.09.15. 12:02

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: kaviat » 2009.11.17. 15:09

ezexerint, ha jól gondolom, szinte a "végére" jöttünk le a fáról.. mert előttünk volt akár 1 - 2 milliárd év is, amíg stabilan sütött a napocska, aztán mire megjelenünk pár (száz)millió év és kampó a földnek.
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2009.11.17. 16:56

Érdekes dolog évmilliók távlatában gondolkodni, hiszen röpke néhány évszázad alatt nagyon nagy károkat okoztunk bolygónk ökoszisztémájában, és sok közülük visszafordíthatatlan, és sokan nem foglalkoznak azzal, hogy unokáiknak is maradjon valami. Szerintem így nem biztos, hogy pl.10 millió év múlva lesz a maihoz valamelyest hasonló emberi társadalom, amely komolyan gondolkodik kozmikus jövőjéről. ;)

Meg tudja valaki mondani, hogy mi lesz a Titan holddal, ha a Nap vörös óriás lesz? Lesznek rajta óceánok?
Most elvileg azért marad meg a légköre olyan kis gravitációnál, mert hideg, ill. elegendően nagy a nitrogénmolekula tömege. Ha felmelegszik, elszökik a nitrogén is, mert a gravitációja kicsi. Ha nincs légkör, akor viszont óceán sincs, mert elszublimál a jég, mielőtt felolvadna.

Ugyanez a kérdésem az Európával is. Ha felolvad a felszini jégpáncél, akkor valamennyi vízgőz egy kis atmoszférát fog alkotni körülötte? Ami azután a napfény hatására bomlik, és főként oxigén légkört ad, ami biztosítja a megfelelő nyomást a szabad óceán felszín létezésének?
Eseleg egy másik verzió szerint marad a jégfelszín tele gejzírszerű gőzfeltörésekkel (üstököshöz hasonlóan)?
Pape
Hozzászólások: 450
Csatlakozott: 2009.09.07. 18:05

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: Pape » 2009.11.17. 20:52

kincsesm írta:Szerintem így nem biztos, hogy pl.10 millió év múlva lesz a maihoz valamelyest hasonló emberi társadalom, amely komolyan gondolkodik kozmikus jövőjéről. ;)


OFF: Ebben teljesen igazad van. És szerintem ezer év múlva sem lesz itt már semmi efféle.
90/900 refraktor
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2009.11.18. 10:27

kincsesm írta:Meg tudja valaki mondani, hogy mi lesz a Titan holddal, ha a Nap vörös óriás lesz? Lesznek rajta óceánok?
... Ha felmelegszik, elszökik a nitrogén is, mert a gravitációja kicsi. Ha nincs légkör, akor viszont óceán sincs, mert elszublimál a jég, mielőtt felolvadna.

Ugyanez a kérdésem az Európával is. Ha felolvad a felszini jégpáncél, akkor valamennyi vízgőz egy kis atmoszférát fog alkotni körülötte? Ami azután a napfény hatására bomlik, és főként oxigén légkört ad, ami biztosítja a megfelelő nyomást a szabad óceán felszín létezésének?...


A Föld is veszít a légköréből. Most van egy egyensúlyi állapot. Az említett holdakon is bizonyára kialakul valami hasonló, a kisebb gravitáció miatt rövidebb időre. Arra viszont én is kíváncsi vagyok, mennyi ideig lehet óceán az Európán, vagy metán- (vagy végül mi is, mert ezt nem láttam részletezni, talán valami benziszerű?) tenger a Titánon.
kaviat
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2009.09.15. 12:02

Re: Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik?

Hozzászólás Szerző: kaviat » 2009.11.18. 13:24

az lenne a másik kérdés, hogy vajon a megelőző évmilliók alatt mekkorát változott a föld éghajlata a nap esetleges változásai miatt? ugye pár száz millió évvel ezelőtt már voltak gerincesek, azaz eléggé bonyolult élőlények ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy az utóbbi pár száz millió évben eléggé stabil volt a föld éghajlata, mert ugyan jöttek mentek a jégkorszakok, de olyan "minden elpárolog" vagy "kővé fagy" nem nagyon volt.. szóval úgy néz ki, sok sok évmillió óta élhető környezetet tudott biztosítani a föld.

vajon ásatásokkal mennyire tudunk visszamenni az időben?
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - hozzászólások”