Egymással versenyző fotonok igazolhatják Einstein elméletét

A Hírek.Csillagászat.hu-n megjelenő hírekre érkezett hozzászólások gyűjteménye. Itt még nem szereplő cikk esetén hozzászólást a http://hirek.csillagaszat.hu cikkei alatt található "Hozzászólás" linkre kattintva lehet indítani.
Guest

Egymással versenyző fotonok igazolhatják Einstein elméletét

Hozzászólás Szerző: Guest » 2009.11.03. 07:46

Egy távoli gammavillanás két eltérő energiájú fotonja 7,3 milliárd éves
utazás után kevesebb mint egy másodperces különbséggel érte el a Fermi
űrteleszkópot. A kis eltérés ismét csak az Einstein-féle
relativitáselméletet igazolhatja.

»» Az eredeti cikk ide kattintva olvasható el.
amai
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.11.03. 10:36

Re: Egymással versenyző fotonok igazolhatják Einstein elméletét

Hozzászólás Szerző: amai » 2009.11.03. 16:44

Két jelenségre szeretném felhívni a cikk olvasóinak figyelmét.
Az egyik az, hogy az interstelláris illetve az intergalaktikus tér nem üres. Valamennyi részecskét tartalmaz, ami olyan hosszú úton, mint amit a cikk említ, lassíthatja a fotonokat. (A fény sebessége csak vakuumban éri el a maximot, annál minden anyagban lassabban halad.) A lassítás mértéke valószínűleg fordítottan arányos a fotonok energiájával. Azaz, minél nagyobb energiájúak, annál erősebb kölcsönhatásba kerülnek az interstelláris illetve intergalaktikus részecskékkel, és annál jobban lelassulnak.
A másik oka a 0,9 másodperces késésnek az is lehet, hogy azok a folyamatok, amik az eltérő hullámhosszúságú fotonok emisszióját kiváltották, nem azonos távolságra voltak tőlünk. Egy óriáscsillag esetében 270 000 km-es távolságkülönbség nem minősíthető extrémnek. (Persze ez utóbbi feltevés igazolásához jobban kellene ismernünk a gammavillanást létrehozó folyamatot.)
gusztibacsi
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.11.04. 12:42

Re: Egymással versenyző fotonok igazolhatják Einstein elméletét

Hozzászólás Szerző: gusztibacsi » 2009.11.04. 12:56

És az hogy van, hogy ha a 2,1mp hosszú gammavillanásból érkező két foton beérkezése közt van 0,9mp, akkor egyből tuti, hogy ez a téridőfodrozódás miatt van, és nem mert nem is egyszerre indultak ? :D

Most komolyan kérdem, mert nem értek hozzá, de nagyon érdekel hogyan nézzük meg mikor született egy foton. Vagy legalábbis honnan tudjuk, hogy két foton egyszerre indult?
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - hozzászólások”