Hozzászólás
Szerző: szoja » 2020.02.11. 12:52
Köszönöm, Attila a válaszod. Nekem vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban, több okból is. Megértem azt a szándékot, hogy hasznos tud lenni, ha valaki névvel és arccal is vállalja magát, de bevalom őszintén, hozzám közelebb áll a nicknév használata. Amit mondasz, hogy a neten hajlamos az ember elidegenített, személytelen, sokszor támadó vagy trollkodó viselkedést produkálni, szerintem független attól, hogy anonim vagy nevesített módon teszi. Nyilván egy teljesen kontroll nélküli felületen az ismeretlenként tett megnyilvánulások gyakoribbak, de pont erre találták ki a moderátori rendszert. Mióta világ a világ és megjelentek az első ilyen szolgáltatások, fórumozok, csetelek (akkor még IRC), stb. Sose éreztem, hogy gond lenne, minden esetben amikor valaki nem oda való módon viselkedett, ki lett moderálva, rendre lett utasítva, végső esetben pedig törlésre került az accountja. Szerintem ez a dolgok rendje, az internet ilyen és nem is fog változni. Hogy milyen egy közösség, mennyire barátságos, befogadó vagy ellenséges, elsősorban az önszervező erején múlik, nem pedig a bürokratikus működési keretein. Ellenben egy túlzottan szigorú elvárásokat megfogalmazó rendszer mindig is el fogja riasztani a felhasználókat, és látva az amúgy is megcsappant aktivitást, szerintem nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ilyen szabályokkal tovább erősítsük ezt a hatást.
Egy másik érv az anonimitás mellett, hogy ez egy szakmai fórum, és a tapasztalatom az, hogy az ilyen helyeken sokkal kevesebb a nem odaillő viselkedés, mint egy teljesen nyitott, általános fórum esetében (pl. Index fórum, stb). A Cloudy Nights és a Stargazers Lounge is kiválóan működik, minőségi szakmai diskurzus folyik ott, pedig ott is nickname-et használ szinte mindenki. Nyilván itt is kell valamifajta szabályzat, amire lehet hivatkozni, és a moderátorok ez alapján tudják az értelmes párbeszédet támogatni. Alapvető elvárás és úgy gondolom az minden felhasználótól elvárható, hogy itt is, mint a való életben, ne kötekedjen, ne trollkodjon, ne zaklasson, stb. De túl sok javulást én nem várnék, a Facebookon is rengeteg a troll, akár a saját neve alatt akár álnévvel regisztrál. Ellenőrizni meg végképp nem lehet a személyazonosságot - vagyis de, viszont akkor én egészen biztos, hogy el fogok pártolni innen, ugyanis a fentiek tükrében szerintem mindenki számára világos az álláspontom. És nem azért mert bunkó módon akarok viselkedni, hanem mert indokolatlannak tartom egy nyílt fórumon az ilyen jellegű megkötéseket.
Viszont látom az előnyét a nevesített felhasználóknak is (amennyiben a fentiek alapján ez csak egy opció lesz a felhasználók számára). Ezek a felhasználók egyfajta power userként vagy mentorként lehetnek jelen, a saját ismertségüket, szaktekintélyüket felhasználva erősítenék a fórum hitelességét. Sőt, akár létre is lehetne hozni különböző kategóriákat is: szakcsillagász, kereskedő, mérnök, Meteor-szerkesztő, csak hogy néhány tippet adjak. A külföldi fórumokon is vannak vendor, sponsor stb. besorolású felhasználók. Bár ennek igazán akkor lenne értelme, ha a jelenleginél sokkal többen lennénk - sajnos Magyarország kicsi, és mi Csillagváros-felhasználók sem vagyunk sokan. GDPR szempontokat figyelembe véve a személyes adatokat viszont én célszerűen csak a regisztrált fórumozók számára tenném hozzáférhetővé, külső látogatók számára nem.
Várom a véleményeteket.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára
szoja 2020.02.11. 17:06-kor.
Fehér Tamás