Emlékezz rám    Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció
Főoldal Blogok Tags Az én Messier-albumom - az első magyar észlelőblog

Csillagváros blogtér

A legfrissebb posztok a Magyar Csillagászati Egyesület tagjaitól
Tags >> Az én Messier-albumom - az első magyar észlelőblog

Rég nem írtam ide.

 

Ennek oka abban keresendő, hogy szegedi munkahelyem, életem egycsapásra összeomlott, el kellett jönnöm onnan, jelenleg Budapesten próbálok szerencsét.


Hosszú idő után most újra elkezdtem a Messier rajzok kidolgozását. Ja, hogy nem szóltam, hogy vége? Már elég rég. December 12-én készült az utolsó rajz.

Aztán a sarokba, polcra kerültek az észlelőnaplók. Pihentek. Mert nem volt energiám nekifogni.

4-5 fokos LM-k, 2-3 órás észlelések lenyűgöző eredményei. Most ismét papírra kéne vetni őket, de nincs türelmem.


Egy újabb érdekes éjszakét tudhatok magam mögött.  2010. május 14-én, pénteken szép derült idő uralkodott az országban, melyet néha felhősödés zavart meg. Később elvonultak a felhők és csodálatos derült ég maradt, ám délről látszott a közelítő felhőzet. Ennek ellenére, bízva a szerencsében, elindultam a csillagvizsgálóba, mert ha ezt az éjszakát nem próbálom meg kihasználni, akkor lehet, hogy csak a Hold elvonulta után mélyegezhetek ismét, és talán egyes célpontokat csak rosszabb körülmények között láthatok. Így nekiindultam, és nyolc körül ki is értem a csillagdába. Felállítottam a műszert (egy H-EQ5-ös mechanikán kissé furán hatott az alig 8 cm-es távcső), majd lassan nekiálltam a megfigyelésnek. Az átlátszóság szegedi viszonylatban soha nem látott mértéket öltött, még északnyugat felé, a város és a Dóm fényburájában is szokatlanul sok csillag látszott, és az ég határozottan sokkal sötétebb volt, mint máskor. Ez ám a jó hír, mert akkor a betervezett Messiereket (M81-82, 51,63,106,109,108,97, stb.) végre megint kissé jobb égen vehetem szemügyre. Beállítottam a szürkületben az M81-et és meglepődtem. Rengeteg fényes csillag közt jól látszott a galaxis és társa is. Úgy döntöttem, a dóm fénye miatt nem itt készítem el a rajzot, hisz a galaxispár cirkumpoláris, tehát az elkövetkező hónapokban is jó helyzetben lesz még. De azért a csillagos háttér rajzolásának nekiálltam, hogy így időt nyerjek. Lassan felkerültek a pöttyök a lapra, és ekkor átálltam az M82-re. Ott is nekiláttam a háttérnek, de hamarosan azt vettem észre a szemem sarkából, hogy megindultak a felhők. Nagy, gyors tömbök voltak, világítottak a fényszennyezésben. Ez azt mutatta, hogy a szegeden jól ismert lokális felhőképződéssel állunk szemben. Ez a fajta felhő itt alakul ki a város felett, és általában 1-2 óra alatt megszűnik. Ezért úgy döntöttem, kockáztatok, és várok egy órát. Bevonultam a lenti észlelőhelyiségbe olvasni, stílszerűen Mallas-Kreimer Messier Albumát vettem elő. Aztán egy jó fél óra múlva kinéztem, mi a helyzet, és nagy megelégedésemre a felhőzet gyorsan feloszlott. Így tulajdonképp a szürkület végére kiderült! Kezdődhetett a megfigyelés!

Az M82-t nem folytattam, hiszen erre lesz lehetőségem máskor is. Inkább az M63-at vettem célba. Ez a galaxis szenzációsan fényes, ovális foltként látszott a látómezőben. Mivel karjai szorosan fel vannak tekeredve, nem láttam egyebet a mag körül egy kissé inhomogén halónál. A mag viszont egy elliptikus belső területben excentrikusan helyezkedett el.  Különösen érdekes volt, hogy a mag déli oldala sokkal élesebben vált el a halotól, mintha egy porosabb régió lenne ott. Ami nagyon különös élmény volt, hogy sokáig nézve EL-sal a LM-ben rengeteg halvány, 13-14m körüli csillag jelent meg a látáshatáron, melyek közül néhányat sikerült pozíció szerint is berajzolni.  A következő célpont az M109 az UMa-ban. A Gamma UMa melletti 10m-s csillagváros nem kényeztetett el, határozottan nehéz volt, az ovális haloban csupán egy kerek magterület látszott. Sokkalta megnyerőbb volt az M106, amelyet még egy évtizeddel ezelőtt 10 cm-es reflektorral rajzoltam le. Akkor a spirális szerkezet egész könnyen követhető volt. A 8 cm-es távcső most is megbirkózik a fényes, 8m körüli hatalmas csillagvárossal, a fényes belső terület körül hosszú, bajusz-szerű fényfonalakat mutat, melyek a galaxis külső karjai.  A belső karok közül a keleti remekül látszik. Érdekessége, hogy csillagkörnyezete szokatlanul sűrű.

Az M108 sokkal sejtelmesebb látnivaló, de mivel jó magasan látszik, nem okoz gondot. Könnyebb látvány, mint az M109, amit személy szerint a legnehezebb Messier-objektumok egyikének tartok. Az M108 a hozzá kissé hasonló M98-nál is kissé fényesebbnek érződik. Egy csillagszerű központ uralja, mely azonban nem a valódi mag, hanem egy előtércsillag. A valódi mag tőle keletre lenne, de nem látszik, csak egy sűrűsödés. A galaxis legfényesebb területe mégsem ez, hanem a nyugati rész csomósodása, amely fotókon is kitűnően látható. A halo hosszan elnyúlik mindkét irányba.


A tavasz sajnos nem egészen úgy alakult, ahogyan szerettem volna. Nem csak a csillagászatban, az élet más területén is, de ez nem tartozik a tárgyhoz. A lényeg, hogy a télen egyetlen valamirevaló észlelést nem tudtam csinálni, és csak Kréta szigetén tett expedíciónk srán láttunk 7 gyönyörű, derült eget. Ott azonban nem folytattam a Messier Projektet, mert nagyobbik, 13 cm-es távcsövemet vittem az útra, és a célpontok is a déli égbolt látványosabb objektumai voltak (jellemzően -40 fok alatt).

Hazaérkezésünk után egy héttel kezdtem el azon morfondírozni, hogy jó lenne már észlelni újra. Április 17-én a Csillagdából sorra vettem a Virgo halmaz elliptikus Messierjeit, melyekben részleteket hiába keresnénk, de a látómezőrajzok jól sikerültek, legtöbbjükön nem is egy galaxis látható.

Egyik április végi estén, 29-én sikerült igazi jó átlátszóságot kifogni, és így hirtelen felindulásból nekiestem a november 19-én elkezdett és ködképződés miatt félbehagyott M38 rajzomnak. A halmaz 25 fok magasan is hozta a formáját, és sikerült befejeznem a rajzot, így erre se kell várni augusztusban, hogy felkeljen hajnalban.


Itt van egy kis nézgetni való...

(80/600 L, idény nyáron, zenittükörrel)

M 9 GH


Sziasztok!

 

Ízelítő a Messier rajzok közül.


Tegnap és ma végre nekiduráltam magam és kidolgoztam a Messier Projekt eddig elkészült rajzainak kb. 80%-át. Ha lesz még energiám, akkor befejezem még ma, és a jövő héten beszkennelem, majd felteszem az albumomba.

 

A borult időjárás miatt egy hete nem tudok észlelni, s csillagokat is ritkán láttam. Viszont a front megérkezte előtt, egy hete vasárnap este éjfélig tudtam még észlelni, a Cassiopeia NY-ait és DF-eit rajzoltam 22 T-vel.


Már előre sajnáltam a szombat éjszakát, mivel baráti összejövetel és sörözés miatt nem mehetek ki észlelni.

De aztán a sörözés végeztével, enyhén kótyagos fejjel fél egykor kivittem a binoklit, hogy megnézzek néhány változót. Az este már látszott, hogy remek az átlátszóság, de ami elém tárult, álmodni se mertem volna. A z egyik legjobb szegedi ég fogadott! Nincs mese, itt észlelni kell! Kicipeltem 220/1200-as Dobsonom, mivel a Cet fejében szerettem volna megnézni két galaxist. Az első az igen nehéz lapjáról látszó spirál, az NGC 1073 - némi távcsőtologatás az erkélyobszervatóriumban, hogy rálássak, és ott is van a LM-ben! 38x-sal már látszik, sőt, elég kontrasztos. 80x-sal viszont érezhetően szétesik már a kép, mégis ezzel rajzoltam le.

Mikor végeztem, az NGC 1055-re állítottam a műszert, mely nagyon közel fekszik ehhez és az M 77-hez is. Sajnos az észlelési ablak bezárult, már belelóg a panel fala a LM-be.


Majdnem úgy lett, hogy nem mentünk ki. A reggeli sms-váltás után folytatódott a fátylasodás tegnap, és amikor délutáni, "észlelésre felkészítő" szendergésemből felriadtam, a Napot szutykos, fátylas égen láttam lemenni... Elbizonytalanodva majdnem lemondtam az észlelést, de aztán úgy döntöttünk, hogy ha már ma van Kutatók Éjszakája, mi is kutassunk egy kicsit... :) Az utolsó műholdkép szerint azonban a fátyolfelhők elmenni látszottak, Kesckeméttől északra mindenütt jó volt az átlátszóság, és a sáv széle közeledett. Jó előjelek!

Kiérve lassan, de biztosan javult a helyzet. A helyszín már bejáratott, szőregi körtöltés-szakaszunk, tökéletes körpanorámával. A Cas alatti, északi terület csodásan tele volt hintve csilagokkal, és a derülés közeledett, minden percben egyre hátrébb szorítva a felhőket. Alul, 5 foknál is alacsonyabban biztatóan hunyorgott a Capella. Sajnos az erős szél nagyon kellemetlen volt, szerencsére éjféltájban enyhült kissé.

Kezdetnek megnéztem bő harminc változót. Legérdekesebb a Z UMa irdatlan gyors féyesedése volt, és az AC Her cseppnyi lezuttyanása, ami közeledő minimumát vetíti előre. A SS Cyg kitörésben, fényes.


MCSE-tagság

Ne felejtsd el megújítani MCSE- tagságodat! Ha még nem vagy tag, fontold meg a belépést, érdemes!

Friss fórum témák

Online felhasználók

 • Nyilas László
 • Kása János
 • Tóth Zoltán
 • Benei Balázs
 • Tardos Zoli
 • Borhi József
 • Morvai József MoJo
 • Vizi Péter
 • horadam
 • DienesLászló
 • Jakab Szilveszter
 • Szarka Levente
 • Rékasi Gergely
 • géza

Blog címkék