Eredmények a fényszennyezés ellen

Szerző: Hollósi Ferenc

Címkék: Nincs címke megadva 

Hollósi Ferenc

Tisztelt Csillagász Kollégák és kezdő Csillagászok!

Több éve vagyok már amatőr csillagász, Budapest külső kerületében.

 

Forgatható kupolámból a 3 teleszkóppal és fényképezőgéppel fotózok, elsősorban mélyég objektumokat.

Mindig gondot okozott a holdfény és a közvilágítás okozta fényszennyezés.

 

A fényszennyezés minden városban jelentős, de főleg Budapesten. Ez minden csillagászt zavar, többek között engem is, ezért a helyzet javítására az alábbi megoldásokat találtam ki.

A közvilágítással foglalkozó cég jóindulatú hozzájárulásával az armatúrákról darus kocsival leszedtük a fényszennyezést okozó lámpaburákat, összesen 25 db-ot.

 

Ezután az utcai világítótestek csak lefelé világítanak környékünkön, és jobb lett a közvilágítás is. Így találkozott a közérdek és a magánérdek, kölcsönös előnyökkel.

A helyzetem sokat javult, fotózáskor az expozíciós időt egyből duplájára lehetett emelni.

Fotózáskor nagyon fontos az expozíciós idő hossza, hogy minél több fotont tudjak gyűjteni.

 

A Meade LX200 teleszkópomon a belépő nyílásnál kezdődik az optikai rendszer. A tapasztalatom az volt, hogy mélyég fotó esetén a mellette lévő két műszerrel, APO185/1300 és APO 100/550, nagyon jó képeket tudtam a mélyégboltról készíteni, de a Meade LX200 esetében az egész látható kép vöröses volt.

A vörös szín elsősorban a közvilágításra jellemző zavaró fény.

 

Azt gondoltam, hogy mivel a Meade-nek nem tartozéka,  én saját tervem szerint készíttetek egy a belépő peremre illeszkedő árnyékoló csőtoldatot, olyan módon,hogy hossza elférjen a kupolámban, bármely forgatás esetében.

 

A kísérlet sikeres volt, az árnyékoló csőtoldatot feltéve a Meade teleszkópon is látványosan javult a kép háttere, a fotókról eltűnt a vörös szín.

Az eredményen fellelkesülve a két optikai teleszkópomra, az APO185/1300 és APO 100/550 is tettem árnyékoló csőtoldatot. lásd 1. sz.fénykép.  Ez esetben is jelentős javulást értem el a csőtoldatok által, jobb mélyég fotókat tudok készíteni.

A fenti, igazolt, egyszerű és jó megoldást ajánlom a csillagász kollégák és kezdő csillagászok figyelmébe.  Annak megvalósítása bármely teleszkópra alkalmazható, nem átmérő függő, és nemcsak a kupolában dolgozó műszerekre alkalmas, de a kitelepülő műszerek esetében is sokat javít a készülő fényképek minőségén.

 

Megvalósítás:

Első alkalommal fekete keménypapírból valósítottam meg a csőtoldatot, de az nem vált be, mert a papír páraszívó.

Ezért javaslom 1mm vastagságú alumínium lemezből hengeríttetni egy csőtoldatot, amelynek rögzítése skf bilinccsel történhet. A csőtoldat hosszát a kupola beltere határozza meg.

 

1.sz. kép

Csillagos eget kívánok, és szép fotókat!

Hollósi Ferenc

 

 

 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
Kérjük, hogy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni. Ha még nincs fiókod, akkor regisztrálj!

busy