Egy „mindenes” távcső használat közben

Szerző: Kása János

Kása János

Korábban már írtam róla, hogy az én két fő távcsöves tevékenységem a bemutatózás és a járdacsillagászat. Hogy ez miért alakult így, arra nem tudok magyarázatot adni, de tény, hogy sokkal többször üzemelem be a felszerelésemet a nagyközönség számára, mint a saját és barátaim kizárólagos örömére. Ez év őszének közepe (2015.10.18.-2015.11.08.) igazi nagyüzem volt számomra. Ezen időszak alatt összesen 6 előadást, és 4 távcsöves bemutatót tartottam. Ezek közül most a négy távcsöves bemutatóról írok részletesebben.

A sorozat a MACSED (Magnitúdó Csillagászati Egyesület Debrecen) őszi csillagászati bemutatójával kezdődött Debrecenben az Újkerti Szánkódombon. A MACSED minden évben tavasszal és ősszel teremben tartott előadásokkal összekapcsolt távcsöves bemutatót tart, amelynek 2006-tól aktív résztvevője vagyok. Eleinte egy 130/900-as Newton volt a bemutatós távcsövem, viszont 2012. őszétől már egy SkyWatcher 120/600-as lencsés távcsővel észlelek. Ennek a távcsőnek az összeállításáról egy korábbi blogban ( http://www.csillagvaros.hu/index.php/blogok/egy-mindenes-tavcs-oesszeallitasa.html ) már részletesen írtam, így most csak a használatáról írok.

A jelenlegi felszerelés:

  • 120/600-as SkyWatcher lencsés távcső,
  • acéllábas AZ4 mechanika,
  • 1,25”-es Lacerta dielektrikus zenittükör,
  • Explore Scientific 68° Series 24 mm-es okulár,
  • Meade Series 4000 Super Plössl 9,7 mm-es okulár,
  • University Optics 6 mm-es ortho okulár,
  • zöld holdszűrő,
  • sárga, zöld és kék Baader színszűrők,
  • keretre szerelt Baader napfólia.

-

2015.10.22. Debrecen, Újkerti Szánkódomb

A bemutatón (kb. 18:00-21:30) több egyesületi tagtársunk is részt vett a saját távcsövével, de mivel nem a tesztelés és a távcsövek összehasonlítása volt a cél, ezért csak a saját felszerelésemről írok.

A korábban használt okulárok szinte teljesen lecserélődtek. Ma egy Explore Scientific 68° Series 24 mm-es okulár a fő bemutatós eszközöm. Ezzel az okulárral 25x nagyítás mellett kb. 2,6° a valós látómező. Az este folyamán a fő célpont a Hold volt. Ezzel az okulárral az első negyedben járó Hold „lötyögősen” benne volt a képben. A régi zöld holdszűrőmet használtam, és a látogatók (az este folyamán kb. 50 fő) őszinte csodálkozással nézték a kemény kontraszttal látható krátereket.

Természetesen egy bemutatót nem lehet csak a Hold látványára építeni, így a „szokásos” kettősöket is megmutattuk. Terítékre került a Mizar-Alkor, a Polaris és az Albireo is. A Polaris és az Albireo nézésekor tettem be a zenittükörbe az egyik legmegbecsültebb okuláromat, egy 6 mm-es University Optics ortho okulárt. A nagyközönség nem sokat érzékelt a plusz élményből (inkább fanyalogtak a kényelmetlenebb használat miatt – ez az okulár nem is bemutatózásra való), de az erre sokkal érzékenyebb amatőrcsillagász kollégák nagyon értékelték a látott kép részletességét. Az este folyamán még az Androméda ködöt sikerült megmutatni, ami sajnos ebből a fényszennyezett környezetből nem volt látványosnak mondható. A bemutató a kedvező időjárásnak köszönhetően az elmúlt évek egyik legsikeresebbjének tekinthető, bár a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bolygók láthatósága sokat jelent a látogatók érdeklődésének felkeltésében.


2015.10.23. Hortobágy, Pásztormúzeum

Ez a bemutató a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által rendezett Darufesztivál része volt (http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/471/igazi-fesztivalhangulat-uralkodott-a-hortobagyon-). Ezt a programot eredetileg Gyarmathy István barátom tartotta volna, de akadályoztatása miatt engem kért föl a helyettesítésre. Az este csillagászati része egy a Pásztormúzeumban tartandó projektoros előadásból és távcsöves bemutatóból állt. A 19:00-kor kezdődött előadáson (kb. 30 fő) a csillagképekről beszéltem, kiemelve a népi csillagászatban az időbeni és térbeni tájékozódást segítő csillagászati objektumokat. Itt felhasználtam a Pista korábbi népi csillagászattal foglalkozó előadásain elhangzottakat, melyek között van, ami a tarjáni METEOR táborban készültek közül felkerült az MCSE videótárába.

A 20:30-kor kezdődő távcsöves bemutató közvetlenül a Pásztormúzeum melletti parkolóban zajlott. Sajnos itt két nagy kandeláber is szórja a fényt, de a majdnem teliholdat ez különösebben nem zavarta, a főbb csillagképeket pedig itt is meg lehetett mutatni. Itt is a 24 mm-es ES okuláré volt a főszerep, de a nagyobb nagyítás kedvéért itt a Meade 9,7 mm-es Plössl okulárt is használtam. Ezt az okulárt Pista bocsátotta a rendelkezésemre, és a bemutatózásra tökéletesen meg is felelt. Természetesen a Hold volt a sláger, de a Mizar-Alkor, Polaris, Albireo látvány itt sem maradhatott ki. Mivel itt már közel 40 látogató volt – köztük több gyerek -, megint megmutatkozott az AZ-4 állvány előnye azon esetekben mikor valaki belerúg a háromlábba. A szabadtéri bemutató slágere a távcsövezésen kívül a csillagképek bemutatása volt, összhangban a benti előadással. A Nagy Göncöl a távcső mellől épp a Hortobágyi Csárda fölött látszott. Nagy öröm volt a látogatóknak, hogy szinte mindenki megtalálta szabad szemmel a „Bakacsillagot”, és a „szekér kerekeinek” segítségével be tudták tájolni a Sarkcsillagot. Most a túl sok fény miatt a zöld lézer nem nagyon volt segítségemre, de a mobilomon bemutatott Google Sky program nagy sikert ért el. Hiába, haladni kell a korral, és ki kell szolgálni a közönséget. Összességében egy nagyon jól sikerült estét tudhatunk magunk mögött, amit a 21:45 körüli felhősödés zárt be.

 

2015.10.24. Hortobágy, Pásztormúzeum

A meghirdetett program ugyanaz volt, mint az előző nap. 19:00-tól előadás, 20:30-tól távcsöves bemutató. Az előző napi prezentációt adtam le, de már kiegészítve az akkor feltett kérdések válaszaival. De minden megválaszolt kérdés újabbakat generál, így ez az előadás egy kicsit tovább tartott, mint az előző napi.

A távcsöves bemutatón is azokat a látnivalókat mutattam meg, mint az előző nap, de sokkal jobb látási körülmények között. Talán ennek volt köszönhető, hogy az egyik látogató szabad szemmel felfedezte a még nagyon alacsonyan járó Fiastyúkot, így ennek a megnézésével egészítettük ki a távcsöves bemutatót. Mi több, még két hullócsillag látványával is megörvendeztetett bennünket az ég a közönség legnagyobb örömére, ami újabb „elméleti ismeretek átadását” vonta maga után. A több látnivaló hosszabb bemutatót és későbbi zárórát jelentett, de a látvány minden fáradozásunkért kárpótolt bennünket.

 

2015.10.25. Debrecen, Széchenyi kerti Református Egyházközség

Ez a bemutató az Egyházközség gyermek istentiszteletének kiegészítéseként valósult meg 11:30-tól. Erre a napra előadással is készültem, de a gyönyörű napsütéses idő miatt inkább átváltottunk távcsöves bemutatóra. Mivel egy elég nagy és több kisebb folt is látszott a Napon, ezért a bemutató is látványosnak ígérkezett. Az AZ-4-es állványt a templom udvarán, a foglalkoztató épület mellett állítottam fel. Az észleléshez a 24 mm-es ES 68° okulárt használtam és természetesen jól rögzítettem a Baader fóliát a távcsőre. Először a kb. 20 gyermek, a nekik istentiszteletet tartó lelkész és néhány szülő jött oda a távcsőhöz. Számomra nagyon meglepő volt, hogy senki nem akart belenézni az okulárba, mondván, hogy tilos a Napba nézni. Belekerült némi győzködésbe és „példamutatásba” míg az egyik apuka végre ki merte próbálni az észlelést. Látva a meglepődését, az elégedettségét és nem utolsó sorban azt, hogy semmi baja nem történt, a többiekben is felülkerekedett a kíváncsiság a kezdeti tartózkodáson. Hamar sorban állás lett a távcső előtt, és megindult a kérdések sora. Beszélgettünk a Napban végbemenő folyamatokról, a Nap távolságáról, méretéről, felszínének hőmérsékletéről és a napfoltokról is. Időközben a templomból kijövő többi szülő és más érdeklődő felnőttek is bekapcsolódtak az észlelésbe, ami így jóval a tervezetten túl húzódott. A bő egyórás bemutató végén néhány gyereket úgy kellett elcsalogatni a vasárnapi ebéd utáni édesség ígéretével a távcsőtől.

 

Ezzel a nappal vége is lett az indián nyárnak, és ránk köszöntött a ködös, felhős, esős őszi idő. De ez a négy alkalom megint több száz érdeklődőnek adott lehetőséget, hogy egy röpke bepillantást nyerjen az égbolt csodáiba.

 

Kása János

Trackback(0)
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
Kérjük, hogy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni. Ha még nincs fiókod, akkor regisztrálj!

busy