Beszámoló a 2016-2017-es tanévről

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Oktatás. Szakköröseink ebben a tanévben a Naprendszer bolygóinak megismerésével foglalkoztak. Bolygóink főbb jellemzőin kívül a megfigyelési módszerekről és a bolygókat tanulmányozó űrszondákról is szó volt. Közösen megterveztünk egy a Jupiter Io holdjára történő küldetést és több oldalról megvizsgáltuk, mi szükséges egy ilyen küldetés megvalósításához. A szakköri alkalmakra 4-5 diák járt rendszeresen.

A Miskolci Egyetem Ásvány -és kőzettani tanszékével együttműködésben zajló Csillagászat és planetológia alapjai című tantárgyat ebben a félévben 14 hallgató vette fel. Hatan tettek sikeres szóbeli vizsgát 4,00 átlagos eredménnyel.

Észlelések. Aktivitásunkat erősen korlátozta, hogy a kupola nyitószerkezete tönkrement, és több, mint fél évig tartott a javítás. Ettől függetlenül folytattuk rendszeres vizuális Nap – észleléseinket, melyek során minden szakkörös megszámolja és lejegyzi az éppen látható aktív területeket (napfoltok és napfolt csoportok, fáklyamezők) a Napon.

Rendezvények, látogatások. 2016 augusztusában a Szentjánosbogár családi tábor tagjai tettek látogatást Csillagvizsgálónkban. Szeptember 30.-án, immár sokadik alkalommal csatlakoztunk be a Kutatók Éjszakája programba Mintegy 130 érdeklődő tekintett bele a távcsőbe.

Karácsony előtt a kisebbek előadást hallhattak a Betlehemi Csillagról és a napkeleti bölcsek látogatásáról. Nyáron, július elején a 49. Könyvtáros Vándorgyűlés érdeklődői tekinthették meg a csillagvizsgálót.

Trackback(0)
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
Kérjük, hogy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni. Ha még nincs fiókod, akkor regisztrálj!

busy