6-8 mm-es okulárok tesztje

Szerző: Kása János

Címkék: Nincs címke megadva 

Kása János

2015-ben a csillagvaros.hu-n elindult egy kezdeményezés, hogy az MTT 2015 tarjáni rendezvényén az amatőrök birtokában lévő okulárokat egy nagy teszt keretében hasonlítsuk össze. Sokan el is hoztak akkor nagyon komoly okulár készleteket, de a program előkészítetlensége miatt az összehasonlító teszt elmaradt, vagy csak szűk baráti körben valósult meg.

 

Mivel az ötlet ennél sokkal többre hivatott volt, ezért elhatároztuk, hogy 2016-ban előre meghirdetetten, szervezet keretekbe foglalva kivitelezzük az okulártesztelést. Az rögtön látszott, hogy nem lehet egyszerre minden okulárt letesztelni, minden típusú távcsövet kipróbálni, és minden objektumot megnézni, ezért szűkítő feltételeket állítottunk fel, amit a csillagvároson folyamatosan megosztva és az ottani hozzászólásokat is figyelembe véve finomítottunk.

 

Az első elképzelés szerint csak 6 mm-es okulárokat teszteltünk volna a Szaturnuszon egy lencsés és egy tükrös távcsővel. A folyamatosan érkező javaslatok hatására aztán úgy módosítottuk az eredeti tervet, hogy az okulárok fókusza 6-8 mm-re bővült, a Szaturnuszon kívül az M27 észlelése is felkerült a listára és három különböző fényerejű távcsővel szándékoztuk elvégezni a tesztelést. Az már az elején eldőlt, hogy mérések nélküli, szubjektív, vizuális tesztet fogunk csinálni, ahol a tesztelésben résztvevők a saját pillanatnyi tapasztalatuk alapján minősítik az okulárokat. Fő célunk, hogy a résztvevők minél több okulárba bepillanthassanak, ezzel is segítve saját okulárkészletük összeállítását.

 

A teszt tervezett menete:

-       minden tesztelendő okulár saját tesztlapot kap,

-       az okulárokat etalon okulárhoz fogjuk viszonyítani,

-       a tesztelő ugyanazon távcsőben megnézi a teszt objektumot (Szaturnusz és/vagy M27) az etalon és utána a teszt okulárral, és mond egy számot 1-10-ig,

-       ez a szám jelöli, hogy jobban tetszett (6-10), vagy kevésbé (1-4) vagy ugyanolyan volt (5) az okulár, mint az etalon,

-       a szám csak a pillanatnyi szubjektív élmény pontozása, nem vesszük figyelembe az okulár paramétereit,

-       a nevet és a számot beírjuk az adott okulár táblázatába,

A tesztlap a következő formátumot kapta:

 

A tesztet 2016.07.29. péntekre hirdettük meg a 21 órai kezdettel. A csillagváros fórumán kívül az MCSE honlapján is szerepelt a tábor hivatalos programjában.

 

A tesztelés kezdetéig csak két távcső állt rendelkezésre

-       UK Orion 200/1200 Newton (F/6 fényerő) + HEQ5Pro GoTo

-       SkyWatcher 80/600 ED APO (F/7,5 fényerő) + AZ4

Harmadik távcsőnek egy F/10 vagy az alatti fényerejű távcsövet szerettünk volna beszervezni. Egy csodálatos 80/1200-as Zeiss lencsés távcső volt a jelölt (F/15 fényerő), de az utolsó pillanatokban mechanikai probléma lépett fel, így legnagyobb sajnálatunkra nem tudott részt venni a tesztelésben.

 

Etalon okulárt (2 db, Sky Watcher Planetary 7 mm) a Budapesti Távcső Centrum bocsátott rendelkezésünkre, amiért itt is szeretnénk kifejezni köszönetünket.

 

A teszt napjának délutánján egy masszív felhőtömb borzolta a kedélyeket, veszélyeztetve mindenféle észlelés lehetőségét. Mivel esőt nem jelzett előre egy hírportál sem, így felállítottuk a távcsöveket, előkészítettük az okulárokat és kipakoltunk egy asztalt is az üres tesztlapokkal és néhány tollal az adminisztrációhoz. Szerencsére a felhőzet oszlásnak indult, és a meghirdetett időre észlelésre alkalmassá vált az égbolt. Azt nem mondhatjuk, hogy nem lehetett volna jobb, de legalább kitisztult, és a kezdeti gyenge átlátszóság és nyugodtság is folyamatosan javult. A folyamatosan erős pára volt a legzavaróbb, mert előre nem tervezett mellékhatásként a tesztelés végére alaposan eláztatta a tesztlapokat. De ahogy egyre alkalmasabb lett az idő, úgy érkeztek az okulártulajdonosok és a tesztelők is.

 

És most következzenek az adatok:

-       a tesztelésben összesen 14 fő vett részt

-       7 okulárt vetettünk össze a két azonos etalon okulárral

-       összesen 46 észlelés történt:

  • 18 db a Newtonnal az M27-re,
  • 28 db az ED APO-val a Szaturnuszra.

Tesztelésben résztvevő okulárok átlagpontszámai csökkenő sorrendben (az etalon Sky Watcher Planetary 7 mm volt az 5 pont):

-       SkyWatcher Sky Panorama 82º 7 mm: 8,4 pont,

-       TeleVue Plössl 50º 8 mm: 7,4 pont,

-       Lacerta UWAN 82º 7 mm: 7,4 pont,

-       TMB Planetary II 58º 7 mm: 7 pont,

-       University Optics ortho 40º 6 mm: 5,9 pont,

-       TMB Planetary II 58º 6 mm: 5,5 pont,

-       Synta GoldLine 66º 6 mm: 4,8 pont.

 

Az összes okulárra vetített összes értékelés átlaga: 6,7 pont.

A legmagasabb pontszámot a SkyWatcher Sky Panorama 82º 7 mm kapta: 10 pont.

A legalacsonyabb pontszámot a TMB Planetary II 58º 6 mm és a University Optics ortho 40º 6 mm kapta: 3 pont.

A SkyWatcher Sky Panorama 82º 7 mm és a Lacerta UWAN 82º 7 mm legrosszabb értékelése: 7 pont.

A Synta GoldLine 66º 6 mm legjobb értékelése: 6 pont.

A legtöbb észlelés a University Optics ortho 40º 6 mm-el történt: 10 db.

A legkevesebb észlelés a TMB Planetary II 58º 7 mm-el történt: 3 db.

 

Aki szeretne még több adatot kinyerni, annak itt a táblázatos formába szerkesztett eredmény:

 

 

Néhány tapasztalat és tanulság:

 

A teszt még ezzel a két távcsővel is elég hosszadalmas lett, így örömmel veszünk minden olyan javaslatot, ami a hatékonyságot növeli. A 200-as Newton például nem is tért rá a Szaturnuszra, ahogy a 80-as ED APO sem az M27-re. Nem történt párhuzamos észlelés a két távcsővel ugyanarra az objektumra ugyanazzal az okulárral, pedig ez nagyban emelné az eredmény használhatóságát.

 

Tanulság I.: olyan célobjektum kell, ami magasan áll és sokáig jól megfigyelhető, hogy legyen elég idő a tesztre! Egy ember - egy távcső - egy okulár - egy objektum kb. 1 percet igényel az okulár átcserélésével együtt, azaz három távcső és két okulár (egy etalon és egy tesztelendő) az összesen kb. 5-6 perc/ember! Erre a jövőben így kell készülni.

 

Tanulság II.: Több ember kellene. Minél többen tesztelnek, annál jobb statisztikát lehet készíteni. Meg persze több okulár, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a minőségi szórásról. Olcsó is, drága is, márkás is, névtelen is.

 

Tanulság III.: jobban meg kell hirdetni a tesztelést már előre is és ott a helyszínen is. Majd jövőre...

 

Pár szubjektív szó az eredményről.

Sajnos csodák nincsenek, gyakorlatilag bejött az ár/érték arány. A legolcsóbb GoldLine éppen gyengébb a kínai Planetary-klónnál, a többi jobb vagy éppen sokkal jobb, kb. az áruknak megfelelően. A kellemes csalódást egyértelműen a "gagyi kínai" SW SkyPanorama nyújtotta, annyira meggyőző és minőségi képe volt bármin tesztelve (utána még egy csomó dolgot megnéztünk vele a newtonnal). Az embernek "akarom, kell" érzése támadt tőle, annyira jónak tűnt. Na igen, ennyiért már legyen is jó! A Lacerta UWAN (picit drágábban) majdnem ugyanazt tudja, de egyértelmű volt a SkyPanorama győzelme kettejük között. No és természetesen igen jó volt a TeleVue 8 mm-es Plössl-e is (lényegesen kedvezőbb áron). Látszott, hogy egy TMB Planetary egyértelműen jobb a kínai klónjánál.

 

Jövőre jó volna folytatni. Mondjuk azt, hogy ez egy próba volt. Annak kiváló.

Terveink szerint akkor a 9-14 mm-es okulárok tesztje következne.

 

Akik az okulárokat adták:

BTC

Kása János

Lovró Ferenc

Mádai Attila

 

A tesztelők:

Bánfi János

Gyarmathy István

Jancsár Antal

Kása János

Kiss Péter

Kovács László

Kurucz János

Lovró Ferenc

Mádai Attila

Magyar Antal

Nagy Balázs

Schlosser Aletta

Szakály Nikoletta

Vizi Péter

 

Köszönet mindenkinek, aki akár okulár tulajdonosként, akár észleléssel és értékeléssel részt vett a tesztelésben!

 

Trackback(0)
Hozzászólások (1)Add Comment
Mádai Attila
...
M�dai Attila, 2018. January 05.
Jó lenne ezt megismételni idén (2018-ban) újabb eszközökkel - esetleg most a mélyeges oklikra hajtva, mondjuk 20mm-es fókusz körül.
Én fel tudok ajánlani egy 20mm/100° 2" Explore Scientific-et nagy méretű objektumokhoz, és egy 2x TeleVue 2" PowerMate-et planetáris ködökhöz, nyújtásnak.

MDA

Szólj hozzá Te is!
Kérjük, hogy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni. Ha még nincs fiókod, akkor regisztrálj!

busy