Emlékezz rám    Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció
Főoldal Blogok

Csillagváros blogtér

A short description about your blog

Beszámoló a 2016-2017-es tanévről

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Oktatás. Szakköröseink ebben a tanévben a Naprendszer bolygóinak megismerésével foglalkoztak. Bolygóink főbb jellemzőin kívül a megfigyelési módszerekről és a bolygókat tanulmányozó űrszondákról is szó volt. Közösen megterveztünk egy a Jupiter Io holdjára történő küldetést és több oldalról megvizsgáltuk, mi szükséges egy ilyen küldetés megvalósításához. A szakköri alkalmakra 4-5 diák járt rendszeresen.

A Miskolci Egyetem Ásvány -és kőzettani tanszékével együttműködésben zajló Csillagászat és planetológia alapjai című tantárgyat ebben a félévben 14 hallgató vette fel. Hatan tettek sikeres szóbeli vizsgát 4,00 átlagos eredménnyel.

Észlelések. Aktivitásunkat erősen korlátozta, hogy a kupola nyitószerkezete tönkrement, és több, mint fél évig tartott a javítás. Ettől függetlenül folytattuk rendszeres vizuális Nap – észleléseinket, melyek során minden szakkörös megszámolja és lejegyzi az éppen látható aktív területeket (napfoltok és napfolt csoportok, fáklyamezők) a Napon.


Oktatás. Szakkörünk első félévében folytattuk ismerkedésünket a Naprendszer bolygóival. Minden szakkörösünk választott egy bolygót, amelyről saját prezentációt készített, majd bemutatta a többieknek. Sokat foglalkoztunk a Naprendszer kis égitestjeivel, ezen belül megismerkedtünk a ROSETTA-küldetéssel, és annak fő célpontjával, a Csurjumov-Geraszimenko üstökössel. A következő nagy témakörünk a csillagfejlődés volt. A csillagok alapvető állapothatározóit vettük sorra, majd a csillagok életével foglalkoztunk a születéstől a fősorozatig.
A tanév második félévében szakköri munkánkat a csillagfejlődés végállapotaival, majd a csillaghalmazokkal, és galaktikus csillagászattal folytattuk. A Miskolci Egyetem Ásvány -és kőzettani tanszékével együttműködésben zajló Csillagászat és planetológia alapjai című tantárgyat ebben a félévben 8 hallgató vette fel. Négyen tettek sikeres szóbeli vizsgát 3,75 átlagos eredménnyel.
Oklevelet kaptak: Az első félévben oklevelet kapott a szakkörön való részvételért és a féléves vizsga teljesítéséért Pistai Titusz (9B) és Tinon Augustin (8B). Juhász Vankó Gellért (5B) a részvételért kapott dícséretet. A második félévben végzett munka elismeréséért Pistai Titusz (9B) és Tinon Augusztin (8B) kaptak oklevelet.
Észlelések. Egész évben folytattuk rendszeres vizuális Nap – észleléseinket, melyek során minden szakkörös megszámolja és lejegyzi az éppen látható aktív területeket (napfoltok és napfolt csoportok, fáklyamezők) a Napon. Ezen kívül összesen 3db rajzos és 2db fotografikus nap-észlelés keletkezett.
2015 januárjában vizuálisan észleltük a C/2014 Q2 (Lovejoy) üstököst.
Sikeres bemutatót és közös észlelést tartottunk a 2015 03. 20.-ai részleges napfogyatkozás alkalmával. A gyerekek egy rövid előadás után hegesztőüveg, camera obscura, binokulár és persze a MEADE távcső segítségével követhették nyomon a napfogyatkozást percről-percre. A szakkörösök mérték a kontaktusokat, fényképek is készültek. A bemutatón mintegy 30 diák vett részt.
Rendezvények, látogatások. 2014. október 4.-én Csillagdánk képviselte magát a Dr. Szabó Gyula Csillagvizsgáló emlékülésén, melyet Dr. Szabó Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek.
2014 október 6.-án határainkon túli magyar diákok egy tábor keretében látogatták meg Csillagdánkat, ahol közös távcsöves észlelésen vehettek részt.
2014. október 18.-án szombaton a Kaszap István emlékhéten egész délelőtt nyitva állt a Csillagda iskolánk diákjai számára. A programra jelentkező gyerekek a Nappal kapcsolatos alapvető tudnivalókat sajátíthatták el és természetesen belepillanthattak a távcsőbe is.
A programban kb. 60 diák vett részt. A legügyesebbek a bemutatás végén tartott rövid vetélkedőn jutalomban is részesültek.
2014. Karácsonya előtt a kisebbek előadást hallhattak a Betlehemi Csillagról és a napkeleti bölcsek látogatásáról, illetve hasonló témában a Szent István Rádiónak is ismeretterjesztő riport készült.
2015.05.13. A Nemzetközi Fény Éve rendezvény keretében iskolánk érdeklődő tanulói napfizikai előadást hallgathattak „A Nap helye a csillagok között” címmel és közös távcsöves bemutatásban vettek részt.
Május 22.-én a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola tanárai látogatták meg csillagvizsgálónkat.
2015 június 3-án Bartha Lajos neves csillagászattörténész volt a vendégünk. Közösen megtekintettük P. Fényi Gyula SJ portán kiállított távcsövét és a 100 évnél is öregebb optikát, amellyel a XIX-XX. század fordulójának világhírű napfizikusa észlelt. Szakköröseink és az iskola fizika tagozatának érdeklődőd diákjai érdekes történeteket, anekdotákat hallgathattak meg vendégünktől, a látogatás végét közös észleléssel zártuk.
Beszerzések. A második félévben egy új PULSAR2 GoTo kézivezérlőt vásároltunk, mivel a régi sajnos felmondta a szolgálatot több, mint 10 év hibátlan működés után.
Egyebek. Csillagvizsgálónk elindított egy facebook-oldalt, amelyben időről-időre beszámolunk tevékenységeinkről. Csillagdánk egyébként megtalálható a csillagvaros.hu weboldalon is.


Bartha Lajos neves csillagászattörténész látogatta meg Csillagivzsgálónkat a tegnapi napon. Közösen megtekintettük P. Fényi Gyula SJ portán kiállított távcsövét és a 100évnél is öregebb optikát, amellyel a XIX-XX. század fordulójának világhírű napfizikusa észlelt. Szakköröseink és az iskola fizika tagozatának érdeklődőd diákjai érdekes történeteket, anekdotákat hallgathattak meg vendégünktől, a látogatás végére pedig a Nap is előbújt a felhők mögül, hogy közös észleléssel ünnepelhessük meg a látogatást. Bartha Lajos tanár úr, köszönjük szépen, hogy eljött hozzánk!


Akik igazán elszántak, azok még akkor is eljönnek a távcsöves bemutató megbeszélt időpontjára, ha éppen ítéletidő van. Tegnap este a miskolci Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és  Szakiskola tanárai látogatták meg  intézményünket. Miskolc felett teljes volt a borultság, viharos erejű szél volt, villámok csapkodtak és persze úgy esett, mintha dézsából öntenék.
Mire beértünk a kollégiumba, mindenki bőrig ázott. A kisteremben fújtuk ki magunkat, ahol röviden bemutattam a Jezsuita Gimnáziumban zajló csillagászat szakköri munkát. Ezután mentünk fel a kupolába, ahol sajnos csak a távcső megtekintésére volt lehetőség. A kupola a szélviharnak köszönhetően erősen beázott, de szerencsére a műszerekben nem okozott kárt. Amint elállt az eső, kinyitottuk a kupolarést és földi célponton próbáltuk ki a távcsövet. Legközelebb jó időben találkozunk!


2015.03.20.

Részleges napfogyatkozás

Csütörtökre Miskolc összes hegesztéstechnikai - és barkácsboltja kifogyott a 13-masnál sötétebb hegesztő üvegekből. Az utolsó pillanatban szerettem volna még néhányat venni az iskolának, 5-6 helyen is voltam, de már mindenütt csak a 8-asból volt. Sebaj, vettem 8-asat, ha kettőt egymásra rakunk, az is megfelelő lesz, a rémhírekkel ellentétben.


Barantások a Csillagdában

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Vidám társaság látogatta meg Csillagvizsgálónkat szerda este: a miskolci Nimród Baranta gyermek csapata. Az íjászatban, ostorcsattogtatásban, birkózásban, lándzsavetésben, és még sorolhatnám, hogy miben jártas csapat ezúttal a csillagos ég titkaiból kapott egy kis ízelítőt. Sajnos az időjárás nem kedvezett a távcsöves bemutatásnak. Teljesen zárt felhőzet borult a város fölé, amely makacsul tartotta magát még másnap reggel is.

A gyerekek megtekinthették a Csillagda fő műszerét és a kupolát, ezen kívül pedig előadást hallhattak P. Fényi Gyuláról, egy kis napfizikai bevezetővel egybekötve. Beszélgettünk alapvető műszertechnikai ismeretekről, szóba kerültek a régi magyar népi csillagnevek is.

Mivel észlelni nem tudtunk, megegyeztünk, hogy legközelebb jó időben is alkalmat kerítünk a találkozóra!


A Fényi Gyula Csillagda is meghívást kapott a kisgyőri Gaia Csillagvizsgálóban megrendezett szakmai találkozóra, 2014. május 31.-én. A Gaia csillagivzsgáló Kisgyőrben, a Természet Háza mellett található gyönyörű természeti környezetben, fényszennyezésmentes helyen. Működtetője a Rónaőrzők Természetvédelmi Egyesület. A baráti hangulatban lezajlott találkozóról rövid beszámolókat olvashatunk a MACSED ill. a Rónaőrzők honlapján.

A találkozó programja volt:

- Gyarmathy István: A Kisgyőri Természet Háza és a Rónaőrző Egyesület bemutatása
- Zajácz György: A MACSED munkájának bemutatása
- Somosvári Béla: Fényi Gyula munkássága, és a miskolci Jezsuita Gimnázium csillagászati szakkörének bemutatása
- Braskó Sándor: Asztrofotózás – Fókuszban a fókuszálás
- Kása János: Csillagászat 3D-ben – új fejlemények
- Béres Gábor: “Nézz fel az égre, és számold meg a csillagokat…” (Ter 15,5b), avagy a világ és a csillagos ég egy amatőrcsillagász-pap szemével

Csillagok az Avason 2013

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló


Ebben az évben is a szokásos módon hirdettük meg a "Csillagok az Avason" programunkat a Kutatók Éjszakája rendezvényén. Az asztrofotó kiállításra eddig soha nem látott mennyiségű anyag érkezett. Braskó Sándor, Boros Zoltán, Tuza Ferenc és Zsámba István amatőr társaink eddig nem publikált asztrofotóiból, és a szakköröseink munkáiból válogattunk. A távcsöves bemutatás este héttől kb. tizenegy óráig tartott, hol befelhősödő, hol pedig teljesen kiderülő, tiszta égbolton. Az első csoport még éppen elcsíphette a lenyugvó Vénusz sarlóját, a többieknek azonban "már nem jutott a bolygóból". Megnéztük az M27, M57 planetáris ködöket, nagy sikert aratott az Albireo, a Fiastyúk, az M13 és a Perseus - ikerhalmaz is. A felhőlyukakon keresztül átintegettünk a szomszédos Androméda-galaxisba is. Az utolsó csoport távozása után a rendezvény lebonyolítását segítő egyetemistákkal még sokáig ott maradtunk kalandozni az egyre jobb égen.


A kiállítást és a bemutatást közösen szerveztük a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékével. A programon kb. 120 érdeklődő vett részt.


Beszámoló a Fényi Gyula Csillagvizsgáló 2012-2013-mas tanévéről

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Szakköri munka. A 2012/2013 -as tanév első félévében extragalaktikus csillagászattal és kozmológiával foglalkoztunk. Megismerkedtünk Galaxisunk felépítésével, az extragalaxisok fajtáival és az Univerzum nagyskálás szerkezetével. Végigkövettük az Univerzum kialakulását és fejlődését a Teremtéstől egészen „napjainkig”. Foglalkoztunk a 2012 december 21.-én bekövetkező „világvégével” is.

A második félév csillagászattörténettel folytatódott az őskortól egészen a középkorig. A csillagászat és a kapcsolódó tudományok történetét az őskori kultúrákból ránk maradt emlékekkel kezdtük, és találkoztunk olyan régészeti érdekességekkel is, mint pl. a nebrai korong. Tanultunk a Stonehenge-ről, a maja naptárról, a görög filozófusok tanairól és a mezopotámiai, egyiptomi, kínai, arab és indiai csillagászatról is.

Oklevelet kaptak: Az első félévben oklevelet kapott a szakkörön való részvételért és a féléves vizsga teljesítéséért Daróczi Norbert (8A), Deme Barnabás (12C), Hojdák Kristóf (12A) és Tinon Augustin (6B), a részvételért pedig Szőcs Ákos (11A). A második félév oklevelesei Daróczi Norbert (8A), Gönczi Dániel (9B), Kovács Lőrinc (5A), Szőcs Ákos (11A) és Tinon Augustin (6B).


Csillagok az Avason - Kutatók Éjszakája 2012.

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Idén szórakozott velünk a majdnem-Telihold. Volt, hogy teljesen elbújt, volt, hogy csak tejfölös-maszatos felhőrétegen át látszott, és volt, hogy teljes fényében tündökölt, mindezt szinte percenként váltogatva. Ilyenkor aztán nehéz eldönteni mit is tegyünk, de végül maradtunk a távcsövezés mellett, hiszen az mégiscsak többet ér egy előadásnál, amit a vendégek máshol, máskor is megkaphatnak. Összességében megérte, hogy így döntöttünk.

Az este folyamán 19:00-22:00-ig mintegy 90 vendég érkezett a Csillagvizsgálóba. Egy pár perces bevezető előadás után együtt megtekintettük a Holdat, egyre nagyobb nagyításban.  Kicsik és nagyok egyaránt élvezték, voltak visszatérő vendégek is. A távcsöves bemutatással párhuzamosan egy mini-asztrofotó kiállítást is berendeztünk az iskola portáján, ahogy tavaly is. Az idei kiállítás döntő részét Zsámba István gyönyörű asztrofotói tették ki, de megtekinthettük az Fényi Gyula Csillagda szakköröseinek néhány jobban sikerült fényképét is. A kiállítást és a bemutatást közösen szerveztük a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékével.


<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

MCSE-tagság

Ne felejtsd el megújítani MCSE- tagságodat! Ha még nem vagy tag, fontold meg a belépést, érdemes!

Friss fórum témák

Online felhasználók

 • Kása János
 • Mádai Attila
 • Nyilas László
 • Bezák Tibor
 • horadam
 • Albert László
 • Rékasi Gergely
 • Tóth Zoltán
 • Széchy Tamás
 • Papp András
 • Vizi Péter

Blog címkék