Emlékezz rám    Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció
Főoldal Blogok

Csillagváros blogtér

A legfrissebb posztok a Magyar Csillagászati Egyesület tagjaitól

Csak nézek, mint a moziban

Szerző: Mizser Attila

Címkék: Nincs címke megadva 

Mizser Attila

Az utóbbi idők egyik legnagyszerűbb eseménye volt a Csillagnézők című film bemutatója a Magyar Tudományos Akadémián. 2018. február 19-én, Kopernikusz születésnapján és az MCSE újjászületésnapján két teremben mintegy 750 ember figyelte a 97 perces film képsorait. Senki sem számított ekkora érdeklődésre. Az MTA illetékesei sem, akik befogadták az alkotást, és az ország első számú tudományos „szentélyében” adtak lehetőséget a bemutatóra. Nem számítottak erre a fokú érdeklődésre az alkotók sem.

A Csillagnézők Szőke Balázs filmje, ő álmodta meg már évekkel ezelőtt, hogy filmes tapasztalatait felhasználva minket, amatőrcsillagászokat mutasson meg egy olyan dokumentumfilmben, amihez hasonló nem készült 1969 óta. Kulin György és Kollányi Ágoston Hobbym: a csillagos ég című alkotása kétszer huszonöt percben óriási hatást váltott ki, amikor a Magyar Televízióban levetítették. Az egy szem magyar televízióban, hiszen akkor még csak ez az egyetlen volt nekünk. A hatvanas évek végén talán már egymilliónál is több televíziós készülék volt a magyar háztartásokban. Amit leadott az MTV, annak óriási hatása volt. Mozgalmunk hirtelen megsokszorozódott, évente 1500-an jelentkeztek a Csillagászat Baráti Körébe. Kitűnő alkotás, mára megkerülhetetlen korlenyomat a Hobbym: a csillagos ég. Az idősebb Kollányi kiváló dokumentumfilmes volt, és Kulinnak is volt érzéke a dologhoz, hiszen a hatvanas években számos ismeretterjesztő film létrehozásában működött közre.

A Hobbym: a csillagos ég hatása óriási volt amatőrcsillagász körökben, a szakmai körök rajongásán kívül azonban nem maradt túl sok nyoma a korabeli sajtóban. Ami maradt, az mindenesetre elismerően szól a megszállott amatőrcsillagászokat bemutató filmről.

Közel öt évtized után ismét dokumentumfilm készült rólunk – és nem csupán az MCSE-ről szól a film, de mindenkiről, aki csillagászkodik. Mindenki persze nem férhet be egyetlen filmbe (amint azt Kulin is elmondta a Hobbynk legelején). A Csillagnézők is az amatőrmozgalom jellegzetes alakjait mutatja be: távcsöves embereket, akik feltétel nélkül szeretik a csillagok világát. Többet is bemutat, hiszen nemcsak az amatőrök világába enged betekintést, hanem kicsit a hivatásos csillagászatot is megmutatja. Az MCSE nélkül a magyar professzionális csillagászat is egészen másként nézne ki, hiszen azon szakemberek egy része, akik ma a hivatásos csillagászat képét formálják, egykor a mi egyesületünkben szocializálódtak. Talán Kiss László barátom is ilyesmikre gondolt a film közben.

A bemutató közben nem bírtam a helyemen maradni, átmentem, bekukkantottam a nagyterembe, majd vissza a díszterembe, és figyeltem a közönséget (hiszen a filmet már jól ismertem a bemutató előtt is). Rám tört a déjà vu- érzés: átéltem már ezt, vagy valami hasonlót, vagy húsz évvel ezelőtt az ágasvári táborunk Űrdiszkóján, ami nem volt más, mint csillagászati diafelvételek nézegetése Vangelis zenéjére. A táborzáró esték elmaradhatatlan műsorszáma.

Felgyulladtak a lámpák, az emberek tapsoltak, gratuláltak az alkotóknak. Amatőrcsillagászatunk szép pillanata volt ez! Amint a filmet követő diszkusszióban is elmondtam, talán kissé érzelgősen: ez a mi mozgalmunk. A mozgalom pedig az én életem.

Azóta is meglep, milyen sokan szeretik ezt a filmet. „Elnézném még órákig!”

Több mint két hónap telt el a Csillagnézők bemutatója óta, de alaposabb és kritikusabb elemzés ugyanúgy nem született róla, mint annak idején a Hobbym: a csillagos égről. Jó ez a film? Hitelesen mutat be minket?

A Csillagnézők nem tökéletes alkotás. Távolról sem az. Mindenkinek lehet hiányérzete, ez vagy az vagy amaz miért nem másként szerepelt. X és Y miért nincs benne? ÉN miért nem vagyok benne? Egyáltalán: miért nem jobb, mint amilyen?

Nem nagyon akartam szerepelni ebben a filmben. Úgy érzem most is, túl sokat vagyok jelen benne – de Szőke Balázs úgy gondolta, nélkülem nem megy, és sokan mások is úgy gondolták. Lehet, hogy másként látszik, mindenesetre nem voltam csúcsformában – ezt ki-ki eldöntheti maga, én mindenesetre így érzem. A Csillagnézőket eléggé eklektikusnak látom. Van úgy, hogy szárnyal, magával ragadja a nézőt (a tarjáni pillanatok talán a legsikerültebbek), máskor meg leül, a néző figyelme elkalandozik. Lehetne rövidebb, sokkal feszesebb, itt-ott lenyesegetve, pár percet bizonyára fájdalommentesen lehetett volna rajta rövidíteni. Lehetne benne még több mozgalmi, közösségi csillagászat. Mindez persze ízlés dolga.

Kiváló a film indítása: a kitűnő Dörner György narrációja szinte megemeli a képeket. Lám, az értő, intelligens, szép szövegmondás milyen sokat számít! Kitűnő Csere Ágnes versmondása. A digitális technikának köszönhetően tű élesek a képek – talán túlságosan is azok. A time-lapse-bejátszások és az asztrofotók ugyancsak kiválóak. És majdnem mind magyar szerző munkája! Mindkét mesélő hölgyet megszerettem – végigvezetik a nézőt az amatőrcsillagászat világán. De miért vannak ketten? Melyiket szeressem jobban?...

Szőke Balázs álmodta meg a Csillagnézőket, még évekkel ezelőtt. Kicsit túl nagyra is nőtt az álom a készítés során. A 17 forgatási nap végül rengeteg energiát és pénzt felemésztett. Voltak persze támogatók is szép számmal, de a saját pénzét áldozta a filmre – el lehet képzelni, mennyire nem nagy üzlet mindez. De nem is annak szánta. Ha valaha is lesz némi haszon a vállalkozáson, azt az MCSE-re, a mozgalomra szeretné fordítani. Ugye milyen ritka manapság ez a hozzáállás? Megsüvegelendő.

Szőke Balázs régi amatőrcsillagász, 1977 óta ismerem. Volt már rovatvezető a Meteornál, szervezett csillagászati expedíciót, együtt szerkesztettük Az észlelő amatőrcsillagász kézikönyvét, az Uránia Bemutató Csillagvizsgálóban is dolgozott. Aztán munkája máshová szólította, de az elmúlt évtizedek során mindvégig kapcsolatban álltunk, jó ideje ismét csillagászkodik, táboraink rendszeres látogatója. Kicsit belülről is látja mozgalmunkat és kicsit kívülről is. Utóbbi éppenséggel nem baj, ha valaki a külső szemlélőknek akarja megmutatni az MCSE-t, jó, ha kívülről is lát minket.

Nem mindenki örült azonban a Csillagnézőknek. Még el se készült, máris megtámadták. Ezt így nem lehet, mert a magyar asztrofotózás nincs méltóképpen bemutatva, X és Y nem etikus fotografálója a csillagos égnek! Majd ÉN (MI) megmondjuk, kinek kell szerepelni, majd a mi X-ünk és Y-unk legyen a filmben – ellenkező esetben el kell halasztani a bemutatót. Mindezt még olyan mértékű kioktató hangnem kísérte, mintha egyenesen az MSZMP KB titkárságáról szóltak volna le. Én ilyesmivel négy évtized alatt csak egyszer találkoztam az amatőrmozgalomban – pedig vastagon benne voltam az ún. asztropolitikában. Megállt bennem az ütő.

Mennyiben etikus kitúrni amatőrtársainkat egy készülő filmből az etikára hivatkozva, de semmilyen tényszerű vétket, bűnt fel nem sorolva? Mindeközben ismert és elismert fotográfusokról van szó – mindkét oldalról. Hát mi folyik itt a háttérben? Hát mi az amatőrcsillagászat? Harctér?

Azt ugye nem kell mondanom, hogy az alkotókat mennyire megviselte mindez.

A végeredmény, a Csillagnézők természetesen nem lett tökéletes, nem is lehetett az. De nem csupán azért, mert X és Y szerepelt benne, X1 és Y1 viszont nem. A végeredmény abszolút vállalható. Akik megszólalnak a filmben, hitelesen, pontosan és szépen vallanak a csillagászat szeretetéről. És ez a legfontosabb a Csillagnézőkben.

Voltak aztán másfajta fanyalgások is. Miért nincs a film ingyen? Miért nem került fel azonnal a Youtube-ra? Ezen a ponton kétségkívül elkövettünk némi kommunikációs hibát. A nagy előkészületben, miközben minden az utolsó pillanatra állt össze, végül nem volt naprakész a kommunikáció. Volt, akiben elszabadult az indulat: miért nem nézheti meg most, azonnal, mert az jár! (Mint tudjuk, a Kommunista Kiáltvány 1848-as megjelenésének pillanatában beköszöntött a kánaán és a világbéke, 1848 óta minden ingyenes, különös tekintettel a DVD-kre.)


Én is 2018-ban élek, tudom, látom, hogyan működik a világ. Ha valami felkerül a Youtube-ra, akkor vajon kap-e azonnal akkora közfigyelmet, mint egy méltó filmbemutató, megfelelő környezetben? Otthon, ropit rágcsálva vajon mekkora esemény a filmnézés a Youtube-on? Az MTA-bemutatót követően még jó pár helyen sikerült levetíteni a filmet. Az emberek összejöttek, találkoztak egymással egy csillagászati dokumentumfilm kapcsán, majd kicsit beszélgettek, megvitatták a látottakat. Akár tetszett, akár nem tetszett nekik, de mégis csak kaptak valamilyen élményt, ami elgondolkodtatta őket. És a legfontosabb: nem virtuálisan voltak együtt, nem egy Facebook-csoportban, de nem is itt, a Csillagvárosban, hanem valóságosan. Ez ma már egészen különleges eseménynek számít…

A Csillagnézők előbb-utóbb felkerül a Youtube-ra is, ahogy az a filmeknél szokás. De addig, ahányszor csak lehet, szervezzünk közös vetítéseket, bemutatókat, hogy minél többen legyünk együtt valóságosan, nem virtuálisan! Lehet utána beszélgetni a látottakról, szervezni egy közös távcsövezést, járdacsillagászatot – valóságos csillagászati életet!

Aki pedig úgy gondolja, vásárolja meg a filmet (a BTC-ben és a Polarisban is kapható). Nem azért, hogy hollywoodi filmmogulokká tegye az alkotókat, hanem azért, hogy a Csillagnézőknek lehessen folytatása, és Balázs se veszítse el a hitét az amatőrmozgalomban.

Talán már mondtam, hogy a Csillagnézők nem tökéletes alkotás, mert nem is lehet. De mi sem vagyunk azok. Ilyenek vagyunk mi, magyar amatőrök, csillagnézők.

A Csillagnézők honlapja


Új ötlet, 1db kép – 1 expozíció!

Szerző: Hollósi Ferenc

Címkék: Nincs címke megadva 

Hollósi Ferenc

 

Tisztelt Csillagász Kollégák és kezdő Csillagászok!

2018.február 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében első bemutatója volt a „Csillagnézők” című filmnek.


Eredmények a fényszennyezés ellen

Szerző: Hollósi Ferenc

Címkék: Nincs címke megadva 

Hollósi Ferenc

Tisztelt Csillagász Kollégák és kezdő Csillagászok!

Több éve vagyok már amatőr csillagász, Budapest külső kerületében.

 


New Polar alignment is easier with measuring 2. - extended version

Szerző: Hollósi Ferenc

Címkék: Nincs címke megadva 

Hollósi Ferenc

Dear Amateur Astronomer and Potential Astronomer Colleagues,

As well known, a lot of information has already been written about polar alignment and King-type polar photographs so far in the internet. In this material, I would like to share both my practical knowledge with you acquired in this field to make your similar activity easier and, also my experiences regarding reparation of the technical problems of my telescopes.

I need to apologize in this way, especially in case of young amateurs, since I communicated my previous blog called “New Polar alignment is easier with measuring” without any preliminary explanations; although it has been viewed more than one thousand times, frequently by them.


A távcsövek teljesítményéről

Szerző: Kurucz János

Címkék: Nincs címke megadva 

Kurucz János

A távcsövek teljesítményéről


Beszámoló a 2016-2017-es tanévről

Szerző: Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Címkék: Nincs címke megadva 

Fényi Gyula Csillagvizsgáló

Oktatás. Szakköröseink ebben a tanévben a Naprendszer bolygóinak megismerésével foglalkoztak. Bolygóink főbb jellemzőin kívül a megfigyelési módszerekről és a bolygókat tanulmányozó űrszondákról is szó volt. Közösen megterveztünk egy a Jupiter Io holdjára történő küldetést és több oldalról megvizsgáltuk, mi szükséges egy ilyen küldetés megvalósításához. A szakköri alkalmakra 4-5 diák járt rendszeresen.

A Miskolci Egyetem Ásvány -és kőzettani tanszékével együttműködésben zajló Csillagászat és planetológia alapjai című tantárgyat ebben a félévben 14 hallgató vette fel. Hatan tettek sikeres szóbeli vizsgát 4,00 átlagos eredménnyel.

Észlelések. Aktivitásunkat erősen korlátozta, hogy a kupola nyitószerkezete tönkrement, és több, mint fél évig tartott a javítás. Ettől függetlenül folytattuk rendszeres vizuális Nap – észleléseinket, melyek során minden szakkörös megszámolja és lejegyzi az éppen látható aktív területeket (napfoltok és napfolt csoportok, fáklyamezők) a Napon.


6-8 mm-es okulárok tesztje

Szerző: Kása János

Címkék: Nincs címke megadva 

Kása János

2015-ben a csillagvaros.hu-n elindult egy kezdeményezés, hogy az MTT 2015 tarjáni rendezvényén az amatőrök birtokában lévő okulárokat egy nagy teszt keretében hasonlítsuk össze. Sokan el is hoztak akkor nagyon komoly okulár készleteket, de a program előkészítetlensége miatt az összehasonlító teszt elmaradt, vagy csak szűk baráti körben valósult meg.

 

Mivel az ötlet ennél sokkal többre hivatott volt, ezért elhatároztuk, hogy 2016-ban előre meghirdetetten, szervezet keretekbe foglalva kivitelezzük az okulártesztelést. Az rögtön látszott, hogy nem lehet egyszerre minden okulárt letesztelni, minden típusú távcsövet kipróbálni, és minden objektumot megnézni, ezért szűkítő feltételeket állítottunk fel, amit a csillagvároson folyamatosan megosztva és az ottani hozzászólásokat is figyelembe véve finomítottunk.


MÉRVE KÖNNYEBB 2 a Pólusra állás - bővitett változat

Szerző: Hollósi Ferenc

Címkék: Nincs címke megadva 

Hollósi Ferenc

Tisztelt Csillagász Kolléga és jövőbeni Csillagász!

Sokan és sokfélét írtak a pólusbeállításról és a King fotózásról. Gyakorlati úton szerzett, bevált tapasztalataimat kívánom megosztani, hogy könnyebbé tegyem csillagász munkádat, a pólusbeállítás, King fotókészítés, valamint az időközben felmerült, nem jelentéktelen műszer hibáim elhárításával kapcsolatban.

Ezúton szeretnék elnézést kérni a fiatal csillagászoktól azért, hogy a „Mérve könnyebb a Pólusra állás” című leírásomat, bár a Csillagvárosban 1100-an nézték meg, önállóan tettem fel blogként, és nem voltam figyelemmel a kezdőkre.


A csillagászati távcsövek és mechanikák ökölszabályai, kezdők számára

Szerző: Mádai Attila

Címkék: Nincs címke megadva 

Mádai Attila

A Csillagváros különböző fórumain nem ritkán kerülök "összeütközésbe" - többnyire (de sajnos nem mindig csak) kezdőkkel - a csillagászati eszközök minőségének, a feladatukra való alkalmasságának megítélésében. Ráadásul türelmetlen vagyok (ezt tudom magamról), s így megvan az a hibám, hogy amit először szépen higgadtan és részletesen magyarázok el, azt ötödszörre már talán kissé arrogánsabban teszem... Ezért úgy döntöttem, hogy csokorba szedem (folyamatosan, ahogy eszembe jutnak ilyenek, és lesz időm le is írni ide) ezeket az "alapvetéseket", és nem győzködök senkit, hogy higgye el, vagy fogadja el ezeket; ha nem teszi, előbb utóbb úgyis szembesülni fog velük, legfeljebb addigra elkötött már jó sok pénzt, tök fölöslegesen... Nem célom az adott témák "PhD-szintű" taglalása, de az érthetőség és gyakorlati használhatóság szintjéig mindenképp leások. Egy-egy témát annak feltöltése után is esetenként bővítek, utólag kiegészítek - az én fejem sem káptalan, bocsi...

.


Még sohasem írtam blog-ot, de első nélkül nincs második; valahol tehát el kell kezdeni.

Főleg azért szántam rá magam erre, mert eddigi, több mint 40 évnyi (néhány rövidebb megszakítással tarkított) "csillagászkodásom" során több olyan észlelési tapasztalatra tettem szert, ami talán hasznos lehet mások számára is. Ezeket próbálom tehát itt - mindenféle sorrendiség nélkül - közreadni, folyamatosan, ahogy időm engedi.

 


<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

MCSE-tagság

Ne felejtsd el megújítani MCSE- tagságodat! Ha még nem vagy tag, fontold meg a belépést, érdemes!

Friss fórum témák

Online felhasználók

 • Kovács Gábor
 • Kása János
 • Ferencsik Sándor
 • Végh Zoltán
 • Vizi Péter
 • Schmall Rafael
 • Bezák Tibor
 • Rékasi Gergely
 • horadam
 • Jakab Szilveszter
 • Papp András
 • Horváth László István

Blog címkék