Emlékezz rám    Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció
Főoldal Blogok

Csillagváros blogtér

A legfrissebb posztok a Magyar Csillagászati Egyesület tagjaitól

6-8 mm-es okulárok tesztje

Szerző: Kása János

Címkék: Nincs címke megadva 

Kása János

2015-ben a csillagvaros.hu-n elindult egy kezdeményezés, hogy az MTT 2015 tarjáni rendezvényén az amatőrök birtokában lévő okulárokat egy nagy teszt keretében hasonlítsuk össze. Sokan el is hoztak akkor nagyon komoly okulár készleteket, de a program előkészítetlensége miatt az összehasonlító teszt elmaradt, vagy csak szűk baráti körben valósult meg.

 

Mivel az ötlet ennél sokkal többre hivatott volt, ezért elhatároztuk, hogy 2016-ban előre meghirdetetten, szervezet keretekbe foglalva kivitelezzük az okulártesztelést. Az rögtön látszott, hogy nem lehet egyszerre minden okulárt letesztelni, minden típusú távcsövet kipróbálni, és minden objektumot megnézni, ezért szűkítő feltételeket állítottunk fel, amit a csillagvároson folyamatosan megosztva és az ottani hozzászólásokat is figyelembe véve finomítottunk.


MÉRVE KÖNNYEBB, a Pólusra állás

Szerző: Hollósi Ferenc

Címkék: Nincs címke megadva 

Hollósi Ferenc

Minden asztrofotózásra használt távcső esetén az ekvatoriális mechanika pontos pólusra állítása sarkalatos tényező a pontszerű csillagok megjelenítéséhez a képeken. Ez autoguider használata esetén is fontos, mivel a vezető algoritmus is pontosabb eredmény produkál, ha kevesebbet kell beavatkoznia a vezetésbe, s így a csillagok képei is pontszerűbbekké válnak. Továbbá a távcső go-to beállási pontosságát, azaz az objektumokra történő automatikus ráállás pontosságát is jótékonyan érinti a kellően precíz pólus-helyzet.

Mint ismert, a mechanika fenti, pontos beállításához a rektaszcenziós, azaz óratengely pozícióját kell horizontális (vízszintes, azaz azimut) és vertikális (függőleges, azaz magassági) irányokban minél pontosabban beállítani úgy, hogy az a Föld forgástengelyével párhuzamosan álljon. Nagyon precíz beállításhoz az óratengelynek valójában az égi északi pólusnak a légkör torzítása miatti refraktált, azaz megtört irányába kell mutatnia. Ez kissé eltér a fent említett párhuzamostól, de ennek eredményeképpen a légköri refrakció pozíciót módosító hatását (eltolását) javítja a teljes égbolt átlagában.

A fenti – refraktált – pólus beállítását ún. King-féle pólusfotóval tudjuk ellenőrizni és beállítani.


A csillagászati távcsövek és mechanikák ökölszabályai, kezdők számára

Szerző: Mádai Attila

Címkék: Nincs címke megadva 

Mádai Attila

A Csillagváros különböző fórumain nem ritkán kerülök "összeütközésbe" - többnyire (de sajnos nem mindig csak) kezdőkkel - a csillagászati eszközök minőségének, a feladatukra való alkalmasságának megítélésében. Ráadásul türelmetlen vagyok (ezt tudom magamról), s így megvan az a hibám, hogy amit először szépen higgadtan és részletesen magyarázok el, azt ötödszörre már talán kissé arrogánsabban teszem... Ezért úgy döntöttem, hogy csokorba szedem (folyamatosan, ahogy eszembe jutnak ilyenek, és lesz időm le is írni ide) ezeket az "alapvetéseket", és nem győzködök senkit, hogy higgye el, vagy fogadja el ezeket; ha nem teszi, előbb utóbb úgyis szembesülni fog velük, legfeljebb addigra elkötött már jó sok pénzt, tök fölöslegesen... Nem célom az adott témák "PhD-szintű" taglalása, de az érthetőség és gyakorlati használhatóság szintjéig mindenképp leások. Egy-egy témát annak feltöltése után is esetenként bővítek, utólag kiegészítek - az én fejem sem káptalan, bocsi...

 


Még sohasem írtam blog-ot, de első nélkül nincs második; valahol tehát el kell kezdeni.

Főleg azért szántam rá magam erre, mert eddigi, több mint 40 évnyi (néhány rövidebb megszakítással tarkított) "csillagászkodásom" során több olyan észlelési tapasztalatra tettem szert, ami talán hasznos lehet mások számára is. Ezeket próbálom tehát itt - mindenféle sorrendiség nélkül - közreadni, folyamatosan, ahogy időm engedi.

 


2014-ben kinyílt a svájcibicska a zsebemben: akkor a nyitás előtt pár perccel a csillagvizsgálóhoz érve már csak a megtelt táblával találkozhattam, s lógó orral távoztam az 50 méteres toronyból...

2 évvel később most végre rám mosolygott a szerencse: gyönyörű, derült idő volt egész délután, így én voltam ezúttal a sor elején a legelső, aki a kb. 30-40 érdeklődő közül a 15 frankos belépőjegyet megválthatta. Ezúttal semmi sem akadályozta meg, hogy végre személyesen is megismerkedhessek a jénai Zeiss művek 12 tonnás mesterművével, az 1907-ben készült 300/5050-es Fraunhofer akromáttal, amelyet eleve a bemutató csillagvizsgáló részére készíttettek.

Az előadással egybekötött bemutatón Matthias Hofer segítségével mintegy másfél óra alatt LCD monitoron vetített képanyaggal illusztrálva megismerkedhettünk az épület és a csillagvizsgáló múltjával, de sok érdekességet hallhattunk a Naprendszer égitestjeiről, galaxisokról, nyílt és gömbhalmazokról, kettőscsillagokról és az exobolygókról.


Korábban már írtam róla, hogy az én két fő távcsöves tevékenységem a bemutatózás és a járdacsillagászat. Hogy ez miért alakult így, arra nem tudok magyarázatot adni, de tény, hogy sokkal többször üzemelem be a felszerelésemet a nagyközönség számára, mint a saját és barátaim kizárólagos örömére. Ez év őszének közepe (2015.10.18.-2015.11.08.) igazi nagyüzem volt számomra. Ezen időszak alatt összesen 6 előadást, és 4 távcsöves bemutatót tartottam. Ezek közül most a négy távcsöves bemutatóról írok részletesebben.


Oktatás. Szakkörünk első félévében folytattuk ismerkedésünket a Naprendszer bolygóival. Minden szakkörösünk választott egy bolygót, amelyről saját prezentációt készített, majd bemutatta a többieknek. Sokat foglalkoztunk a Naprendszer kis égitestjeivel, ezen belül megismerkedtünk a ROSETTA-küldetéssel, és annak fő célpontjával, a Csurjumov-Geraszimenko üstökössel. A következő nagy témakörünk a csillagfejlődés volt. A csillagok alapvető állapothatározóit vettük sorra, majd a csillagok életével foglalkoztunk a születéstől a fősorozatig.
A tanév második félévében szakköri munkánkat a csillagfejlődés végállapotaival, majd a csillaghalmazokkal, és galaktikus csillagászattal folytattuk. A Miskolci Egyetem Ásvány -és kőzettani tanszékével együttműködésben zajló Csillagászat és planetológia alapjai című tantárgyat ebben a félévben 8 hallgató vette fel. Négyen tettek sikeres szóbeli vizsgát 3,75 átlagos eredménnyel.
Oklevelet kaptak: Az első félévben oklevelet kapott a szakkörön való részvételért és a féléves vizsga teljesítéséért Pistai Titusz (9B) és Tinon Augustin (8B). Juhász Vankó Gellért (5B) a részvételért kapott dícséretet. A második félévben végzett munka elismeréséért Pistai Titusz (9B) és Tinon Augusztin (8B) kaptak oklevelet.
Észlelések. Egész évben folytattuk rendszeres vizuális Nap – észleléseinket, melyek során minden szakkörös megszámolja és lejegyzi az éppen látható aktív területeket (napfoltok és napfolt csoportok, fáklyamezők) a Napon. Ezen kívül összesen 3db rajzos és 2db fotografikus nap-észlelés keletkezett.
2015 januárjában vizuálisan észleltük a C/2014 Q2 (Lovejoy) üstököst.
Sikeres bemutatót és közös észlelést tartottunk a 2015 03. 20.-ai részleges napfogyatkozás alkalmával. A gyerekek egy rövid előadás után hegesztőüveg, camera obscura, binokulár és persze a MEADE távcső segítségével követhették nyomon a napfogyatkozást percről-percre. A szakkörösök mérték a kontaktusokat, fényképek is készültek. A bemutatón mintegy 30 diák vett részt.
Rendezvények, látogatások. 2014. október 4.-én Csillagdánk képviselte magát a Dr. Szabó Gyula Csillagvizsgáló emlékülésén, melyet Dr. Szabó Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek.
2014 október 6.-án határainkon túli magyar diákok egy tábor keretében látogatták meg Csillagdánkat, ahol közös távcsöves észlelésen vehettek részt.
2014. október 18.-án szombaton a Kaszap István emlékhéten egész délelőtt nyitva állt a Csillagda iskolánk diákjai számára. A programra jelentkező gyerekek a Nappal kapcsolatos alapvető tudnivalókat sajátíthatták el és természetesen belepillanthattak a távcsőbe is.
A programban kb. 60 diák vett részt. A legügyesebbek a bemutatás végén tartott rövid vetélkedőn jutalomban is részesültek.
2014. Karácsonya előtt a kisebbek előadást hallhattak a Betlehemi Csillagról és a napkeleti bölcsek látogatásáról, illetve hasonló témában a Szent István Rádiónak is ismeretterjesztő riport készült.
2015.05.13. A Nemzetközi Fény Éve rendezvény keretében iskolánk érdeklődő tanulói napfizikai előadást hallgathattak „A Nap helye a csillagok között” címmel és közös távcsöves bemutatásban vettek részt.
Május 22.-én a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola tanárai látogatták meg csillagvizsgálónkat.
2015 június 3-án Bartha Lajos neves csillagászattörténész volt a vendégünk. Közösen megtekintettük P. Fényi Gyula SJ portán kiállított távcsövét és a 100 évnél is öregebb optikát, amellyel a XIX-XX. század fordulójának világhírű napfizikusa észlelt. Szakköröseink és az iskola fizika tagozatának érdeklődőd diákjai érdekes történeteket, anekdotákat hallgathattak meg vendégünktől, a látogatás végét közös észleléssel zártuk.
Beszerzések. A második félévben egy új PULSAR2 GoTo kézivezérlőt vásároltunk, mivel a régi sajnos felmondta a szolgálatot több, mint 10 év hibátlan működés után.
Egyebek. Csillagvizsgálónk elindított egy facebook-oldalt, amelyben időről-időre beszámolunk tevékenységeinkről. Csillagdánk egyébként megtalálható a csillagvaros.hu weboldalon is.


Bartha Lajos neves csillagászattörténész látogatta meg Csillagivzsgálónkat a tegnapi napon. Közösen megtekintettük P. Fényi Gyula SJ portán kiállított távcsövét és a 100évnél is öregebb optikát, amellyel a XIX-XX. század fordulójának világhírű napfizikusa észlelt. Szakköröseink és az iskola fizika tagozatának érdeklődőd diákjai érdekes történeteket, anekdotákat hallgathattak meg vendégünktől, a látogatás végére pedig a Nap is előbújt a felhők mögül, hogy közös észleléssel ünnepelhessük meg a látogatást. Bartha Lajos tanár úr, köszönjük szépen, hogy eljött hozzánk!


Akik igazán elszántak, azok még akkor is eljönnek a távcsöves bemutató megbeszélt időpontjára, ha éppen ítéletidő van. Tegnap este a miskolci Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és  Szakiskola tanárai látogatták meg  intézményünket. Miskolc felett teljes volt a borultság, viharos erejű szél volt, villámok csapkodtak és persze úgy esett, mintha dézsából öntenék.
Mire beértünk a kollégiumba, mindenki bőrig ázott. A kisteremben fújtuk ki magunkat, ahol röviden bemutattam a Jezsuita Gimnáziumban zajló csillagászat szakköri munkát. Ezután mentünk fel a kupolába, ahol sajnos csak a távcső megtekintésére volt lehetőség. A kupola a szélviharnak köszönhetően erősen beázott, de szerencsére a műszerekben nem okozott kárt. Amint elállt az eső, kinyitottuk a kupolarést és földi célponton próbáltuk ki a távcsövet. Legközelebb jó időben találkozunk!


Mindenre jó távcső nincs (vagy olyan drága, hogy azt nem állítja fel az ember az utcán mindenki örömére, vagy 100 rohangáló gyerek figyelmét lekötni). Ez egy olyan axióma, amit szinte minden amatőrcsillagász elfogad. Nincs, de kitelepülős bemutatóhoz, járdacsillagászkodáshoz szükség van rá, tehát mégiscsak össze kell hozni valahogy. És mivel nekem épp ez a két fő távcsöves tevékenységem, ezért komoly energiát fektettem bele, hogy ezt a problémát megoldjam.


<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

MCSE-tagság

Ne felejtsd el megújítani MCSE- tagságodat! Ha még nem vagy tag, fontold meg a belépést, érdemes!

Friss fórum témák

Online felhasználók

 • Kása János
 • Török Béla
 • DienesLászló
 • Pálinkó Dezső
 • Rékasi Gergely
 • Pugner Kálmán
 • Szabó András
 • Vizi Péter
 • Morvai József MoJo
 • Kauker Zoltán
 • Ivanov János
 • Kocsis János

Blog címkék