Emlékezz rám    Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció
Főoldal Levelezőlisták Használati útmutató
Használati útmutató Nyomtatás E-mail

Bevezetés

A Magyar Csillagászati Egyesület a csillagászat iránt érdeklődők számára 1997 óta üzemeltet levelezőlistákat, amelyek az általános csillagászati és közösségi témák mellett fórumot biztosítanak a szakterületek (pl. asztrofotózás, változócsillagok, távcsövek stb.) iránt érdeklődőknek is.

Alapvető használat

A rendszer a levelezőlisták szokásos funkciójával rendelkezik, tehát minden hozzászólás kipostázódik az adott levelezőlistára feliratkozott összes felhasználó számára.

Elérhető levelezőlisták

Az alábbi levelezőlisták érhetők el:

Levelezőlista neve Levelezőlista email címe Témakör Rövid leírás
CSILLA Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Általános csillagászati fórum A csillagászatról általában
LEONIDAK Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Észlelő amatőrcsillagászok fóruma Csillagászati megfigyelések, aktuális látnivalók, egyeztetések, információcsere észlelők között.
CSILLAGKEP Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Asztrofotósok fóruma A CSILLAGászati KÉPrögzítés iránt érdeklődők fóruma.
GALAXIS Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Mély-ég észlelők fóruma A naprendszeren kívül, ún. mély-ég objektumok - azaz a csillaghalmazok, por- és gázködök, távoli galaxisok elbűvölő világának megfigyelése iránt érdeklődők számára.
MIRA Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Változócsillag-észlelők fóruma A változócsillagok észlelőinek fóruma
OKKULT Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Okkultáció-észlelők fóruma Az okkultációk észlelőinek fóruma
PLANETS Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bolygóészlelők fóruma A bolygóészlelők fóruma
RADIOMET Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. RádióMet A rádiós meteormegfigyelések iránt érdeklődők fóruma
TAVCSO Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Távcsövekről A távcsőtechnika, távcsőépítés iránt érdeklődő amatőrcsillagászok fóruma

A levelezőlistákhoz bármely feliratkozott felhasználónk hozzászólhat. Ha Te is szeretnéd megkapni a hozzászólásokat, vagy szeretnél Te magad is hozzászólni, iratkozz fel az adott levelezőlistára! Ha a feliratkozást követően hozzá szeretnél szólni, a fenti táblázatból kiolvasható email címre küldd a leveledet!

Feliratkozás

Ahhoz, hogy használni tudd a levelezőlistákat, fel kell iratkoznod. A feliratkozás nagyon egyszerű, és több lehetőség is van rá:

Feliratkozás emailen keresztül

 1. Küldj egy emailt a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre, és az email Tárgy mezőjébe írd be, hogy subscribe (a „LISTANEV” helyett annak a levelezőlistának kell beírni az ékezet nélküli nevét, amelyre fel akarsz iratkozni: pl. LEONIDAK)
 2. Kapnod kell egy megerősítést kérő emailt. Kattints az ebben található linkre.
 3. Az így megjelenített oldalon add meg az email címedet és az egyéb ott kért adatokat.
 4. A feliratkozásról automatikus emailes tájékoztatást kapsz.
 5. Készen vagyunk! Probléma esetén kérjük, küldj egy emailt az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre!

Feliratkozás webes felületen keresztül

 1. Ha még nem tetted meg, regisztrálj a Csillagváros honlapon!
 2. Kattints a Levelezőlisták/Feliratkozási beállítások menüpontra!
 3. Kattints arra a listanévre, amelyre szeretnél feliratkozni (vagy módosítani szeretnéd a feliratkozási beállításokat).
 4. Járj el az ott leírtaknak megfelelően!
 5. Fontos, hogy webes felület használata esetén a feliratkozásról nem érkezik külön tájékoztató email!
 6. Készen vagyunk! Probléma esetén kérjük, küldj egy emailt az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

Leiratkozás

A Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre kell küldeni egy levelet az alábbi tartalommal: unsubscribe, ahol a LISTANEV = a fenti táblázatban található levelezőlista megnevezés (pl. leonidak).

Hozzászólás a levelezőlistákhoz

 1. amennyiben egy adott levelezőlistára fel vagy iratkozva, akkor ahhoz emailben hozzá is tudsz szólni.
 2. ehhez nem kell mást tenni, csupán a fenti táblázatban kilistázott email címre kell egy normál emailt küldeni.
 3. A hozzászólást minden a levelezőlistára feliratkozott tag megkapja azonnal emailben (kivéve a CSILLA-listát, amely naponta kétszer érkezik).

További lehetséges adatlekérdezések és emailes beállítások

A lista beállító parancsokat (pl. subscribe, who, stb.) a listához tartozó * Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre kell küldeni, pl. a 'leonidak' lista esetén a ' Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ' címet kell használni.

A leírásokkal kapcsolatban - a "<>" jelek közötti szavak mindig a kötelezően megadandó adatokat, míg a "[]" jelek közötti szavak csak az opcionális megadandókat jelölik. Azonban a parancsokban sohase használjuk a "<>" és "[]" jeleket.

A következő parancsok állnak rendelkezésre:

confirm <megerősítési-azonosító>

Valamilyen művelet megerősítése. A megerősítési-azonosítót mindig meg kell adni, értékét a kiküldött értesítő üzenet tartalmazza.

end

Leállítja a parancsok értelmezését. Hasznos, ha a levelezésedkor automatikusan más információt (pl. aláírást) is beszúr a levelező- programod.

help

Elküld egy a lista kezelésével kapcsolatos súgó üzenetet.

info

A listáról rövid leírást ad.

lists

Felsorolja ezen a GNU Mailman rendszeren működő nyilvános levelezőlistákat.

password [<régijelszó> <újjelszó>] [address=<cím>]

Jelszavad lekérdezéséhez vagy megváltoztatásához használandó parancs. Ha nem adsz meg paramétereket, akkor lekérdezi az aktuális jelszavadat. <régijelszó> és <újjelszó> paraméterekkel a jelszavadat változtathatod meg.

Ha nem a listán megadott e-mail címedről küldött levéllel szeretnéd a jelszavadat megváltoztatni, akkor külön meg kell még adnod az `address=<cím>' paramétert is (természetesen aposztrófok, zárójelek nélkül). Fontos tudnod, hogy ez esetben is a listán megadott címedre kerül elküldésre a parancs kimenete.

set ...

Módosíthatod vagy megtekintheted a listatagsági beállításaidat.

Jelenlegi beállításaidat megtekinthetd a `set show' paranccsal (aposztrófok nélkül).

subscribe [jelszó] [digest|nodigest] [address=<cím>]

Feliratkozás erre a levelezőlistára. A megadott jelszót használhatod később a leiratkozáshoz, vagy listatagsági beállításaid módosításához. Ha nem adsz meg jelszót, akkor a levelezőlista motor automatikusan létrehoz neked egyet.

A következő paraméter érteke 'nodigest' vagy 'digest' (aposztrófok nélkül) lehet. Ha a jelenlegitől eltérő e-mail címmel szeretnél feliratkozni, akkor add meg az 'address=<cím>' paramétert (aposztrófok és zárójelek nélkül).

unsubscribe [jelszó] [address=<cím>]

Leiratkozás a listáról. Ha jelszót is megadunk, akkor annak egyeznie kell az aktuális jelszóval a sikeres leiratkozáshoz. Ha nem adunk meg jelszót, akkor egy leiratkozást megerősítő e-mail küld el a program a listatagsági címre. Ha az éppen használt e-mail címtől eltérő címmel szeretnénk leiratkozni a listáról, akkor meg kell adni az `address=<cím>' paramétert is (természetesen aposztrófok és zárójelek nélkül).

who jelszó [address=<cím>]

Megmutatja a tagok névsorát ezen a levelezőlistán. A névsort csak a listatagok kérhetik le, ezért meg kell adnod a listán beállított jelszavadat. Ha nem a listán megadott címedtől eltérő címről szeretnéd lekérni a névsort, akkor külön meg kell adnod a listán használt e-mail címedet az `address=<cím>' paraméterrel (zárójelek és aposztrófok nélkül add meg a címet).

Webes felületen keresztül végrehajtható beállítások

A Csillagváros.hu honlapon, a Levelezőlisták / Feliratkozási beállítások menüpontban korszerű webes felületen keresztül is lehetőség van az alapvető beállítási lehetőségek elvégzésére.

A webes felületen keresztüli beállítás feltétele, hogy a Csillagváros.hu honlapon ugyanazzal az email címmel végezzük el a regisztrációt, mint amelyik email címmel a levelezőlistákra fel vagyunk iratkozva (szükség esetén az email cím utólag, a regisztrációt követően módosítható). A regisztrációt követően automatikusan hozzáférünk a levelezőlista beállításokhoz is.

A webes felületen az alábbi legfontosabb alapbeállítások végezhetők el (a teljeskörűség igénye nélkül):

 • Fel- és leiratkozás a levelezőlistákról
 • A levelezőlistára érkező leveleket egyenként vagy napi egyszer (digest forma) szeretnéd-e megkapni
 • Jelszóemlékeztető gyakoriságának beállítása
 • A listára általad küldött írt levelek visszakapása a levelezőlistán keresztl
 • Értesítés kérése sikeres hozzászólásról

Automatikus válaszlevelek

Ne küldj automata (szabadság/házon kívül/holiday/out-of-office, nem kézbesíthető/non-delivery stb.) üzeneteket a levelezési listákra. Ha hosszabb távon nem vagy elérhető, iratkozz le erre az időszakra, vagy a levelezőprogramodban állítsd be, hogy a levelezőlistákról érkező emailekre ne küldjön a rendszer automatikus válaszüzenetet.

Csatolmányok küldése

Nyilvános levelezőlistáinkra nem lehet és nem szabad nagy méretű fájlokat küldeni. Ehelyett javasoljuk a kérdéses fájlokat elhelyezni egy ingyenes, vagy saját internetes tárhelyen és a levélben annak URL-jét megadni.

A kis felhasználói létszámmal rendelkező zártkörű levelezőlisták esetén kisméretű csatolmányok küldése engedélyezett.

Email címek összekeveredése

Légy óvatos a címzéssel! Más címre kell küldeni a normál levelet, és más címen kell feliratkozni valamelyik listára. A fel- és leiratkozó (subscribe, unsubscribe) üzeneteket mindig a megfelelő címre ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) küldd!

Mentsd el a feliratkozásra kapott választ. Ez tartalmazza a leiratkozáshoz szükséges információkat is.

Levelezőlista-archívum

Az MCSE levelezőlistáinak archívuma az interneten is megtekinthető. További információ az alábbi oldalon található.

 

MCSE-tagság

Ne felejtsd el megújítani MCSE- tagságodat! Ha még nem vagy tag, fontold meg a belépést, érdemes!

Friss fórum témák

Online felhasználók

 • Kovács Gábor
 • Kása János
 • Ferencsik Sándor
 • Végh Zoltán
 • Vizi Péter
 • Schmall Rafael
 • Bezák Tibor
 • Rékasi Gergely
 • horadam
 • Jakab Szilveszter
 • Papp András
 • Horváth László István

Blog címkék