Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Segédtükör készítése

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.

Re: Segédtükör készítése

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. október 1., vasárnap 6:37

Köszi!
Lehet, hogy máshol láttad először, mert pl. a Howard-könyvben is benne van. Viszont ezt csiszolás nélkül nehéz használni, utána meg ha ellipszis lesz belőle -persze nyolcszög is használható- megint lehet, hogy igazgatni kell a felületet. Nomeg a ragasztás is egy másik hibaforrás. Ezen kívül minden darabot fazettázni kell, mégpedig nagyon finomra, különben tele lesz karccal a felület. Néhány tükör után mindenkiben kialakul egy kedvenc módszer, utána többnyire azt követi az ember, de ez attól is függ, milyen gép van elérhető közelségben. Viszont a nyolcszög gép nélkül is megoldható. (Csak látnám már valaki beszámolóját, hogy ilyen, meg ilyen módszerrel sikerült síkot készítenem, nekem ez az x módszer bevált, szép kihívás volt! -vagy hasonló. Rögtön nagyobb létjogosultságát látnám az ilyesmik megosztásának.) Egyébként megint tapasztaltam még egy kicsit: Ez a tükör 10 mm vastag hibátlan táblaüvegből készült, kistengelye 60 mm-es. Az ellipszis anyagvastagságából adódóan a nagy tengely egyik vége megérinthető anélkül hogy a referenciához is hozzáérnék. Az egész egy vékony szövetre van téve vizsgálatkor, így egyenletesen fekszik fel. Ha picit lefelé megnyomom az ellipszis kilógó "farkát, máris látszik, hogy az egész felület változik, kb. 1/4 hullámnyit. Ehhez már kb. 0,5 N erő is elég, és mindezt úgy, hogy a támadáspont a lehető legtávolabb van a tükröző felülettől!
A peremekről:
A síkból utólag kivágott segéd pereme ha közben változik, többnyire magas lesz. A kopott perem utólagos felületalakítással jön inkább, de egyik sem törvényszerű, hogy kialakul, csak esélyes. Főleg azért nem, mert a szurok extrém kemény, egy ellipszis alakon tett munka során meg a húzáshosszok is iránytól függően változók. A síkok viselkedése a főtükrökével sokszor köszönő viszonyban sincs. Például szépen lehet konvex felületet polírozni a tükörbe hosszú húzásokkal, tükör fönt pozícióban. Nekem meg most pont a napokban sikerült magas peremet kihozni az ellpiszsisen! (Ilyen még nem volt.)
A perem kopása más hatású, mint a főtükrökön. Texereau 0,3 hullám kopást, vagy magasodást ajánlottan figyelmen kívül hagy. Ennek logikája, hogy a nagy nagyítástartományban ez a rész nem alkot képet, kisebb nagyításokon meg mikor képet alkot, nem látható, még a fényképeken se hagy nyomot. Minden esetre, ha valaki hozzáfog, és egyébkén jó felületet kap, ne próbálja eltüntetni a a perem anomáliákat, ha azok kb. egy vonal szélességnyit (0,3 hullám) konyulnak -vagy emelkednek, mert biztos, hogy a felület nem marad sík, a perem meg nem biztos, hogy valaha is kisimul.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1608
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 240

Re: Segédtükör készítése

HozzászólásSzerző: Bozsoky János (Bozsoky) » 2017. október 1., vasárnap 10:22

Szia Jani!

Annyit érdekességképen elmondanék, hogy a sima főtükör csiszoláson kívül gyakorlatban végeztem teljesen más jellegű kísérleteket (konkrét több napos munkasorozatokat), ami a felületek alakulására befolyásolóan hatottak. Konkrétan különféle anyagtípusokat és kombinációjukat próbáltam ki, mint "ragasztás" -milyen- hatással van az alakuló felületre. És meglepődtem mennyire komolyan kell venni a már jól kialakult gyakorlatot.

Értem ez alatt az üveganyag átmérője/vastagsága arányok (referencia síknál ez különösen kiemelkedő), mire lehet és mire nem szabad ragasztani. Milyen anyaggal ragasztunk, hogyan vesszük le az optikai testeket a szerszámról stb.

Sokat szívtam ezekkel és megértettem, hogy bizonyos szabályokat nem javallott áthágni. Persze más az ha olvasunk valamiről meg más, amikor mi magunk tapasztaljuk. Én azzal a módszerrel értek egyet, amit te is követsz, tehát, hogy véglegesen kialakítani a segédtükör ellipszis formáját, lefazettázni és így polírozni. Meg sem fordulna a fejemben utólag bármiféle alakítást végezni egy kész síkon. Érdemesnek látom egyszerre 3-4 db elkészítését. Körbevenni támasztó, segédüvegekkel és így a középső ténylegesen felhasználandó segédtükrök peremének helytelen kopása is elkerülhető. (Ahogy Texereau javasolta)

Tényleg nagyon szép lett a segédtükröd, elérted a célt és ez a lényeg. A többi elmélkedés.

Üdv.

Bozsoky János (Bozsoky)
 
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2011. január 23., vasárnap 11:29
Köszönetnyilvánítás másoknak: 2
Köszönetnyilvánítás másoktól: 8

Re: Segédtükör készítése

HozzászólásSzerző: Török Béla (tobe_) » 2017. október 1., vasárnap 18:14

Ha egy szivacsra ragasztjuk a segédtükröt, a másik oldala meg a tartóra, az is túl nagy deformáció ?

Török Béla (tobe_)
 
Hozzászólások: 1290
Csatlakozott: 2013. január 2., szerda 0:10
Köszönetnyilvánítás másoknak: 60
Köszönetnyilvánítás másoktól: 54

Re: Segédtükör készítése

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. október 1., vasárnap 18:49

Kicsit több, mint egy éve készítettem a Szolnoki TIT Cassegrainjéhez egy új segédtükröt, mely közel 65 mm átmérőjű. Próbatubusban is teszteltem, jó is volt, ott egy gumiszalag fogja körbe a tartóra. Eredetileg a foglalatában egy cső belső peremén támaszkodik, és mögötte egy szivacskorong volt, amit összerakott állapotban 20 mm-ről kb. 10 mm-re nyomott össze a foglalat feneke. Mikor a segédtükröt ebbe áthelyeztem, szintén kipróbáltam, mert már sejtettem, hogy miért mondták az idősebbek, hogy sose volt az jó távcső igazán. Annál a főtükörnél pedig jobb már nem kell egy távcsőbe, és vélhetően a segéd is ugyanolyan jó lehetett, de azt már nem tudtam tesztelni annak szörnyű állapota miatt. Szóval amit én 10 mm-es üvegből készítettem se volt jó, amíg a foglalatot át nem alakítottam. A szivacs nagy mértékben egyenletesen nyomta a segédtükör hátulját, és nem mondhatni, hogy szörnyű erővel, mégse tűrte ezt sem. (Most már majdnem egy éve örömmel használják, fiatal és lelkes társaság. Jó tudni, hogy működnek.)
Summa-summárum, lehet, hogy szivacsra felragaszthatod, de sok értelme nem lenne, mert mozogna rajta, hőszigetel, idővel szétérik. inkább egy normális foglalatot ajánlanék.
Nemsokára kapok vizsgálatra egy segéd és egy főtükröt. Le fogom oldani az alumíniumot, mert vagy egyiket, vagy mindkettőt javítani kell. Majd teszek fel interferencialépet a segédről. A kb. 10 általam eddig vizsgált -zömében távolkeleti- tükör alapján nem mernék általános igazságokat megállapítani, de valószínűleg 80 százalékban sajnos teljesen mindegy a rögzítés módja. Ebből meg az következik, hogy akik azt állítják, hogy ragasztással se rosszabb a kép, azok igazat mondanak.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1608
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 240

Re: Segédtükör készítése

HozzászólásSzerző: Bozsoky János (Bozsoky) » 2017. október 7., szombat 19:58

Annyit hozzátennék. Ragasztás, de hogyan? Mekkora felületen, milyen anyag támaszt "alá".

Amúgy nem veszélytelen a ragasztás, de olyan anyag kell, aminek lehetőleg nulla a térfogat tágulása és jó a rögzítés környéke. Nekem talán ezért nem volt még vele gond. De a mechanikus rögzítésnél a megfeszítésnél is ugyanígy vannak sajnos buktatók.

Legutóbb a sziloplasztos (ecetes bázis) ragasztásom vagy 7 éves és 2,4-es fókusznyújtóval 360x-on vígan észlelek és semmi gond. (150/600 Newton)

Bozsoky János (Bozsoky)
 
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2011. január 23., vasárnap 11:29
Köszönetnyilvánítás másoknak: 2
Köszönetnyilvánítás másoktól: 8

Re: Segédtükör készítése

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. október 7., szombat 21:50

A topikba én ennyit szántam, és reménykedem, hogy valaki, vagy valakik tovább írják. A tükrök rögzítése nem ide tartozik, de továbbra is az én olvasatomban a percízen foglalt tükör a megoldás, a ragasztás meg nem az. A sorozatgyártás más kategória, mint az egyedi, a ragasztás pedig egyszerű. De nem vitatkozni vágyom, mindenki magának épít, csiszol, fabrikál, vagy akármi, és semmi kétség, hogy mindenki jobban tudja mint más, pláne mint én. :)
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1608
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 240

Előző

Vissza: Távcsőépítés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron