Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

MTT 2017

Nyári csillagászati táborokkal, találkozókkal, nagyobb lélegzetű amatőrcsillagászati közösségi eseményekkel kapcsolatos fórum.

MTT 2017

HozzászólásSzerző: Mizser Attila (Mzssiralop) » 2017. május 30., kedd 11:02

Amint azt bizonyára már tudjátok, augusztus 17-20. között lesz az idei MTT.

Itt olvashatók a részletek:
http://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti ... talalkozo/

Érdemes iparkodni a jelentkezéssel, mert a kedvezményes részvételi díjak június 30-ig élnek.

Ha valaki valamilyen témáról szeretne előadást tartani, műhelyfoglalkozást tartani, kérem, velem egyeztessen.

A tábor lebonyolításában segíteni tudók jelentkezését is várom, szeretettel!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Mizser Attila (Mzssiralop)
 
Hozzászólások: 152
Csatlakozott: 2009. július 29., szerda 9:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 20
Köszönetnyilvánítás másoktól: 49

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: DienesLászló (D.Laci) » 2017. május 30., kedd 12:45

Kedves Attila!
A gyerekek után milyen részvételi összeggel kell kalkulálni?

Köszönettel: D.Laci

DienesLászló (D.Laci)
 
Hozzászólások: 375
Csatlakozott: 2015. szeptember 22., kedd 17:09
Köszönetnyilvánítás másoknak: 79
Köszönetnyilvánítás másoktól: 53

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: Soponyai György (vanamonde) » 2017. augusztus 16., szerda 14:58

Sziasztok,

Holnap vagy holnapután Tarjánban egy olyan fotóprojektet szeretnék megvalósítani amihez egyszerre két égkövető mechanikára lenne szükségem. Nekem van egy Vixen Polarie-m és odaígértek hétvégére egy óragépes EQ3-at de sajnos ma sztornózva lett ez az ígéret..

Szóval szeretnék valakitől kölcsönkérni egy EQ2/3/4/5/6/7/…/Vixen Polarie/akármilyen más motoros mechanikát. Nem kell GOTO, bőven elég ha rá tudok tenni egy fotófejet és ki merevíthetem az eget két-három órán át halszemobjektíves fotózáshoz.

Ha valaki tudna nélkülözni Tarjánban egy ilyen mechanikát hajnali egytől négyig! nagyon megköszönném. Ha magadra ismersz, írd meg hogy melyik a kedvenc söröd! ;-)Soponyai György

06309815719

Soponyai György (vanamonde)
 
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2009. szeptember 22., kedd 22:25
Köszönetnyilvánítás másoknak: 61
Köszönetnyilvánítás másoktól: 227

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: Kása János (mephi) » 2017. augusztus 22., kedd 9:33

Sajnos nem tudtam elmenni, de nagyon érdekelne, hogy sikerült.
Írjatok légyszíves pár szubjektív tapasztalatot.
... aki a sört is 3D-ben issza.
www.mephi.hu
www.3dastronomical.com

Kása János (mephi)
 
Hozzászólások: 1533
Csatlakozott: 2009. szeptember 18., péntek 10:06
Köszönetnyilvánítás másoknak: 211
Köszönetnyilvánítás másoktól: 130

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. augusztus 22., kedd 9:45

Folyton néztem a meteorológiai térképeket, drukkoltam jó időért..

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1338
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 209
Köszönetnyilvánítás másoktól: 107

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: Tardos Zoli (TZ) » 2017. augusztus 22., kedd 10:06

Akkor teljesen szubjektíven :)
Nekem rövidre sikerült, mert az eső elől elmenekültünk szombat este, de a pénteki ég gyönyörű volt! :)
Kurucz Jani f2,9-ét megnéztem, elképesztően jó képe van! A 60 centisbe idén is bele akartam nézni, de akkor még nem lehetett, amikor ott jártam, később meg odaszögeződtem a saját okulárom mellé :) A kis monitor üveggel is elégedett vagyok, érdemes volt kínlódni vele :) A budapesti éghez képest nagy élmény volt, végre láttam kis nagyítás mellett is galaxisokat, 25mm-es Plösslben pl. az M81-82-t egyszerre, azaz megnyugodtam, hogy nem kell a kukába vágnom az okulárt és nem is a távcső hibája :) Igyekeztem a Nyilas környékén nézelődni, ami tőlem amúgy elérhetetlen. Persze a térképeket otthon hagytam, így itthon utólag próbáltam kitalálni, hogy mit is láthattam /mélyég ismeretekben kezdő vagyok/... Emellett jó összefutni azokkal az emberekkel, akikkel ott évente szoktam :)

A Tardos Zoli (TZ) köszönetet kapott - 2:
géza, mephi

Tardos Zoli (TZ)
 
Hozzászólások: 276
Csatlakozott: 2012. augusztus 21., kedd 16:09
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 24

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. augusztus 22., kedd 10:44

Az első este kicsit tejfölösebb, a második estén viszont egész jó átlátszóságú ég volt, ráadásul Napnyugta körül még egész nyugodt is. Egy félreeső helyen vertem tanyát Zsámba Pityuék közelében, a forgatagtól messze, amely péntek este igencsak begyűrűzött.
kb. 10 emberrel beszéltem, sok érdekes tapasztalatot cseréltünk, 2-3 ember pedig újonnani ismerős lett. Mátis András elhozta Sajó Péter eredeti műhelyskicceit, amiket végignézhettem. Ennek apropója az egy éve általam optikailag, a szolnokiak által pedig mechanikailag felújított Sajó-féle 200/3000-es Cassegrain távcső volt.
Két épített Newtont, illetve Dienes Laci APO-ját is megmustráltam, mind tetszett, és teszteltem a saját Newtonomat, meg álmélkodtam, hogy milyen jó ilyen fényerőssel nézelődni. Tudom, hogy egy kicsit röhely, de én is most ismerkedek vele, nem is volt alkalmam hasonlóval észlelni soha, itthon se sok, mert most raktam össze.
A két éjszakán kb. 15 látogató vetődött arra, Schlosser Sanyi viszont végigkerestette velem a mélyegeket, ami az eszébe jutott, szerintem kb. 30 lehetett. Élveztem a dolgot, amit nem tudtam hol van, azt is a csillagképek fényesebb csillagaiból kiindulva jobbára holdátmérőben kifejezve a távolságokat, rövid idő alatt megtaláltam a navigáció alapján. Meg is jegyeztem rögtön vagy ötöt. :)
Most tudtam először tényleg élesben kipróbálni a Baader UHC-t. Lehet, hogy van jobb nála, de akkor is durván működik, annyira, hogy kicsit meg is lepett. Állítólag más típusok többet halványítanak a csillagokon, de én nem bánom, hogy ez nem így teszi. (Ezzel a fényerővel legalábbis biztosan nem.)
Most nézegetem a 250-es üvegkorongokat, és hamarosan készítek egy 750-es fókuszú fémszerszámot hozzá, de a legjobb egy 300-as koronghoz készült 900-as lenne. :)
Szomorúan konstatáltam, hogy a távcsőépítés nem divat már, -nemcsak optika, tubus sem- de ez persze nem hatott újdonságként, csak mindig elszomorít. Nem kritikának, vagy rosszalló kinyilatkoztatásnak kell venni, de a ma embere általában úgy gondolkodik, hogy kiadok X mennyiségű pénzt, aztán este már a világ élvonalába tartozó fotókat készítek, és az okulárban is mindent látni fogok. Pedig ez nem olyan egyértelműen biztos, hogy azonnal sikerül. Az autóversenyzők közül azok a legsikeresebbek, akik pontosan tudják, hogy milyen szerkezet dolgozik alattuk.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

A Kurucz János (Sidius) köszönetet kapott - 3:
D.Laci, géza, mephi

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1898
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 272

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. augusztus 22., kedd 19:03

János, azért nem teljesen igy van. Már, hogy szuper optikákkal, csucsminőségü képeket akarna mindenki csinálni. Lappang itt (sokkal nagyobb arányban) egy kistávcsöves társaság, akik jobb estéken kiporoszkálnak gyönyörködni. Hónuk alatt, hátukon az "obszervatóriummal". Házilag készitett örökérvényü alapmüszereikkel is. Ugy veszem észre, ezeknek itt a vezérszelleme Mircea. Megfigyeléseik - és körülményei - ugyan elvesznek a nagy közösben, a nagytrófea vadászok beszámolói közt. A kistávcsövesség vonzóbb általában, könnyebben üzhető, érthető a többség. Nagy többség. Pld. akitől sokat tanulunk mindnyájan asztromüveltséget is, egy SkyWachter 70/500 assal végzi megfigyeléseit. Mint a müvészetben a Mesterek, csillagászatban az intelligensek "kezdetlegesebb" felszerelésböl is tudnak szépet, értékeset kihozni. Az APO-kon, Naglerek és Ethoszokon innen is van élet. Nem is beszélve azokról, akik maguk csiszolják, épitik a müszerüket.

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1338
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 209
Köszönetnyilvánítás másoktól: 107

Re: MTT 2017

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. augusztus 22., kedd 19:23

géza írta:Lappang itt (sokkal nagyobb arányban) egy kistávcsöves társaság, akik jobb estéken kiporoszkálnak gyönyörködni.

A kistávcsövességről annyit, hogy nekem 6 centis szemüveglencséből volt egy évig távcsövem, mégis minden este kint voltam, ha derült ég volt, pedig annál rosszabb távcső csak akkor lehet, ha egyik szemüveglencse rosszabb, mint a másik. Nem a távcső nagyságára akartam reflektálni, hanem arra, hogy elég kevesen építenek, és mindegy, hogy nagyot, vagy kicsit. Vannak kivételek, de szerintem elenyésző számban, én annak örülnék ha több lenne, de ez csak az én vesszőparipám. (Egyébként az M27, M57, sőt az M51 is fotózható kistávcsővel -5 centivel már biztosan, mert kipróbáltam- egy érzékenyebb kamerával, pl. QHY 5 II-vel.) Nekem is van kistávcsövem, 70/450-es orosz lencséből csináltam. Három hete Aligán egy kisebb csoport órákon át nézte vele a Holdat, Szaturnuszt, és súlyzó-ködöt. Én csak ritkán használom, mert 10 méterre a bejárattól ott a csillagda 10-25 centis műszerekkel. De egyébként sokat barangoltam az égen én is vele anno.
Itt a faluban két illetőről tudok, aki egyszer csak besétált a boltba, 5-600E körüli összegért egy 250-es műszerrel tért haza, rájött, hogy semmit sem talál meg, csak égismerettel. Segíteni akartunk neki, (rajtam kívül még ketten aktívak itt) Még kétszer kivitte a cuccot, most hat éve a szekrényben tartja és szerintem ma sem érti, hogy miért nem sikerült Lófej-ködöt fotóznia. Szerintem minden igyekezetem ellenére a távcső működését se érti kristálytisztán, nem beszélve arról, hogy mi is történik fotózáskor. Egyébként egy tiszteletreméltó becsületben megőszült, jó emberről van szó.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1898
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 272


Vissza: Csillagászati táborok, nyári távcsöves találkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég