Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Fotontöbbszöröző okulár

Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: Ferenczi Imre (Imre) » 2012. február 25., szombat 3:19

Én megtettem az első lépést, rajtam nem múlhat a siker! Az ötlet valóban működőképes modelljének egy elképzelt elvileg lehetséges megoldását a kis ötletadó rajzon azonnal be is mutatom!

Kukac írta:
Imre írta:Ideje lenne már kitalálni egy olyan okulárt, ami "fotontöbbszörözős". No egy ilyenért már adnék pénzt is, mert ha csak arra gondolok, hogy a szem-agy páros milyen jó zajszűrő, akkor ezzel a szerkezettel akár színesben is láthatóak lennének a halvány ködök, akárcsak a fotókon, az agy meg szépen azonos időben szűrné a zajt, és szépen kiátlagolná a hasznos jelet. Sajnos ez ha lesz is valamikor, akkor sem lesz megfizethető egy amatőr számára.Már nagyon régen gondolkodom ezen, és nem gondolom, hogy ez annyira nagy dolog lenne, vagy annyira dárga lenne. Sztem simán lehetne ilyen projektet indítani valamelyik egyetemen. pl: Műszaki Egyetem Gépész Kar Optika- tanszék. Akár kooperációban a Villanykarral, mert a foton sokszorozás biztos, hogy elektronikát igényelne.

DE: Ha egyetem nélkül csinálnánk, akkor is lennének vállakozó emberek, akik dolgoznának benne.
A cél nemcsak nemes, hanem praktikus, és kapitalista szemszögből "eladható" is.

Jó lenne, ha az MCSE felkarolná ezt az ötletet, valaki projekt koordinálná, az önkéntesek meg tegyék fel a kezüket, MOST: Én 1 fő


A működési elve közismert, nincs semmi új dolog benne, ami ne működne. Az előtét lencse, vagy a tükör képet alkot egy színszűrőkkel borított kapillárisokból felépülő vákumcső egyik felületére. Minden színszűrő után egy-egy foton hatására elektront kiadó katód réteg van felgőzölve, amelyből a fotonok hatására felszabaduló elektron egy pozitívabb anódként működő katódba ütközik, amely újabb elektronokat emittál. Ez a következő katód felé gyorsuló elektronokat vált ki. A gyorsító lánc végén egy anódhengeren át a TV képernyőkben használatos fényporba ütköznek a megsokasodott elektronok, amely ismét látható, de már sokkal erősebb fénnyé alakul. A kapillárisokból álló vákumcső köteg másik felén kialakul a színes kép, amely a lencserendszeren keresztül nézhető. A keletkezett fény erőssége arányos a fotokatodba ütköző fotonok számával. Az erősítése szabályozható a gyorsító feszültség nagyságával, a fogysztása feltehetően igen csekély, tehát akár egy gombelemről is működtethető lenne az a feszültségsokszorozó, amely megoldja a gyorsító feszültség előállítását helyben, vezeték nélkül. Az űrben könnyen gyártható! Hajrá Kukac! Üdv. Imre
Nos, itt az elképzelésem:
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Ferenczi Imre (Imre)
 
Hozzászólások: 1449
Csatlakozott: 2010. december 29., szerda 14:18
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 60
Köszönetnyilvánítás másoktól: 202

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: Csák Balázs (csakb) » 2012. február 25., szombat 11:15

Az ötlet jó, kb. 10 évvel ezelőtt már árultak ilyet a tengerentúlon I3 Piece néven, emlékszem, hogy a Sky and Telescope is tele volt vele egy ideig. Lehet, hogy manapság már nem lehet kapni.

Ez itt egy házi megvalósítás:

http://www.imageintensifier.org.uk

Szép darab, alig kisebb, mint a 70/420-as ED-m. :D

Kép

Csák Balázs (csakb)
 
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009. szeptember 16., szerda 2:00
Köszönetnyilvánítás másoknak: 18
Köszönetnyilvánítás másoktól: 154

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: Ferenczi Imre (Imre) » 2012. február 25., szombat 14:05

Ez szerintem egy fekete-fehér éjjellátó képerősítő cső régi katonai szerkezet használható állapotba hozását mutatja. Nem egészen azonos azzal, amire gondoltam, és a működési elve kissé más. Ilyen elven működnek a korszerű éjjellátók, modernebb kivitelben, és kapható is, de nem színesek, hanem az infra tartományt alakírják át látható fénnyé, és kapható hozzájuk infravető lámpa is a környezet éjjeli szem által láthatatlan megvilágítására. Az a kapilláris vákumcsöves szerkezet, amit vázoltam, inkább hasonlít egy elektonsokszorozóhoz. Egy csövecskén belül egyetlen képpont 3 színének külön erősítésével a felgyorsított és megsokszorozott elektronnal az előtét színszűrőnek megfelelő színben világító fényport gerjesztve alkot egy újabb képsíkot, amit egy megfelelő nagyítású okulárral lehet nézni, akárcsak a direkt fókuszban keletkező képet egy tükrös távcsőben. Persze lehet, hogy már ilyen is van, csak még nem nyilvános a felhasználása. Gondolom, hogy egy nagyfelbontású kivitelben elkészített kis okuláron át, amely erősítése 10-100 ezerszeres, már egy olyan halvány képet lehetne látni, amit exponálással órákon át lehetne csak készíteni a mai érzékeny CCD átalakítókkal utólagos feldolgozással. Ennél a szerkezetnél, ha nincs bejövő foton, akkor csak a hőmozgás adhatja. A néhány K fokos környezetben ilyen erősítő meglehetősen zajtalanul működne elképzelésem szerint, tehát ha mondjuk egy űrtávcsőnél használnák, akkor akár 20 magnitúdó nyereséget is elérhetnének vele, ami nem csekély nyereség. A felbontása meg a kapillárisok számától függ, és nem tartalmaz a szerkezet semmi olyat, ami könnyen elromolhatna. Kutatom, hátha rálelek valahol.
A kapilláris vákumcsö is így működhet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fotoelektr ... oroz%C3%B3

Kerestem, és találtam is valamit. Ime: http://hea-www.harvard.edu/HRC/mcp/mcp.html
Használnak is ilyen elven működőt itt: http://hea-www.harvard.edu/HRC/HomePage.html

Ferenczi Imre (Imre)
 
Hozzászólások: 1449
Csatlakozott: 2010. december 29., szerda 14:18
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 60
Köszönetnyilvánítás másoktól: 202

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2016. május 10., kedd 18:09

Nem éppen fotontöbbszörözö (?), de a hagyomànyos üvegokulàrokat levàltokra gondolok. Nyakunkon a jövö, az érzékelök. A programjaik. Ezek a NASA hasznàlt eszközök primitivebb kiadàsban kezdenek lecsuszni az amatör piacra. Ezeket nem okulàr cim alatt valahol nem talàlni a neten? Nem tudom hogy keressem.

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1578
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 224
Köszönetnyilvánítás másoktól: 127

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: Ferenczi Imre (Imre) » 2017. december 19., kedd 15:22

Sajnos már egyetlen link se működik nálam, pedig a "csodaokulár" már kapható, és óriási reklámja van. Vajon az mennyiben azonos, vagy eltérő, az általam 2012-ben vázolt elképzeléstől? Adalékul egy cikket találtam: http://www.termeszetvilaga.hu/fizika_eve/tortenet/fiztort/bayz.html Olvasni benne, hogy a hő okozta hamis jel eliminálását 1987-ben már megoldották. A mai nanotechnológiával a mikró átmérőjű kapilláris csövek sokasága már gyártható, belső gőzölése megoldott, a színszűrő már a CCD cellákon is van, és a három látható színben világító foszfor is ismert. Ezek szerint már nem lenne akadálya olyan okulár gyártásának, amely az infrától az ultra fényig - kiterjesztett frekvenciatartomány - megfigyelésére alkalmas, transzponálja a színeket is - a látható tartományba sűríti - valamint tetszőleges erősítés is beállítható rajta - a sokszorozás változtatásával - a gyorsító feszültség nagyságával - és mindez a mai ismert működési elveken alapulva kivitelezhető lenne. Ez persze nem pótolná a jó minőségű okulárt, de kiterjesztené a szemünk működését a nem látható IR és UV tartományra is, no meg a nagyon halvány fény megfigyelése sem lenne akadályozva. Egy ilyen okulárral öregkorunkra is tudnánk élvezni a csak távcsővel megfigyelhető világot! Üdv. Imre

Ferenczi Imre (Imre)
 
Hozzászólások: 1449
Csatlakozott: 2010. december 29., szerda 14:18
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 60
Köszönetnyilvánítás másoktól: 202

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. december 20., szerda 10:26

Ebből a szempontból a jövő év nagy fordulatot hoz úgy látom. Kis (könnyű) aperturákkal - sorban jelennek meg - és az új "okulárokkal" divatos lesz a kismeteor felfedezés. A jogvilág is nyüzsgésben lesz a patentek tulajdoni viszonyai miatt. Szóval, fordulat az amatőrizmusban is, kettéválás (?) hagyományos - nanovagymiafenéspécés formán. Evvel járó, újféle bevonatú más lencsék jöhetnek ki , alkalmasabbak az érzékelőknek. Az "új" magnitudóban és frekvenciában is jóval többet mutat, de elvész a megszokott űvegen át látvány ám az ára csábító lesz. Ezt gondolom.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1578
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 224
Köszönetnyilvánítás másoktól: 127

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: Ferenczi Imre (Imre) » 2017. december 20., szerda 11:36

Géza! Itt egy link: https://www.photonis.com/en/product/image-intensifier-tube Orvosi, és más célra is alkalmas lehet, de akár monokrom képerősítőnek is jól használható okulárban! Frekvenciafüggő monokrom képerősítő kapszulák: http://www.hamamatsu.com/eu/en/product/category/3100/3009/index.html?nfxsid=5a3a387ba6e6c1513764987&gclid=EAIaIQobChMIh-fp-q2Y2AIVGN0bCh3jCgmmEAAYASAAEgJgKvD_BwE Küldöm tanulmányozásra.
http://www.hamamatsu.com/resources/pdf/etd/II_TII0007E.pdf Üdv. Imre

Ferenczi Imre (Imre)
 
Hozzászólások: 1449
Csatlakozott: 2010. december 29., szerda 14:18
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 60
Köszönetnyilvánítás másoktól: 202

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. december 20., szerda 12:10

Most nézegetem, érdekes dolgokat küldtél kössz! . Ezeknél másképen integráltabbakat kerestem, nem találtam. Az Unistellar-japán kapcsolatból kijöhet valami nagyon új dolog ( a kanadai nem tünt kidolgozottnak) . Csak hamar, hogy megérjem. Már spórolok... ............ nem amatőrzsebi dolgok ezek amiket küldtél http://www.hamamatsu.com/resources/pdf/ ... I0006E.pdf az amatőriek egyszerübbek. A küldeményeid nézve állapitom meg.

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1578
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 224
Köszönetnyilvánítás másoktól: 127

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: Ferenczi Imre (Imre) » 2017. december 21., csütörtök 14:26

Ezek a képerősítők szélessávú fotokatóddal, és egyszínű fluoreszkáló anóddal, legtöbbször zöld színűvel készülnek. Ez még nem az igazi, mert nem ad nézhető színes képet, habár már ez a technológia is megoldott. A katód elé színszűrő pöttyöket kellene gyártani, és a megfelelő színszűrőhöz tartozó erősítő csövecskét a hasonló színű fényporral ellátott anódhoz vezetni, majd ezt a sík felületet lehetne okulárral nézni. A lencse, vagy tükör által alkotott éles kép a katódon keletkezik, a színszűrős, vagy a nélküli erősítő csövecskék után az anód síkján megjelenő egyszínű, vagy színes pöttyökből alkotott képet lehetne lencsén át nézni. Természetesen 1000 - 100000 -szeres erősítéssel, és nem csak a látható, hanem a szélesebb IR - UV tartományt a látható tartományúra alakítva saját szemmel is megnézni. Itt lenne érdemes egy olyan szűrőelőtét alkalmazása, amely fésűszűrő megoldással keskenysávú tartományokat enged csak a fotókatódra, és azok a másodlagos szűrés után jutnak a képerősítő nanocsöves rendszerbe, majd utána a három alapszínű anódra. A nagy és nagyon kis zajú erősítés - elektronsokszorozás - után keltett kép ugyan olyan torzítatlan, mint a katódra vetülő kép, tehát a jó távcső és a tökéletes képalkotás ugyan olyan fontos, mint hagyományos rendszerben.
Ennek előnye főként abban rejlik, hogy a szem által nem látható tartományt is megjeleníti, valamint a keskenysávú jeleket is felerősíti annyira, hogy szemünkkel is láthassuk élőben, és ebből fakad a legnagyobb előnye, hogy a keskenysávú fényszennyeződést képes egy megfelelő szűrővel eltávolítani. Egyedüli feltétel, hogy a szennyező forrás ne essen egybe a csillagászok számára olyan fontos gerjesztett sugárzásokkal. Ha mondjuk 3 színű leddel kikeverve használnának közvilágítási lámpákat, akkor azok hullámhossza jól kézbentartható lenne a gyártáskor, és nem akadályozná a csillagászati megfigyeléseket. Nem jutna át a fésűszűrőn, amely egy majdani színes képerősítős okulár elején lesz. Ajánlom ezt a fényszennyezés ellen küzdők figyelmébe!
Egy másik nagyon hasznos lehetőség is adódik, ugyanis ha megfelelő görbülettel gyárják a fotókatódot, akkor az illeszthető a távcső képalkotási felületéhez! Amennyiben az anód is eltér a síktól, úgy a szemlencse hibája is korrigálható. És ez mind az erősítő nanocsovek hosszával nagyon egyszerűen megoldható.
A nagyítás is fixen megváltoztatható, ugynis ha a katód felületéről kiinduló nanócsöveket széttartóan kissé tágulóan kivitelezik, akkor akár kisebb képernyő méretű is lehetne, és közvetlenül szabad szemmel, mint egy hagyományos színes képcsövet lehetne szemlélni! Számtalan lehetőség nyílna ezzel, ugyanis egyszerre több megfigyelő is nézhetné egyazon távcső által mutatott jelenségeket akár élőben! Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Ferenczi Imre (Imre)
 
Hozzászólások: 1449
Csatlakozott: 2010. december 29., szerda 14:18
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 60
Köszönetnyilvánítás másoktól: 202

Re: Fotontöbbszöröző okulár

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. december 28., csütörtök 20:27

Akkor ez Tőled prófécia volt (?)...

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1578
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 224
Köszönetnyilvánítás másoktól: 127

Következő

Vissza: Okulárok, barlow-k, szűrők

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég