Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Hold-észlelés

Holdészlelők fóruma

Re: Hold-észlelés

HozzászólásSzerző: Rékasi Gergely (rgeri) » 2017. december 4., hétfő 22:32

Géza!

Üzletileg nem vagy érdekelt ebben az eV okulár dologban? Csak mert annyira reklámozod.

Üdv:
Gergő

Rékasi Gergely (rgeri)
 
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2016. szeptember 24., szombat 22:04
Köszönetnyilvánítás másoknak: 41
Köszönetnyilvánítás másoktól: 10

Re: Hold-észlelés

HozzászólásSzerző: Benei Balázs (Balage) » 2017. december 5., kedd 9:33

viragviko írta:
Szia!

Nekem is tetszik a képed amit a hétvégén készítettél a Holdról. Pénteken én is megnéztem, bár fotót nem készítettem. Néztem az Instagram oldalad is. Szabad kérdezni, hogy sikerült ilyen jól telefonnal a fotó? Okuláron keresztül? Nekem is volt okuláron keresztül gyenge próbálkozásom, de csak kicsi paca lett belőle.


Szia! Okulárhoz van rögzítve a telefon a kép szerint egy adapterrel. A 10 mm-s okulárt telefonostul lehet szabadon mozgatni és váltogatni, hogy Barlow-val vagy anélkül fotózok. Így kényelmesen lehet babrálni a telefonon a fényerőn, iso-n, exp.időn, sorozatfelvétel legyen-e, stb. Hold esetében természetesen. Bolygóknál átváltok videó módra :)

tel.JPG


Attila írta:A nélkül, hogy fogadatlan prókátor akarnék lenni, szerintem Géza "óvatossága" mögött az állhat (aztán vagy megcáfol vagy nem...), hogy volt egy diskurzus a közelmúltban valamelyik topic-on itt, hogy az általa preferált eV okulár (ami tulajdonképpen - ha jól értem - egy pici érzékelő és egy pici monitor egybeépítése egy okulár tokozásán belül) és egy kis méretű távcső együtt mennyiben lehet vetélytársa egy nagy műszernek, nagyobb érzékelős fényképezőgéppel.

Ott többen is a mellett tették le a voksukat (magamat is beleértve), hogy a nagyobb műszer nagyobb felbontóképessége és fénygyűjtőképessége, a nagyobb méretű érzékelők kisebb zajával együtt a miniatürizálással nem váltható ki (optikai-fizikai okok miatt).


Ja, most már értem. Teljesen egyetértek veled, én sem versenyeztetni akarom a telefon-kistávcső és a DSLR-nagytávcső kombót, mert teljesen felesleges. Én csak alternatívát kerestem low-budget téren, és ezt próbálom kimaxolni. Ahogy egy fényképezőgépnél, a telefonnál is főleg a távcső méretei határozzák meg, mit lehet vele fotózni, maradva továbbra is Hold témánál. Adott távcsőre kipróbálva persze a fényképezőgép jó kezekben többet mutat, mint egy telefon.

Bár webkamerával nem fotóztam még, de azt gondolom, hogy telefon annyiban kényelmesebb, hogy "helyben van" a számítógép :) És a HHH-re kiugorva nem kell külön laptopot cipelni.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Benei Balázs
110/800 Tal Newton
12x60 Scopium
72/500 MOM-Unioptik

https://www.instagram.com/balazs.benei/

A Benei Balázs (Balage) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
viragviko

Benei Balázs (Balage)
 
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 21:15
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 37
Köszönetnyilvánítás másoktól: 20

Re: Hold-észlelés

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. december 5., kedd 11:08

Na, Hold észlelés van most már keményen! :D
De jó látni az Unioptikos távcsövet! Nagyon jól sikerült optika, és ha jól látom, az egész tubus is az eredeti Unioptikos. Láttam én is a 70-es változatot is, nekem meg a 100-as van már majdnem 20 éve. Ez az egyetlen rendszeresen használt lencsésem.
Ez a telefonos felépítés biztos tényleg kényelmes lehet. Jó lenne tudni, hogy mi a maximum ami kihozható belőle, de rájöttem, hogy azt erre a célra fejlesztett kamerával is nehéz megmondani, mert mindig sikerül egy még jobb kép. Alighanem a "légköri szerencse", meg az ember ügyesedése ötvöződik olyankor.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1745
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 254

Re: Hold-észlelés

HozzászólásSzerző: Benei Balázs (Balage) » 2017. december 5., kedd 12:14

Szeretem én is, nagyon jól össze van rakva :)
A maximumot hajszolva arra jutottam, hogy telefonnal, ezzel a 72 mm-es lencsével a Holdon ~7 km volt a legkisebb alakzat, amit biztonsággal el lehetett különíteni és beazonosítani, Jupiteren holdárnyék néha jön, de pl Szaturnusznál a Cassini-rés már a felbontóképesség alatt van (az szabad szemmel se látszik). A szabadszemes érzékelésnél rosszabb persze a telefon érzékenysége, na meg légköri szerencse is kell, ahogy mondod. Mert míg az egyik éjjel az Europa árnyéka nem, de másik éjjel a Ganümédész árnyéka látszott a felvételen, miközben szabad szemmel mindkettő látszott. Mindenesetre igyekszem a puszta szemmel látottakat visszahozni a képeken.
Benei Balázs
110/800 Tal Newton
12x60 Scopium
72/500 MOM-Unioptik

https://www.instagram.com/balazs.benei/

Benei Balázs (Balage)
 
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 21:15
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönetnyilvánítás másoknak: 37
Köszönetnyilvánítás másoktól: 20

Előző

Vissza: Hold

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég