Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Távcsőépítés

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.

Re: Távcsőépítés

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. augusztus 24., csütörtök 16:38

Tegnap új élményben volt részem, ugyanis meglátogattam Berente Bélát Kocséron. (Nem is tudom miért nem találkozunk sűrűbben, még 50 kilométerre sincs.) Végre rövid alkalmam nyílt kipróbálni a 250-es Yolot. A nyugodtság nem volt rossz, 1" körüli kettőst megengedett, de persze tudott volna jobb lenni, ám ez is kisebb fajta csoda, hogy kifogtam, nem elégedetlenkedtem.
Első a Szaturnusz volt, még szürkületben. Gyönyörű volt a bolygó, jók a kontrasztok, a Cassini rés nem egy kihívás ekkora tükörnek, de érzéklehető volt, hogy milyen kemény lenne az egész, ha állna a levegő. Néhány kettős is terítékre került, az 1" simán jött, még a delta Cygnit is megnéztük, bár ez se ekkora átmérő tesztalanya, de nagyon szép volt, nekem személyes kedvencem is.
Persze bekerült a rács is a kihuzatba, 300x környékén az elfókuszált képeket is jól megnéztem. :) Nagyon furcsa volt, hogy nincs árnyék a diffrakciós kép közepén. Ha már itt tartottam, Béla érzékeltetvén a rendszer beállításra érzékenységét, a toroid finom elforgatásával létrehozott egy kis asztigmiát, aztán eltüntette vele. Nagyon tanulságos volt. Végig Takahashi Plösslök szolgáltak a kihuzatban, meg egy ismeretlen eredetű katonai okulár.
A Súlyzó ködöt meg sem ismertem elsőre, ilyen nagy nagyításon nem szoktam nézegetni, és ha már mélyegeztünk, Béla OIII szűrőjét is kipróbáltuk, de típusára hirtelen nem emlékszem. Sok volt az információ, a sötétben a még a TCT tervezőprogramot is elindítottuk, kíváncsi voltam, hogy 200-as tükörrel milyen fényerős rendszert lehet építeni. Szó esett az aplanatikus Yolo változatról is, amit José Sasian professzor talált fel, aki egyébként először polírozta az üvegbe a toroidot is. Gondoljunk bele, két tengelyű nyereg felület, amiből az egyiknek a görbülete a hossztengelye mentén is változik! (Egyúttal azt hiszem, főleg felénk, de egyre inkább mindenütt igencsak divatjamúlt professzor az, aki a két kezével meg is tud csinálni valamit, vagy hajlandó bekoszolni magát.)
Jó hangulatú este volt, és sikerült végre ki is próbálnom a távcsövet, emlékezetes este volt!
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1565
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 228

Re: Távcsőépítés

HozzászólásSzerző: Berente Béla (berenteb) » 2017. augusztus 24., csütörtök 21:41

Tegnap szerencsénk volt, mert igen jó átlátszóság párosult jó légköri nyugodtsággal.
Ma már sokkal rosszabb ég van a tegnapihoz képest.
Az említett szűrő Astronomik OIII, talán a legjobbak között van a kategóriájában.

Üdv: Béla

Berente Béla (berenteb)
 
Hozzászólások: 228
Csatlakozott: 2009. szeptember 17., csütörtök 13:32
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 15

Re: Távcsőépítés

HozzászólásSzerző: Kovács Gergő (Sirius) » 2017. augusztus 26., szombat 11:28

Üdv!

Most végre van időm rendesen írni ide, az MTT+nyaralás után rögtön dolgoztam, de most van egy kis szünet, amit ki is akarok használni.

Köszi a lencséket Sidius, megtaláltam őket! :) Akartalak volna keresni is a táborban, hogy megköszönjem és megmutassam a két Kepler-t, de nem sikerült megtaláljalak :(

Hála az égnek, mostmár szépen megszaporodtak a távcsőépítésre szánt optikáim, csak ezidáig 3 távcsőnek való konfigurációt raktam össze, de ha fogok tudni szerkeszteni összetett okulárokat, akkor még több is összejön! :)
Egyébként most így néz ki a távcsőgyáram "lelke", ezekből fogok reményeim szerint jó párat összerakni:
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

A Kovács Gergő (Sirius) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Mircea

Kovács Gergő (Sirius)
 
Hozzászólások: 477
Csatlakozott: 2009. szeptember 14., hétfő 19:59
Köszönetnyilvánítás másoknak: 70
Köszönetnyilvánítás másoktól: 40

Re: Távcsőépítés

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. augusztus 26., szombat 16:25

Nagyon szívesen, látom már a készletben vannak! :)
Én csak délutántól voltam ott mindkét napon, de megnyugtatlak, hogy én se egyszerűen tudtam kikeríteni mindenkit, akiről tudtam, hogy ott van.
Tanulságos ez a Kepleres-Galileis retro, érdemes bemutatókra elvinni egyet belőlük, és megmutatni az érdeklődőknek, hogy 400 éve így kezdődött a távcsöves kutatás. Csodálkozni fognak, főleg ha van mellette a mai értelemben vett jó távcső is.
Leírtam már párszor, de tán még elfér: én a Szaturnusz gyűrűjét szemüveglencsével láttam először, és nem csak odaképzeltem. (Azóta lassan már körbeér a pályáján a bolygó, és megint a kora őszi égen tündököl majd.) Egy baleset folytán ez a lencse eltört. Rettenetes érzés volt, még kettő másikat vettem, de mindkettő teljesen használhatatlan volt, és szemüveglencsével nem láttam többé a gyűrűt. Sokért nem adnám, ha ma is meglenne, és biztos, hogy elő is venném néha. De jó lenne egy másik, amelyik képes ugyanerre! Tudnék csiszolni egyszerű lencsét, valószínűleg jobbat is, de az már nem lenne ugyanolyan.
Egyébként én ezt a tevékenységet, amit művelsz, csillagászati hagyományőrzésnek tekintem. Nemhogy próbálnál 5-6 mm-es táblaüvegből hosszú fókuszú 4-5 centis lencséket csiszolni! Nem nagy követelményeket kell kielégíteni, és némi gyakorlattal egy lencse egy délelőtt alatt elkészíthető pusztán kézi erővel. A végén még elfajul a dolog, és tükörcsiszolás is lehet belőle. :D

Régen eszembe jutott egy dolog, amit ha időmilliomos leszek, ki fogok próbálni. Megcsinálok egy kb. 4 centis 1 dioptriás síkdomború lencsét, a felületeit ellenőrizve, rendesen, ahogy illik. Azután tesztelem az ég alatt, és megállapítom, hogy mik a határai kevert és monokróm fényben is. Érdekes cikket lehetne írni belőle, pl: "Mit láthatott volna Galilei közel tökéletes felületű, optikai üvegű, egyszerű lencsével."
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

A Kurucz János (Sidius) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Mircea

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1565
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 228

Re: Távcsőépítés

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. augusztus 26., szombat 16:53

Gergő, a fekete papirlapok (?) feketék, vagy felületükön szinezettek? Amin állnak a kincsek. Sz.,............a kérdésnek oka van. Régebben lehetett kapni fekete (koromfekete) fotóalbumlapot, vastagot. Ha ezt felsmirgliztem egyik felén aztán a másik feléről felitattam pingponglabda ragasztó hig oldatával, bársonyszerüséget kaptam. Ez a cső belsejében idővel sem hullatott szőröcskéket. A mai nitrohigitós celluloid. Közben nézem ezt a keresődömpinget : https://www.highpointscientific.com/tel ... s?limit=80

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1122
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 177
Köszönetnyilvánítás másoktól: 100

Előző

Vissza: Távcsőépítés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég