Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

APO refraktorok

Lencsés- és tükrös távcsövek

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: Mádai Attila (Attila) » 2017. november 27., hétfő 20:46

Természetesen én sem bírtam ki, hogy le ne teszteljem...

Sajnos csak fél 8 körül tudtam kijönni a csillagdába, és addigra már csak 30°magasan (vagy inkább alacsonyan) volt az M57, de több, mint fél órán keresztül meresztettem a szemem.

Nem azért, hogy Péterre rálicitáljak, de az 50/540-es Zeiss akromát (de ez nem kaleidoszkóp... :D ) 32mm-es TV Plössl oklijában (azaz 17x nagyítással) is határozottan látszik, hogy jócskán bolyhos az a csillag! (Mármint az M57...) Persze nem láttam lyukat a közepében, de finoman szólva sem ideálisak a körülmények. Egyedül az átlátszóság jó; semmi ködösséget nem látok a Hold körül. Ugyanakkor már most, első negyedben is jól teleszórja fotonokkal az eget, a fene egye meg.

A 160/F8.2-es APO-ban - a fentiek ellenére - nagyon plasztikus a gyűrű (persze kell hozzá 8-10 perc, hogy megmutassa magát ilyen fényözönben). Szépen látszik az ellipszis alakja, a gyűrű vastagságának és fényességének változása a kerülete mentén, és a sötét lyuk a közepén. 30 fok magasan ekkora holdfázis mellett szerintem ez több mint szép eredmény. (Még évekkel ezelőtt, a felbontás tesztem során lepődtem meg, hogy valójában milyen nagy hatása van a képminőségre a zenit-távolságnak...)

De csillagot, azt nem láttam se benne, se mellette. 1308*2/4,7=557x nagyítást használtam (TV Powermate 2X és 4,7mm/85°ES okli), de még így sem volt fekete a háttér!!! Ha Hold van az égen, akkor csak azt látni odafönt, ami orrba ver...

De ez a negatív eredmény is volt annyira pozitív, hogy jobb körülmények között érdemes legyen újra nekifutni. De lehet, hogy ezzel meg kell majd várnom 2018 tavaszát...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...

A Mádai Attila (Attila) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
D.Laci

Mádai Attila (Attila)
 
Hozzászólások: 1612
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 10:18
Köszönetnyilvánítás másoknak: 47
Köszönetnyilvánítás másoktól: 207

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: Vizi Péter (Vizi Péter) » 2017. november 27., hétfő 22:18

Örvendek, hogy kimentünk tesztelni... :D

Vizi Péter (Vizi Péter)
 
Hozzászólások: 1397
Csatlakozott: 2009. október 12., hétfő 17:59
Köszönetnyilvánítás másoknak: 260
Köszönetnyilvánítás másoktól: 367

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: Végh Zoltán (Végh Zoli) » 2017. november 27., hétfő 23:46

Nekem pl. szinte tök egyforma a két szemem, a mindennapos életem során nem érzékelek semmilyen különbséget közöttük, az optometristák sem mutattak ki semmilyen különbséget, amikor szemüveget kell csináltatnom (kacsintani is tudok mindkettővel :lol: ), mégis a távcsőbe mindig bal szemmel nézek, mert azzal többet látok az okulárban, mint a jobbal. Pedig mindkét szemem látóidegei ugyanabba a "rutinos agyba" csatlakoznak be... 8-)

MDA[/quote]Ez lényegében mindenkinél így van . Az egyik szem a "vezér" ami élesen lát , a másik csak a térlátáshoz asszisztál . Könnyű megnézni , hogy kinél melyik melyik , mindkét szemed nyitva tartva letakarod az egyiket , majd a másikat , miközben egy szöveget nézel , amelyiknél tökéletesen éles a kép , az a vezér , amelyiknél kicsit életlen , az az assziszt ( kicsit várva annál is éles lesz a kép) . Az én szememet lézerrel műtötték ( úgy -6 dioptriát faragtak le ) Szép diffrakciós gyűrűket látok a pontszerű fényforrások körül :roll:

Végh Zoltán (Végh Zoli)
 
Hozzászólások: 74
Csatlakozott: 2009. szeptember 15., kedd 21:02
Köszönetnyilvánítás másoknak: 9
Köszönetnyilvánítás másoktól: 10

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. november 29., szerda 17:59

https://www.cloudynights.com/topic/5762 ... rs/page-21 gyakran nézek ide. Ilyen a szivem vágya, kicsi, mindenes. Bár nem panaszkodhatom a 80/600 SW-re. De ez olyan apró. Ezt az európait jobbnak tartják: https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ieb-Okular Sz.,.......Bresserék is : https://www.cloudynights.com/articles/c ... view-r3121

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1254
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 201
Köszönetnyilvánítás másoktól: 102

Előző

Vissza: Távcsövek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég