Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

APO refraktorok

Lencsés- és tükrös távcsövek

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: Bucsi Gábor (Gábor1967) » 2017. október 29., vasárnap 14:26

Minden igényt kielégítő apó távcsöve az embernek szerintem csak akkor lesz, ha azt megfelelő tudással, szakértelemmel rendelkező ember személyre szabva elkészíti, legyártja azt. Sok esetben ehhez, akár gyári részegységeket is fel kell/lehet használni. Gyári, jó minőségű apók is persze beszerezhetők, de elég magas áron. Használtan azért valamelyest olcsóbban hozzá lehet jutni. Apók közt is voltak jobb és kevésbé jól sikerült darabok, amelyeknek saját magam láttam a leképzését. Nem egy alkalommal a hazai gyártású GPU-k képét volt lehetőségem tesztelnem (100 és 140 mm közti átmérőkben), ill. olyan más gyártású apók képét is, amelyet Gyulai Pali saját maga javított, tuningolt. Micsoda érzékelhető leképzésbeli különbséget vesz az ember észre egy ilyen újra polírozott üveg leképzésében.

Kétségtelen, hogy egy jó leképzésű tükröst olcsóbban ellehet készíteni, mint egy hasonló átmérőjű apót. Azt, hogy kinek mi a saját igénye, mit engedhet meg anyagilag, ez mindenkinek a saját anyagi helyzete dönti el.

Én a meglévő kis 90 mm-es kis apómmal tökéletesen megvagyok elégedve. Ismerve annak üveganyagát, korát - Gyulai Pali szakértelme segített abban, hogy a maximumot ki lehessen e lencséből hozni. Én igazából nagyobb apóra nem vágyok, annál inkább sem, mivel rendelkezem nagyobb átmérőben Yolóval.

üdv.,
Gábor
"A kitakarás mentes távcső lényege, hogy ne takard ki az összetartó fénysugár közepét, mert ez a távcsöved lelke" - A. S. Leonard

Bucsi Gábor (Gábor1967)
 
Hozzászólások: 685
Csatlakozott: 2010. május 31., hétfő 8:59
Köszönetnyilvánítás másoknak: 90
Köszönetnyilvánítás másoktól: 105

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. október 29., vasárnap 15:51


géza (géza)
 
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 192
Köszönetnyilvánítás másoktól: 102

Re: APO refraktorok

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. október 29., vasárnap 17:14

Sokféle megközelítés lehetséges ilyen-olyan távcsőtípus előnyeit-hátrányait firtatva. Az igazság az, hogy a tökéletes képet megközelítő egyik alternatíva az APO. De ezzel még nem mondtunk meg mindent. Én is teszteltem 100-as APO kontra 150-es Newton leképezést mélyégen is. A Forintban kb. hússzoros árú lencse egyetlen előnye a rövid tubus volt, de össztömege így is nagyon közelítette a Newtonét, és jóval hamarabb is párásodott. Az, hogy másfélszer akkora tükör tud csak egy lencsével versenyezni, egész egyszerűen nem igaz, ha ugyanazt a szívonalat képviselik minőségben. A sorozatgyártott tükörhöz hasonlítani egy egyedi APO-t meg nem sportszerű, főleg, hogy a jó tükör is némi hátránnyal indul.
Itt van nekem a most már a véglegesen 5100g tömegű 202/600-as Newtonom. Fotózom vele, egy 3x5 mm-es chippel. Erre nincs APO alternatíva, és vélhetőleg nem is lesz sosem, ahogy mondjuk Yolo sem.
Most tervezgetem, hogy infrában hogyan lehetne a Vénuszt fotózgatni. Nem néztem mélységében utána, de szerintem a lencsén csak jól megnyirbálva jut át a közeli infa, ha egyáltalán átjut.
Mindent egybevetve, szerintem az APO korszakban is áll a kérdés: mire akarom használni leginkább a távcsövet, mennyire tudom "hozzáilleszteni" a meglévő eszközeimhez és esetleg kitelepülő életmódomhoz, és mennyi anyagi, vagy munkabefektetést tudok eszközölni?
Univerzálisan minden területre egyformán előnyös rendszer most nincs, és ez egyre inkább igaz lesz, ahogy rohamosan fejlődnek a távcsövek digitális perifériái. A döntésekben sokszor elkerülhetetlenül szubjektív érvek is szerepet játszanak, mint pl. nálam a saját építés mániája. Én adott ráfordításból a lehető legnagyobb teljesítmény elérését tartom szem előtt, nem vagyok típuspárti, de feltétlenül jó távcső párti vagyok. Ma már habozás nélkül egy kisebb kitűnőt választanék egy nagyobb, de éppen használható helyett.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1671
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 244

Előző

Vissza: Távcsövek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég