Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Motoros fokuszírozó

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.

Re: Motoros fokuszírozó

HozzászólásSzerző: Bánfalvy Zoltán (BZd) » 2018. január 28., vasárnap 17:51

Sziasztok!

Idén tervezem egy 200/1200-as Newton beszerzését kifejezetten bolygózásra, kisbolygózásra. A távcsőállványom eredetileg refraktorhoz készült, így a fókuszírozó magasra fog kerülni, ami kényelmetlenné teszi kamerázáskor a fókuszálást. Mivel a távcsövet EQMOD adapterrel és gamepaddel vezérlem, ezért adta magát, hogy kéne valami ASCOM-kompatibilis motoros fókuszírozó is. Nézegettem a kínálatot, a legjutányosabb áron a Teleskop-Express-nek van 300EUR környékén ilyesmije. Már kezdtem megbarátkozni a gondolattal, hogy drága lesz a lakodalom, de aztán beütöttem a Google-be az "Ascom focuser DIY" szavakat és megtaláltam Robert Brown projektjét a SourceForge-on: https://sourceforge.net/projects/arduin ... erpro2diy/
Ez egy nagyon jól dokumentált, Ardunio alapú projekt, a leírást átböngészve elhatároztam, hogy megépítem a "Minimal + Temperature" verzióját. Ezen nincsenek a számomra fölösleges nyomógombok, nincs rajta kijelző sem, viszont tud hőmérséklet-kompenzációt.
November 19-én rendeltem meg eBay-ről az Ardunio Nano-t és a DRV8825-ös motorvezérlőt. Aztán december folyamán a NEMA17-PG27 léptetőmotort, az egyéb alkatrészeket meg a Lomexben vettem meg. Sokat töprengtem, hogy próbapanelra építsem-e meg, vagy marassak NYÁK-ot, végül az utóbbi mellett döntöttem, a projekt oldalán található NYÁK-terv kismértékű átalakításával. A motor Németországból pár nap alatt ideért, az eBay-ről rendelt alkatrészeket azonban csak két hónappal a rendelés után, január közepén sikerült kézbesítenie a postának, addig gondolom lefoglalta őket a nemzeti konzultáció és az Erzsébet-utalványok hurcolászása... Én azért nem pihentem közben, az ünnepek alatt kimarattam a NYÁK-ot a jó öreg vasalós, műnyomó papíros módszerrel. Az alkatrészek kb. 20 000 forintba kerültek, a legdrágább ebből a motor volt, kuplunggal és L-adapterrel 13 000 Ft volt szállítással együtt. Amikor végre minden megérkezett, kezdődhetett az építés. Az első próbákhoz még nem szereltem dobozba, szerencsére minden gördülékenyen ment. A CH340G USB/soros kontrollerrel szerelt Nano-t azonnal felismerte a Windows10 és a firmware-t letöltve a buzzer sípolása jelezte, hogy az eszköz életre kelt...
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BZd 2018. január 28., vasárnap 17:55-kor.

Bánfalvy Zoltán (BZd)
 
Hozzászólások: 226
Csatlakozott: 2009. november 21., szombat 12:39
Köszönetnyilvánítás másoknak: 17
Köszönetnyilvánítás másoktól: 64

Re: Motoros fokuszírozó

HozzászólásSzerző: Bánfalvy Zoltán (BZd) » 2018. január 28., vasárnap 17:53

...Eleinte a saját Windows-os alkalmazásával próbálgattam, szépen működött. A motorvezérlő áramát be kell kalibrálni, mert alapértelmezetten mindkét tekercset áram alatt tartja a vezérlő a nagyobb stabilitás érdekében és így eléggé tud melegedni a motor. Kalibrálás után is 6W-ot vesz fel így, amivel a motor 39-40°C-on üzemel. Ezt a funkciót egyelőre kikapcsoltam, így most a nyugalmi áramfelvétele 50mA és nem fűti a motort. A teszteléshez egy régi lötyögős-fogasléces SkyWatcher kihuzatot használtam, azzal is szépen, a pozíciókat reprodukálhatóan megtartva teszi a dolgát. Ezután a következő lépés a gamepad-es vezérlés élesítése volt EQASCOM alól. Erre az ASCOMPAD alprogram szolgál. Eleinte nem sikerült, mert az ASCOMPAD hibát jelzett, hogy nem tudja kiolvasni a vezérlőből a fokozatállást. Végül az 1.18-as ASCOMPAD-dal sikerült kitapasztalni a megfelelő beállításokat, hogy hova kell "betenni a pipát" és működésre bírni a rendszert ezen a módon is.

Bátran ajánlom a megépítését, mert az elkészítéséhez vállalkozókedvből több kell, mint elektronikai ismeretből. Próbapanelre is meg lehet építeni, ehhez van külön tervrajz is. Mikrokontroller programozói ismereteket nem igényel (a firmware-ből csak ki kell kommentelni a nem használt funkciókat, ami egy fél perces feladat), alapvető műszaki érzék és számítástechnikai gyakorlat szükséges csak.

Videó a működésről: https://youtu.be/ytftqkUjy8Y
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Bánfalvy Zoltán (BZd)
 
Hozzászólások: 226
Csatlakozott: 2009. november 21., szombat 12:39
Köszönetnyilvánítás másoknak: 17
Köszönetnyilvánítás másoktól: 64

Re: Motoros fokuszírozó

HozzászólásSzerző: Hollay Frigyes (Frigyes) » 2018. január 29., hétfő 10:52

Gratulálok a fókuszírozóhoz, jól néz ki, örömmel látom, hogy mást is "megcsapott az Arduino szele", nem csak engem.
Nagyon sokoldalú eszköz, filléres áron, rengeteg féle változat létezik, és aki nem szertne NYÁK-ot maratni, vannak shield-ek is, amit az Arduinoba nyomva már csak csatlakoztatni kell a külső cuccot.
Én személy szerint teljesen "rabja" vagyok, sok mindent építettem már a távcsőhöz Arduinoval (pl. páramentesítő fűtés vezérlés, ami a hőmérséklet és páratartalom alapján harmatpontot számol és a tubus hőmérsékletének harmatponthoz képesti különbsége alapján változtatja a fűtésteljesítményt). Igaz, hogy az idei newtonra váltás miatt ez már annyira nem releváns fejlesztés. :roll:

Töprengtem a fókuszírozó motorizálásán is, el is kezdtem összerakni hozzá a kódot, hardvert. Én Wemos D1 minire építem. Ez kisebb, mint a nano, erősebb HW (már amennyire fókuszírozóhoz kell erős HW), tud Wi-fit és BT-t is. A vezérlése okostelefonon futó Blynk alkalmazásból futna (a telefon úgyis mindig nálam van alapon).

Még egyszer gratulálok a fókuszírozóhoz, klassz lett a dobozolás is, látszik a belé fektetett munka.
Üdv: Frigyes

Hollay Frigyes (Frigyes)
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2016. április 2., szombat 23:52
Köszönetnyilvánítás másoknak: 20
Köszönetnyilvánítás másoktól: 11

Re: Motoros fokuszírozó

HozzászólásSzerző: Tordai Tamás (tordaitom) » 2018. február 21., szerda 1:49

Ajánlom én is ezt az arduinós fókuszírozó-vezérlést megépítésre, nagyon jól használható. Én kb. egy éve hoztam össze, és azóta sem kellett kézzel nyúlni a fókuszírozóhoz. NYÁK-ot nem martam, sokkal egyszerűbb megoldás, ha ún. shieldet (ahogy Frigyes is írta fentebb) szerzünk be, és erre csatlakoztatjuk a motor kábeleit. (pl. ezt: https://robu.in/product/9736/ , de a Vaterán is megrendelhető). A motorpanelt meg egyszerűen összedugjuk a normál méretű Arduinóval (tehát nem a nano, vagy a mikro változathoz), nem kell forrasztani semmit. Kézivezérlő sem kell, ha valaki hozzám hasonlóan távvezérléssel használja a távcsövét, azaz a szobából.

A motoráramot nem kapcsolom ki, mert egyrészt ki- bekapcsoláskor ugorhat a motor forgórésze, ezáltal pontatlanná válva (féllépéses üzemmód esetében), másrészt nem baj, ha a meleg motor besegít a tubusfűtésbe.

Tordai Tamás (tordaitom)
 
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2009. szeptember 16., szerda 2:43
Köszönetnyilvánítás másoknak: 1
Köszönetnyilvánítás másoktól: 9

Re: Motoros fokuszírozó

HozzászólásSzerző: Hollay Frigyes (Frigyes) » 2018. február 21., szerda 8:24

tordaitom írta:A motoráramot nem kapcsolom ki,

Jó az ötlet, bár még nem próbáltam, hogy ugrik-e a tartóáramot levéve. Mennyire melegszik a motor?

Az általad javasolt normál boardok (Uno, Mega stb.) használata abból a szempontból is praktikus, hogy 12V betápról mennek, az meg általában úgyis van a motorok miatt.
Ha valaki meg a miniatürizálás, vagy IoT felé szeretne elmozdulni, szerintem most a Wemos az egyik legjobb irány. Shield ott is van pár féle, ha valaki nem szeret forrasztani. ;)
Üdv: Frigyes

Hollay Frigyes (Frigyes)
 
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2016. április 2., szombat 23:52
Köszönetnyilvánítás másoknak: 20
Köszönetnyilvánítás másoktól: 11

Előző

Vissza: Távcsőépítés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég