Szerző: Varga Krisztián (vspace) » 2010. március 6., szombat 10:33
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, és sajnálatosan egyet kell értenem mindegyikkel. Azért sajnálatos mindez, mert én nagy "NASA-fan" vagyok, és úgy gondolom, hogy a NASA-nak volt múltja, legyen jelene és jövője is. Vele az egyik legnagyobb gond még az alapításánál született meg: ki van szolgáltatva az államnak mind anyagilag, mind jogilag- ha jól tudom, az ESA-nál ez nem áll fenn... A NASA nagy múlttal rendelkezik, a kezdeti bukdácsolások után mégis sikerült kiharcolnia vezető szerepét az oroszokkal szemben a holdraszálásokkal. Nyilván voltak ezek után is komolyabb "villantásai"- Skylab, Pioneer-ek, Voyager-ek, HST, stb...-, de ezek valahogy mégsem mutatják meg igazi pozícióját az űrszervezetek között. És valóban, ha már a Hold-programmal ilyen komoly gondok vannak, akkor hogy akarnak eljutni a Marsra? Lehet kissé furcsán hangzik, de a NASA-nak volna mit tanulnia pl. az oroszoktól. Emellett, ha tényleg a holdbázis felépülése után kisebb ipari termelés is megindulna, lehet, hogy visszajönnének az ebbe fektetett költségek (bár tudomásom szerint a termelésnek bizonyos világűrjogi korlátai is vannak). Így a tudományos érték mellett gazdasági és politikai előnye is lenne az USA-nak (egy nagyságrendekkel nemesebb célért, mint a háborúskodás)