Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

optika tisztítása

Lencsés- és tükrös távcsövek

Re: optika tisztítása

HozzászólásSzerző: Végh Zoltán (Végh Zoli) » 2018. április 4., szerda 11:52

géza írta:Nincs bajom a kis tükrömmel (SW 114/500 para), a napokban asztali állványról nézegettem vele a fátyolos holdat. Látom, finoman porosodik. Nem nagy ügy, engem még kiszolgál takaritás nélkül (sajnos). Spekulálni kezdtem. Kellemesebb éjszakánkon kertben kint használva, párásabb légben, nem nagyon porosodhat (az állvány ott is fa). Akkor eszerint nyitott ablakos szobai nézéskor a szárazabb levegőben valószinüleg több por kerülhet bele, a szárazabb levegő sztatikus. Talán valamiféle csőföldelés csökkenthetné a jelenséget ? Mielött cementálódásba kezdene a por. Fa asztali állványom van, földszigetelő. Van erről véleményetek, vagy felesleges ezzel foglalkozni ?


A port egyszerűen kifújatod a csőből , tükörről ( körtepumpa , levegőspray , olajmentes kompresszor kb 1 bar-on)
A tükörmosás sem nagy ügy . Ki veszed a tükröt a csőből , tartóból . Engedsz a tiszta mosogatóba langyos vizet , teszel bele sima mosogatószert , ebbe beáztatod a tükröt (érdemes alá enni egy tiszta konyharuhát) Időnként kicsit megmozgatod , hogy lazuljanak a koszok . Vattával óvatosa a víz alatt át is törölheted , ha makacsabb kosz van rajta . Kb fél óra után kiveszed a mosogatószeres vízből és langyos folyóvízzel alaposan leöblíted , majd desztillált vízzel még egyszer alaposan átöblíted a felületet ( shéren tartva felülről csorgatva , hogy lefusson róla a víz ) hogy cseppmentesen száradjon élére állítva . Lényeges , hogy nem ioncserélt , hanem igazi desztillált vizet használj . Száradás után visszaszereled , kollimálod és kész ;) A sztatikusság nem hinném , hogy bármit is jelentene a koszolódásban .

Végh Zoltán (Végh Zoli)
 
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2009. szeptember 15., kedd 21:02
Köszönetnyilvánítás másoknak: 24
Köszönetnyilvánítás másoktól: 20

Re: optika tisztítása

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2018. április 4., szerda 12:53

Akkor egy vélemény : nincs jelentősége a sztatikusságnak. Kiváncsi vagyok, mások véleményére is. Előrebocsájtva, hiszem a sztatikusság hatását. Még egy dolog, nem tudom, a tükör felfogása esetemben vezető (fém), vagy műanyaggal történt. Nincs kedvem merszem bontani, megnézni. A földelhetés miatt. Ha egyáltalán értelme van.

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1599
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 228
Köszönetnyilvánítás másoktól: 127

Előző

Vissza: Távcsövek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég