rumpfbarna írta:Úgy gondolom, hogy a csillagvaros.hu-n megfordul a Magyar amatőr(?)csillagászok színe-java, így némileg önző módon, megpróbálom kihasználni a bennük, bennetek felhalmozódott tudásbázist. Mégpedig egy ilyen kezdőknek szóló téma indításával. De azt is gondolom, hogy a kezdők által feltett kérdésekre adott válaszaitok nem csak engem fognak érdekelni. Úgyhogy ezúton is, előre is köszönöm a válaszokat és a segítőkészséget!
rumpfbarna írta:Pár hetes távcsövemmel (150/1200 Newton), ma este végre ki tudtam menni a városon kívülre, mivel ebben a téli szutyok időben végre lett egy kis "lyuk" a felhőzeten. Sopronban élek, így a pár km-re lévő Muck hegyre mentem.
rumpfbarna írta:Tulajdonképpen szerencsém volt, mert amit akartam - a Jupitert és az Androméda galaxist-, meg tudtam figyelni, pont ezek irányában szakadozott fel a felhőzet. De csalódás volt, hogy a jól "behűtött" távcső, és a várostól viszonylag távoli, sötét hely ellenére is ennyire hullámzott a kép a Jupiter esetében. Persze tudom, hogy a 20 fok körüli horizont feletti magasság nem túl nyerő, de azért jobbra számítottam.
rumpfbarna írta:Arra lennék kíváncsi, hogy vajon az észleléseket érdemes inkább az éjszaka második felére, illetve a hajnali órákra tervezni, amikor - gondolom én - kisebb a földfelszín-hőkisugárzás miatti légmozgás?
rumpfbarna írta:(Mert olyan volt a kép, mintha egy hajszárítóval melegítettem volna a levegőt a távcső előtt.) Vagy egyáltalán érdemes 20 fok körüli magasságban megfigyelni valamit?
rumpfbarna írta:Viszont mindkét okulár esetén elég erős a bolygók fénye, talán valami szürke szűrőt vagy polárszűrő-párost lenne jó bevetni. Érdemes ilyesmibe beruházni szerintetek?
nyozo írta:...Hold esetében szokás szürke szűrőzni, mert ott -- főleg kis nagyítás mellett -- néha szinte fájdalmas belenézni egy fényerősebb műszerbe...
nyozo írta:...A polár páros ugye gondolom onnan ugrott be neked, hogy keresztezett polárokat forgatva változtathatod a fényerőt...
rumpfbarna írta:Amikor múltkor távcsővel a Holdat nézegettem az udvarról, bal szememre szinte megvakultam, egy darabig csak egy nagy sötét foltot láttam. Azért a szem az alkalmazkodik, jó kis műszer.
Vissza: Az alapismeretektől a távcsővásárlásig
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég