Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma

Re: Mit észleltem tegnap (mély-ég) ?

HozzászólásSzerző: Kernya János Gábor (Varus) » 2012. május 24., csütörtök 9:13

Arpstronomer írta:Szép!

Ha már M63, jöjjön egy 95%-ban kidolgozott fotó is róla, mely 2 éjszakán is készült. Összesen 34perc, ISO 800, DeepSkyStacker, PS.
A mérete, amiről Viktor írt, valójában érdekes, mert van egy hatalmas, halvány külső spirálszerkezete is, ami csak több órás expozíción jönne elő, de ez legalább négyszeresére emelné a galaxis méretét.

Hát igen, az M63 sem kivétel, a korábban számítotthoz képest jóval nagyobb. A fotográfia fejlődésének köszönhetően ma már azokat a halvány külső lepleket is meg tudjuk örökíteni a galaxisok körül, melyeket korábban nem láthattunk. Pl. a Centaurus A átmérője sem 90 ezer fényév körüli, hanem eléri a 250 ezer fényévet. Ha módunkban állna megszemlélni kívülről a Tejútrendszerünket, akkor méret tekintetében valószínűleg ugyancsak meglepődnénk... Szerintem a galaxisok világában (legalábbis a kiterjedésük esetében) gyökeres változásnak lehetünk tanúi, mindez a modern fotográfia hozadéka.

A napokban szintén rajzoltam az M63-at a 30 cm-es távcsővel, és hát egyáltalán nem volt unalmas. Már messze-messze a halójában van egy kis erősebb spirálka darab (vagy törpegalaxis?), egy fényes előtércsillag tövében. Ezt érezni lehetett a láthatóság határán, látványát nem éreztem kielégítőnek. Érdemes lenne megpróbálkozni vele kisebb műszerrel is.

Kernya János Gábor (Varus)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 6
Köszönetnyilvánítás másoktól: 8

HozzászólásSzerző: Cseh Viktor (Cseh Viktor) » 2012. május 25., péntek 7:56

Varus írta:
Arpstronomer írta:Szép!

Ha már M63, jöjjön egy 95%-ban kidolgozott fotó is róla, mely 2 éjszakán is készült. Összesen 34perc, ISO 800, DeepSkyStacker, PS.
A mérete, amiről Viktor írt, valójában érdekes, mert van egy hatalmas, halvány külső spirálszerkezete is, ami csak több órás expozíción jönne elő, de ez legalább négyszeresére emelné a galaxis méretét.

Hát igen, az M63 sem kivétel, a korábban számítotthoz képest jóval nagyobb. A fotográfia fejlődésének köszönhetően ma már azokat a halvány külső lepleket is meg tudjuk örökíteni a galaxisok körül, melyeket korábban nem láthattunk. Pl. a Centaurus A átmérője sem 90 ezer fényév körüli, hanem eléri a 250 ezer fényévet. Ha módunkban állna megszemlélni kívülről a Tejútrendszerünket, akkor méret tekintetében valószínűleg ugyancsak meglepődnénk... Szerintem a galaxisok világában (legalábbis a kiterjedésük esetében) gyökeres változásnak lehetünk tanúi, mindez a modern fotográfia hozadéka.

A napokban szintén rajzoltam az M63-at a 30 cm-es távcsővel, és hát egyáltalán nem volt unalmas. Már messze-messze a halójában van egy kis erősebb spirálka darab (vagy törpegalaxis?), egy fényes előtércsillag tövében. Ezt érezni lehetett a láthatóság határán, látványát nem éreztem kielégítőnek. Érdemes lenne megpróbálkozni vele kisebb műszerrel is.

A múltkorában pont azon elmélkedtem hogy vajon milyen lehet a Tejút kívülről nézve. Gondolom a koordináták és a távolságok ismeretében meg lehetne alkotni egy 3D modellt...
Lenne egy kérdésem is: Lehet valahonnan olyan keresőtérképeket letölteni amely a sötét ködöket ábrázolja? Én a 20-25 legjobban láthatót már berajzoltam az Égabroszba de gondolom sokkal több van :)

Cseh Viktor (Cseh Viktor)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 145
Köszönetnyilvánítás másoktól: 70

HozzászólásSzerző: Vizi Péter (Vizi Péter) » 2012. május 25., péntek 9:41

Itt egy link a Barnard-ködökről:

http://www.library.gatech.edu/bpdi/search.php?search=0

Van fotó, térkép, minden...

A Vizi Péter (Vizi Péter) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Cseh Viktor

Vizi Péter (Vizi Péter)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 94
Köszönetnyilvánítás másoktól: 151

HozzászólásSzerző: Cseh Viktor (Cseh Viktor) » 2012. május 28., hétfő 7:45

Még egyszer köszönöm Vízi Péternek ezt a jó kis oldalt! Hogy hasznos volt-e? Azt döntsétek el ti!

Három jó átlátszóságú éjjelen, három hajnalig tartó észlelés, és összesen négy óra didergés kint a hűvösben, de sikerült! Az első sötét ködöm; Barnard 352 az NGC7000 felületén:
http://viktorcsehdraws.blogspot.com/201 ... ebula.html

Cseh Viktor (Cseh Viktor)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 145
Köszönetnyilvánítás másoktól: 70

HozzászólásSzerző: Nagy János (naja9) » 2012. május 28., hétfő 10:24

Szerintem megérte dideregni,nagyon jó lett.

naja9 ;)
90/900 SW

Nagy János (naja9)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 11

HozzászólásSzerző: Kernya János Gábor (Varus) » 2012. május 28., hétfő 12:49

Sziasztok!

Tegnap este végre derült volt az időjárás, ezért gondoltam folytatom a nemrég megkezdett gömbhalmaz megfigyelési programomat. Már napok óta készültem a -30 fok alatt elhelyezkedő, tőlünk csak nehezebben elérhető példányok észlelésére. Ezeket lakóhelyem belterületéről nem tudom elcsípni, így ki kellett települnöm a falu mellé. Szerencsére kéznél volt a bajai csillagvizsgáló 25 centiméteres, jól hordozható Dobson-távcsöve, azzal vágtam neki a túrának. Az észlelőhelyre kiérve a Holdfény mellett még a déli irányban látszó bajai fényburával is meg kellett birkózni, ez pár fok magasságig elrontotta az eget. Az első célpont a pár éve már rajzolt (akkor egy 80/600-as ED-t használtam) NGC 5824 a Lupusban. A Holdfény ellenére nagyon jól látszott az igen tömör szerkezetű csillagraj, egy nagyobbacska bolyhos csillag képében. Ezt követően a Lupus következő gömbhalmazát, a délebbi fekvésű NGC 5986-ot céloztam meg. Ezt már szintén rajzoltam korábban az említett 8 cm-es refraktorral. Most a 25 cm-es Dobson segítségével egy nagyobb, diffúz égitestet láttam, mely az NGC 5824-hez képest jóval lazább szerkezetű. A belseje felé fényesedő folt nem mutatott bontást, azonban biztosra vettem, hogy a csillagcsoport a délebbi országokból részben csillagokra bontható.
Éjfélkor engedélyeztem egy kis szünetet, közben megtekinthettem a szomszédos Dusnokon zajló pünkösdi mulatság során megrendezett tüzijátékot. Lassan a Hold is lenyugodott, azonban a levegő sajnos párásabb lett. A harmadikként betervezett célpont a Skorpió csillagkép egyik déli gömbhalmaza, az NGC 6139. Sajnos pont a bajai fénybura irányában helyezkedett el, így most nem sikerült megpillantani. Két esztendeje viszont Kréta-szigetéről nagyon könnyű volt a látványa a Holdfény ellenére is. Akkor egy 105/600-as refraktor segítségével rajzoltam. Az NGC 6139 mostani sikertelen megfigyelése után nem csodálkoztam azon, hogy az erős vörösödést szenvedő halványabb NGC 6256 sem lett meg (viszont a közelében látszódó NGC 6281 nyílthalmaz kellemes látvány volt így is). Ehhez a két gömbhalmazhoz tisztább ég kellene, talán a következő újholdas időszakban lesz nagyon jó egünk, és akkor egy másik helyszínről még próbálkozhatok velük.
Az éjszaka során harmadikként rajzolt gömbhalmaz az M7 melletti NGC 6453 volt, amelyet életemben most láttam először. A vártnál halványabb gömbhalmaz kellemes látványt nyújtott. A negyedik rajzra a sokunk által jól ismert, G Scorpii melletti fényes NGC 6441 került. Most a 25 cm-es távcsövön keresztül egy hajszállal sem mutatott többet, mint annak idején Krétáról a 10 cm-es lencsés távcsővel. De azért szép, bizony nagyon szép volt most is! Keresgéltem még a tau Scorpii melletti mellőzött, nagyjából 12 magnitúdós ESO 452-SC11 gömbhalmazt is, de most az átlagos égen nem láttam (Sánta Gáborral közösen ezt is elcsíptük Krétáról). Sebaj, ez falumból még épp elérhető, ezért majd megpróbálom az otthoni 30 centiméteres távcsővel egy tiszta éjszakán.
Közben északkeleten, az Androméda csillagkép alatt megjelent a hajnali pirkadat első jele, de még szerettem volna egy ötödik rajzot is. Erre a Nyilas egyik déli, halványabb gömbhalmazát, az NGC 6558-at választottam ki. Korábban még nem láttam őt sem, most végre gond nélkül előkerült. Ha már erre jártam, akkor felkerestem a szomszédos NGC 6569-et is, csakúgy mint a lehengerlő megjelenésű NGC 6522/6528 párost.
Rácsodálkoztam a M54-69-70 trióra, a megfigyelést pedig nem sokkal hajnali három óra után az M22 és M28 gömbhalmazok tisztességesen bomló ködösségével zárhattam.

HozzászólásSzerző: Szabó Árpád (Arpstronomer) » 2012. május 28., hétfő 21:55

No ha már gömbhalmazosdit játszunk, hivatalosan berakom Kernya Jani kiváló beszámolójához az M3-at illusztrációként, ha megengedi. :) 2 hete készült, 50 perc expozíció.
A halmaztól balra, ami úgy néz ki mint valami Star Trek-béli extragalaxis, csak egy meteor, amit szándékosan hagytam benne a képben.

Haladó mélyegesek beazonosíthatják a kép bal felső sarkában guggoló kis Virgo-galaxist is. :)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Szabó Árpád (Arpstronomer)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 45
Köszönetnyilvánítás másoktól: 19

HozzászólásSzerző: Kernya János Gábor (Varus) » 2012. május 29., kedd 9:11

Arpstronomer írta:No ha már gömbhalmazosdit játszunk, hivatalosan berakom Kernya Jani kiváló beszámolójához az M3-at illusztrációként, ha megengedi. :) 2 hete készült, 50 perc expozíció.
A halmaztól balra, ami úgy néz ki mint valami Star Trek-béli extragalaxis, csak egy meteor, amit szándékosan hagytam benne a képben.

Haladó mélyegesek beazonosíthatják a kép bal felső sarkában guggoló kis Virgo-galaxist is. :)

Gratulálok a szép felvételhez!
A bal felső sarokban szerénykedő galaxis az NGC 5263, amely 30 cm-es távcsővel szépen látható.

HozzászólásSzerző: Horváth András (Kukac) » 2012. május 29., kedd 13:30

Jó ez a kép. A szélein is pontszerűek a csillagok. Használtok valami képsík-korrektort?

Horváth András (Kukac)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 67
Köszönetnyilvánítás másoktól: 57

HozzászólásSzerző: Szabó Árpád (Arpstronomer) » 2012. május 29., kedd 18:18

Köszi mindkettőtöknek!
Nem használok képsík-korrektort, de tervezek, ezért egyelőre a kép szélén nem pontszerűek a csillagok. A trükk: ez egy kivágás és csak a kép közepét látod. :)

Szabó Árpád (Arpstronomer)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 45
Köszönetnyilvánítás másoktól: 19

ElőzőKövetkező

Vissza: Mély-ég