Janicsillagasz írta:Sziasztok!
Ma végre talán beindulni látszik a naptevékenység. A tegnapi folt lassan vánszorog befelé, de megjelent két újabb folt, pontosabban egy bipoláris régió. Méretük közepes, binokliban láttam, szabadszemmel ÉPPEN hogy kivehető, de lehet hogy csak a szemem káprázott. Távcsőben 120x-os nagyítással nagyon szép struktúrát mutatnak.
Ádám írta:Janicsillagasz írta:Sziasztok!
Ma végre talán beindulni látszik a naptevékenység. A tegnapi folt lassan vánszorog befelé, de megjelent két újabb folt, pontosabban egy bipoláris régió. Méretük közepes, binokliban láttam, szabadszemmel ÉPPEN hogy kivehető, de lehet hogy csak a szemem káprázott. Távcsőben 120x-os nagyítással nagyon szép struktúrát mutatnak.
Én is néztem 150× nagyítással a bipoláris csoportot. Az egyik folt nagyon szép féloldalas penumbrát mutatott, melyben szálakat is lehetett látni. A másik csoport a befordulás után mintha szétesni látszana, láttam ott egy nem túl erős fáklyamezőt és egy egy penumbrás, de sok umbrás foltot (szinte egy állati lábnyomra emlékeztetett).
bognart írta:Sziasztok !
Én csak ámulok és bámulok. Valamiért nekem nem jönnek így be a napfoltok. Levadászom. Megvan. De nagyon nem vagyok megelégedve vele. talán a napfóliám kezd matt lenni ? Létezik ilyen ?
A Holdon a maximumot tudom vizuálisan észlelni és rajzolni. De a nap ehhez képest homályosan jön be..
Mondjuk ma a lebukó napot lestem meg. Volt 5 percem, amíg a fák eltakarták.
Megvannak a foltok. Lerajzoltam összességében a napkorongot. Remélem holnap lesz időm szépen kidolgozni.
De messze nem tudok egy foltot úgy felbontani, mint egy azonos méretű Holdkrátert....
Cseréljek szűrőt?
Help !!
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég