Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Kurucz János (Sidius) » 2017. október 6., péntek 17:13

Szia!
Részemről üdv a Janik között! :lol:
Mire minden alaposan kitapasztalsz, keresgélsz az égen, miközben párszor odafagysz, vagy esetleg az éji rovarokkal kínlódsz, egyre kristálytisztább lesz, hogy mit is fogsz majd hosszútávon szívesen csinálni. A fotózást szerintem kezdd a Holddal. Lehet rajta tanulni is, meg látványos is, szinte akármilyen távcsővel. Aztán a többi jönni fog magától. Mindig akkor érdekes egy-egy objektum megörökítése, ha sokmindent tudsz is róla. Jó sokat kell tapasztalni, meg tanulni, amihez jó ha van távsegítség, de végül is gyakorolni kell. Miket szeretnél majd fotózni?
Én webkamerával kezdtem anno, egy 100/1000-es, a kategóriájában gyakorlatilag tökéletes akromáttal. Bolygókat és a Holdat fotóztam -vagyis ma is fotózom, csak már nagyobb távcsövekkel. A mélyéggel csak manapság kezdtem foglalkozni, de végül is még mindig webkamerához inkább hasonló, de annál sokkal kifinomultabb AlCCD-vel.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.

Kurucz János (Sidius)
 
Hozzászólások: 1950
Csatlakozott: 2010. június 30., szerda 16:47
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 287

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Kincses Mihály (kincsesm) » 2017. október 6., péntek 21:35

zsokaj85 írta:Sziasztok! Most regisztráltam erre az oldalra, nagyon bejön. 2 napja boldog tulajdonosa vagyok egy Sky Watcher lencsés 120/1000-es távcső, EQ 5-ös mechanikával. Rendelkezem egy 10*50-es binokulárral. Az asztrofotózásban vagyok érdekelt. Olyan helyen lakom a Felvidéken, ahol a fényszennyezettség nagyon minimális, binokulárral megkémleltem egyet s mást :) Merre induljak ezen új hobbim megélésében? ;)


Szia!
kb. 12 évvel ezelőtt az első használható (nem műanyaglencsés) távcsövem egy binokulár volt. 20x60-asra tippeltem. Ebből a 60 az biztos... Nem is az a lényeg, hanem hogy mély-éggel ismerkedni a kis nagyítás miatt a 10x50-es is nagyon jó. Androméda-köd, M33, Orion-köd, A Nagy-Kutyában lévő nyílthalmazok, most viszonylag alacsonyan látszanak, de szépek pl.: M81 M82, vagy akár Jászol-halmaz. Én ezekkel kezdeném. Ha megvannak, akkor lassan végigpróbálnám a 120/1000-essel a halványabb Messiereket is (a leghosszabb fókuszú okulárral, mert az adja a legkisebb nagyítást). Lesz olyan, ami elsőre nem lesz meg. Vannak kifejezetten halványak is. Milyen okulárok vannak a távcsőhöz? Van 25, vagy 28 mm-es? Először kimennék a csillagképekkel barátkozni. Megkeresni a sarkcsillagot, megtanulni a pólusra állást. Legalább "nagyjából" (vizuális észleléshez nem kell annyira precízen). Ha van rá lehetőség, tölts le egy ingyenes planetárium programot (pl. Stellarium). Megtanulhatod, minek, hol "kell" lennie az égen. Ha visszafelé is olvasol a fórumon hozzászólásokat, többféle könyvet is javasolnak. Van modern, kezdőknek való is, és klasszikusok is.

Most a bolygóknak nem annyira van "szezonja", a Szaturnuszt még el lehet csípni a délnyugati horizonton kb. 15°magasan, A Jupitert legkorábban decemberben a hajnali égen. Januártól csatlakozik hozzá a Mars is. A Nap észleléshez biztonságos szűrőt kell vásárolni megbízható boltból. A Jupiter, a Szaturnusz, és jövő nyárra a Mars is nagyon részletgazdag lesz már egy 120-as távcsővel is. Addig meg ott a Hold. A 120-as cső még nem annyira érzékeny a légköri hullámzásra. Nagyobb nagyítással (rövidebb fókuszú okulárokkal) a Hold pazar látvány lesz, főleg a terminátor vonal közelében.

Fotózás... Nekem is ez volt a mániám egy ideig (3-4 éve). Egy átalakítatlan (gyári állapotú) Canon EOS 1100 D-t használtam. Új vázat nem vennék a helyedben, csak nagyon komoly szándék esetén, némi gyakorlat után. Kell egy toldat hozzá (3-4000 Ft). Egy 150/1200-as akromátom (lencsés) volt akkor. A tiednek a nagyobb testvére, hasonló nyílásviszonnyal (fókusz/átmérő arány). Egyébként ezek az f/8-as SW akromátok nem olyan rossz leképzésűek (bár ki lehet fogni rosszabb darabokat). Viszont színeznek egy kicsit. Ha csinálsz velük egy képet hosszabb záridővel, a csillagok körül lesz egy kékes haló, de ez a kisebbik gond.

Ha érdekel, milyen mély-ég fotókat lehet csinálni egy f/8-as lencséssel vezetés nélkül, keress rá a nevem alatt a 2013 2014-es képekre az MCSE észlelésfeltöltőben:

http://eszlelesek.mcse.hu/main.php
(alul van a "keresés a teljes adatbázisban", oda katt...)

Ezeket a képeket összehasonlítva a neten található "díjnyertes" képekkel látszik a realitás (óriási szakadék van)

A nagyobb gond, hogy hosszú a fókusz (esetedben 1000 mm). Tökéletes pólusra állás esetén is 30 másodperces képeket tudsz majd csinálni vezetés nélkül (gondolom nincs autoguidered), de így is sok lesz a bemozdult kép. A záridő növelésével nő a bemozdult képek aránya, de függ egy kicsit attól is, mennyire messze fotózol a sarkcsillagtól. Ez azért van, mert a mechanikák nem tökéletesek (illesztések, megmunkálási pontatlanságok, stb). Vannak nagyon jól sikerült típusok, de más árkategóriában. Így viszont nagy küzdelem árán és sok képből lehet csak eredményt kihozni, de sokkal halványabb (és részlet szegényebb) lesz, mint amiket a többiek csinálnak fotózásra optimálisabb f/3 - f/5 távcsövekkel. Viszont "felfedezésre" jó. A fotókon már lesznek színek, képfeldolgozás után több részlet lesz, mint amit szabad szemmel látnál az okulárban.
A fényesebb gömbhalamazok viszont már egy darab 30 másodperces képen is szépek.
Összességében lehet mély-ég totót csinálni egy 120/1000 f/8-as lencséssel és mivel az elméleti felbontási határ több ezres fókusznál van, elviekben hozhatna annyi részletet a képen, mint egy 250/1000-es asztrográf, csak kellene hozzá 5 perces expokból pár száz darab és a színi hiba erősen belerondítana akkor is. Összefoglalva: lehet, de értelmetlen. Aránytalanul sok idő és munka gyengébb eredményért. Jó mély-ég fotózáshoz kell a jó technika és idő (megszerezni a szükséges gyakorlatot)

Ellenben egy jó bolygókamerával a Holdat és a fényesebb bolygókat meg lehet örökíteni. Most, hogy bejöttek az USB3-as kamerák, egész olcsón szokták eladogatni az USB2-eseket használtan. Ehhez sem árt a tapasztalat.

Misi

Kincses Mihály (kincsesm)
 
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009. szeptember 19., szombat 13:00
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 12

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szalai Krisztina (Szasza77) » 2017. november 5., vasárnap 12:12

Sziasztok! Én a férjem 60. születésnapjára keresek távcsövet 150.000 ft körül(+ - 20.000)Kérlek, segítsetek! Nem szempnt, hogy hordozható legyen, de jó lenne, ha nappal is lehetne használni. Vidéken élünk, kertes házban, Ö is teljesen kezdő, de ez jó hobbinak ígérkezik számára. Köszönöm előre is, Kriszta

Szalai Krisztina (Szasza77)
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2017. november 5., vasárnap 12:04
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szarka Levente (SzarkaLevente) » 2017. november 5., vasárnap 12:24

Szasza77 írta:Sziasztok! Én a férjem 60. születésnapjára keresek távcsövet 150.000 ft körül(+ - 20.000)Kérlek, segítsetek! Nem szempnt, hogy hordozható legyen, de jó lenne, ha nappal is lehetne használni. Vidéken élünk, kertes házban, Ö is teljesen kezdő, de ez jó hobbinak ígérkezik számára. Köszönöm előre is, Kriszta

Pár kérdés:
- Mennyire lényeges, hogy nappal a környező tájat is tudja megfigyelni? Teljesen mellékes, vagy azért jól használható legyen erre a célra is a távcső?
- Mi a fontosabb: egy nagyobb átmérőjű "manuális" távcső, vagy egy kisebb, ami képes akár automatikusan is beállitani az objektumokat?
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt

Szarka Levente (SzarkaLevente)
 
Hozzászólások: 928
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 21:26
Köszönetnyilvánítás másoknak: 5
Köszönetnyilvánítás másoktól: 162

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szalai Krisztina (Szasza77) » 2017. november 5., vasárnap 13:40

Köszönöm a választ! Csak az eget szeretné figyelni és akár lehet automata beálítású is az adott rész, mivel teljesen kezdő.

Szalai Krisztina (Szasza77)
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2017. november 5., vasárnap 12:04
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szarka Levente (SzarkaLevente) » 2017. november 5., vasárnap 16:29

Szasza77 írta:Köszönöm a választ! Csak az eget szeretné figyelni és akár lehet automata beálítású is az adott rész, mivel teljesen kezdő.

Az alábbi termékeket javaslom: SkyWatcher StarDiscovery 150/750 newton
Előny:
+ "automata" vezérlés
+ relative nagy átmérő
Hátrány:
- az optikai elemeit időnként be kell állítani
- némileg remegős mechanika
- áramforrás nélkül nem használható
- természetfigyelésre nem használható, mert fordított állású képet ad.

Ez épp belefér a 170e Ft-ba a szükséges kiegészítőkkel együtt.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt

Szarka Levente (SzarkaLevente)
 
Hozzászólások: 928
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 21:26
Köszönetnyilvánítás másoknak: 5
Köszönetnyilvánítás másoktól: 162

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szalai Krisztina (Szasza77) » 2017. november 5., vasárnap 17:47

Köszönöm, ez tényleg jónek tűnik! :) Ha szeretne fotókat is készíteni, akkor külön kell/lehet rá csatlakoztatni gépet? Va egy Canon Eos 700 D- nk, tükörreflexes autamata fényképezőnk, az jó lehet rá?

Szalai Krisztina (Szasza77)
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2017. november 5., vasárnap 12:04
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szarka Levente (SzarkaLevente) » 2017. november 5., vasárnap 18:21

Szasza77 írta:Köszönöm, ez tényleg jónek tűnik! :) Ha szeretne fotókat is készíteni, akkor külön kell/lehet rá csatlakoztatni gépet? Va egy Canon Eos 700 D- nk, tükörreflexes autamata fényképezőnk, az jó lehet rá?

A távcső nem erre van tervezve, első probléma, hogy nem lehet tükörreflexes f. géppel élesre állni vele. Ha fényképezés is cél akkor más távcső kell, stabilabb állvány stb. Ez esetben az "automata" objektumra állásról le kell mondani és még a keretbe sem biztos, hogy bele lehet férni.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt

Szarka Levente (SzarkaLevente)
 
Hozzászólások: 928
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 21:26
Köszönetnyilvánítás másoknak: 5
Köszönetnyilvánítás másoktól: 162

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szalai Krisztina (Szasza77) » 2017. november 5., vasárnap 18:28

Értem, akkor a fotózásról mondunk le inkább! Köszönöm a türelmét és a rám szánt idejét! Üdvözlettel: Krisztina

Szalai Krisztina (Szasza77)
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2017. november 5., vasárnap 12:04
Köszönetnyilvánítás másoknak: 0
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Morvai Gergő (gergom91) » 2017. november 5., vasárnap 18:41

Üdv mindenkinek.

Fiatal korom óta foglalkoztat a világűr, a bolygók, a csillagászat. Sajnos sokáig nem volt meg a lehetőségem, hogy ennek a (számomra) drága hobbinak éljek. Úgy éreztem, hogy eljött az ideje spórolni egy kezdő felszerelésre, aztán meglátom mennyire fog tetszeni a dolog. Sokat kell még tanulnom, hogy a "szaknyelvet" megtanuljam és hozzászokjak, sok az új mértékegység, rövidítés stb... :)
Néhány napja azt olvasgatom, hogy milyen lenne a megfelelő kezdő távcső számomra. Nem akarom elsietni, nem is tudom, ugyebár először spórolnom kell rá :)
Azonban megakadt nemrég a szemem https://digivilag.hu/newton/55552-130-900-skywatcher-newton-tubus-felszereltseg-6x24-keres-tubusgy-r-par-swn1309.html ezen a távcsövön. 37-ért adja a bolt, minden más helyen 30-al drágább...
A kérdésem a következő lenne: ajánlanátok ezt a távcsövet egy kezdőnek ennyiért, illetve vajon tényleg ennyibe kerül-e és nem véletlen elírás?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Morvai Gergő (gergom91)
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017. november 4., szombat 22:10
Köszönetnyilvánítás másoknak: 2
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

ElőzőKövetkező

Vissza: Az alapismeretektől a távcsővásárlásig

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég