Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Máté (star rover) » 2017. május 17., szerda 14:36

ruszatti írta:Sziasztok!

Szerintem ez is hasznos infó lehet kezdőknek (angol nyelven):

http://www.ebay.com/gds/Choosing-Your-First-Telescope-for-Astronomy-Complete-Essentials-/10000000013136783/g.html


Hasznos írás, de engem meglepett, hogy helyenként egy kalap alá veszi a 80-as refraktort és a 150-es tükröt. Valóban ilyen csekély lenne köztük a különbség?

Máté (star rover)
 
Hozzászólások: 68
Csatlakozott: 2016. július 7., csütörtök 8:52
Köszönetnyilvánítás másoknak: 23
Köszönetnyilvánítás másoktól: 10

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Mádai Attila (Attila) » 2017. május 17., szerda 18:44

star rover írta:... egy kalap alá veszi a 80-as refraktort és a 150-es tükröt. Valóban ilyen csekély lenne köztük a különbség?


Az attól függ, hogy milyen 80-as refraktor, és milyen 150-es tükör... :D
Pl. a 80/400-as szutykot ne citáljuk ide... :mrgreen:
Egy "tökéletes-közeli" minőségű F/10, vagy az alatti fényerejű akromatikus refraktor azonban valóban csodákra képes, persze fizikai korlátain belül. (Azt azért ne feledjük, hogy a felbontóképesség alapvetően az átmérő függvénye - persze sok egyéb paraméter mellett.)

Az viszont nagyon érdekes, hogy az apokromatikus refraktorokat meg sem említi (az "apo" kifejezésre rá is kerestem a szövegben Ctrl-F-fel); talán azért, mert a kezdők számára drágának tartja? Pedig a kezdők között is vannak nagyobb pénztárcájúak is. Furcsa. Abból akár egy F/5-ös is lehet szuper (persze jól tervezett és kivitelezett darab esetén).

Ugyanakkor az alábbi megállapításával nagyon egyet értek (persze csak akromátok esetén):
"A refractor with a shorter focal ratio (f number) than f8 starts to show some focussing problems and the false colour around bright objects becomes much more pronounced (Red and Blue fringes) so try to avoid refractors shorter than f8. (A focal ratio of around f10 is a very common size for good astronomical refractors but as a guide f8 should be the minimum you look for."

Mondjuk - a magam részéről - inkább F/10-re tenném a határt (nem F/8-ra), de ez már az igényesség szubjektív kérdése, és persze nagyban függ a lencse minőségétől is.

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...

Mádai Attila (Attila)
 
Hozzászólások: 1966
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 10:18
Köszönetnyilvánítás másoknak: 64
Köszönetnyilvánítás másoktól: 269

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Rusz Attila (ruszatti) » 2017. május 17., szerda 22:42

star rover írta:
ruszatti írta:Sziasztok!

Szerintem ez is hasznos infó lehet kezdőknek (angol nyelven):

http://www.ebay.com/gds/Choosing-Your-First-Telescope-for-Astronomy-Complete-Essentials-/10000000013136783/g.html


Hasznos írás, de engem meglepett, hogy helyenként egy kalap alá veszi a 80-as refraktort és a 150-es tükröt. Valóban ilyen csekély lenne köztük a különbség?


Mondjuk ezen én is megdöbbentem. Az igaz, hogy a newtonoknál a központi kitakarás többé-kevésbé belerondít a képbe, de azért azonos optikai minőséget feltételezve nem szabadna ekkora különbségnek lennie.

Rusz Attila (ruszatti)
 
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2013. november 16., szombat 13:11
Köszönetnyilvánítás másoknak: 17
Köszönetnyilvánítás másoktól: 3

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: géza (géza) » 2017. május 19., péntek 13:27

Napok óta Jupiternézés a két "alap" csővel. A lencsés SW 70/500-al szivesebben néztem lehet, a kényelmétől is. A kis tűkrős SW 114/500 parabola tőbbet mutat belőle a mélyég vele magasan jobb. EQ3 . Ba és GSO plősslők 25, 10, 9, 4, és a 6mm Baader Ortho ( Ezt érdemes lehet kezdetkor azonnal megvenni, legolcsóbb). Ez az ortho mindkét csőnél határozottan mutatta a sávokat. Sz.................máj.17. A ma esti Jupiterezésnél kiderűlt, fotoállványos SW 70/500 vertikális állitása nem gyakorlott csillagászónak problémás. Arra a Gitzo 2D monopodfejre gondolok ami az előző lapokon látszik amivel a vertikális állitódik.. Egy EQ-2 kőnnyűfejjel kényelmesebb lenne. Bár annak a merevségét nem ismerem, de a finomállitásai miatt. Az állvány jónak tűnik, három láb kihuzva és kempingszék. Jupiterállás. Nagyon hasznos a kis kampó a kőzéprudon, két tégla a szatyorban felakasztva, nagyon nőveli a stabil állást (az uj HAMA láb). A Lacerta mikroállitásu (12e Ft) fotofej nem volt alkalmas itt, félkilóig ajánlják. Nekem a SW 70/500 alatt rezgett rendesen. Talán binokulárhoz?
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

géza (géza)
 
Hozzászólások: 1592
Csatlakozott: 2015. március 21., szombat 16:46
Köszönetnyilvánítás másoknak: 226
Köszönetnyilvánítás másoktól: 127

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Fekete Arnold (Arnold9317) » 2017. május 30., kedd 11:02

Sziasztok!

Egy egyszerű kérdésem lenne. Ha vennék egy 200/1200-as dobsont (https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-classic-200-1200-dobson) és azt később szeretném felaggatni valamilyen ekvatoriális mechanikára (ami el is bírná), akkor ezt megtehetem-e, vagy esetleg a tubusnak olyan a szerkezete, hogy ezt nem engedi meg. Jelenleg egy 70/500-as refraktorom van, amivel mélyegezni illetve bolygózni is szoktam.

Fekete Arnold (Arnold9317)
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015. június 15., hétfő 19:31
Köszönetnyilvánítás másoknak: 6
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Mádai Attila (Attila) » 2017. május 30., kedd 12:30

Arnold9317 írta:... Ha vennék egy 200/1200-as dobsont (https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-classic-200-1200-dobson) és azt később szeretném felaggatni valamilyen ekvatoriális mechanikára (ami el is bírná), akkor ezt megtehetem-e, vagy esetleg a tubusnak olyan a szerkezete, hogy ezt nem engedi meg. ...


A tubus szerkezetével általában nincs gond.

Ugyanakkor az azimutális Newton-ok (azaz a Dobson-ok :D ) főtükör foglalata sokszor csak magassági irányú döntésre van felkészítve.
Azaz, ha oldalirányban dől a távcső, akkor kibillen(het), vagy elmozdulhat a tükör a foglalatból. Ezt ellenőrizni kell; pl. az Explore Scientific tükör-foglalata egész biztosan ilyen (van egy nálam).

De ezt a konkrét SW-t nem ismerem ilyen részletességgel, meg kell nézni.
Ha ez a probléma ott nem áll elő, akkor nyugodtan fel lehet tenni ekvatoriális mechanikára, csak masszív tubusgyűrűk kellenek hozzá.

MDA
MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...

A Mádai Attila (Attila) köszönetet kapott - 2:
Arnold9317, Tom

Mádai Attila (Attila)
 
Hozzászólások: 1966
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 10:18
Köszönetnyilvánítás másoknak: 64
Köszönetnyilvánítás másoktól: 269

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Szarka Levente (SzarkaLevente) » 2017. május 30., kedd 14:26

Attila írta:
Arnold9317 írta:.Ugyanakkor az azimutális Newton-ok (azaz a Dobson-ok :D ) főtükör foglalata sokszor csak magassági irányú döntésre van felkészítve.

Ezt nem igazán értem. Az SW dobosonok fütökörfoglalata elforgatható a tubusban, tehát nincs kijelölt irány. Más szóval - szerintem - vagy minden irányú, vagy semmilyen irányú elmozdulásra nincsenek felkészítve. Az, hogy a főtükör mennyire mozdul el a foglalatban leginkább attól függ, hogy a leszorító karmokat rögzítő csavarok mennyire vannak meghúzva.
Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt

A Szarka Levente (SzarkaLevente) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Arnold9317

Szarka Levente (SzarkaLevente)
 
Hozzászólások: 956
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 21:26
Köszönetnyilvánítás másoknak: 6
Köszönetnyilvánítás másoktól: 172

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Mádai Attila (Attila) » 2017. május 30., kedd 14:51

SzarkaLevente írta:... Ezt nem igazán értem. Az SW dobosonok fütökörfoglalata elforgatható a tubusban, tehát nincs kijelölt irány. ...


Nézz meg egy ES Dobson-t, és érteni fogod. (Alul szimmetrikusan, kb. 100°-ban elhelyezett két görgőnek támaszkodik a tükör, a kiesés ellen pedig a tükörre ragasztott hevederek védik - legalábbis az 508/F4 esetében biztosan. Ez csak vertikális irányú pozícióváltozás esetén tartja megfelelően a tükröt, mivel csak alulról támasztja.)

Az pedig, hogy a foglalat elforgatható, nem elegendő, mert EQ mechanikára szerelve egy ilyen tubust nem forgathatod mindig éppen az aktuális irányba a tükör-foglalatot észlelés közben, attól függően, hogy éppen milyen irányba dől a tubus.

SzarkaLevente írta:... Az, hogy a főtükör mennyire mozdul el a foglalatban leginkább attól függ, hogy a leszorító karmokat rögzítő csavarok mennyire vannak meghúzva.


Jézus Mária!!! A "leszorító" körmök nem azért vannak, hogy leszorítva pozícióban tartsák a tükröt, hiszen - megfelelően beállítva - nem is érhetnek hozzá a tükör felületéhez (csupán néhány tized milliméteres rés kell legyen; mivel ha hozzáérnének, akkor már torzítanák is a felületet). Csupán azt biztosítják, hogy ha valami okból (ami természetesen nem "üzemszerű" működést jelent) a horizont alá fordulna a tubus, akkor ne essen ki a tükör a foglalatából. Tehát az általad használt elnevezés ("leszorító köröm") már önmagában helytelen (bocs). Sokkal inkább "kibillenés-gátló" köröm volna az adekvát elnevezése.

Tehát javaslom: ne "húzd meg" a körmöket, még kicsit se, mert épp azzal viszel torzítást a leképezésbe!!!!!!!!!!!

De ettől még a SW Dobson tükörtartó megoldása lehet, hogy megfelelne EQ használatra is, de azt nem ismerem. Az viszont biztos, hogy nem a körmökön múlik; annak teljesen más a funkciója (ahogy fentebb írtam).

Az a lényeg, hogyha akár föl-le, akár jobbra-balra döntöd a tubust, a tükör kicsit se tudjon elmozdulni, de nem azért, mert "le van szorítva", vagy "be van szorítva", hanem azért, mert megfelelően, kotyogás-mentesen, de kicsit sem megfeszítve, minden irányból meg van támasztva!!! Ezt kell ellenőrizni.

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...

A Mádai Attila (Attila) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Arnold9317

Mádai Attila (Attila)
 
Hozzászólások: 1966
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 10:18
Köszönetnyilvánítás másoknak: 64
Köszönetnyilvánítás másoktól: 269

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Fekete Arnold (Arnold9317) » 2017. május 30., kedd 19:23

Köszönöm a válaszokat, vásárlás előtt majd utánanézek ennek.

Fekete Arnold (Arnold9317)
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015. június 15., hétfő 19:31
Köszönetnyilvánítás másoknak: 6
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

HozzászólásSzerző: Kovács Zsolt (Zsoca) » 2017. június 4., vasárnap 19:09

Sziasztok!Tapasztalt bolygóészlelőket kérdezek,hogy melyik a legjobb szűrő a Jupiterhez és a Szaturnuszhoz a felszíni alakzatok kiemeléséhez?Egy 114/900 SkyWatcherem van és Barium okulárjaim.Köszönöm a válaszokat!

Kovács Zsolt (Zsoca)
 
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2011. április 6., szerda 16:23
Köszönetnyilvánítás másoknak: 2
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

ElőzőKövetkező

Vissza: Az alapismeretektől a távcsővásárlásig

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég