Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

A hatás-ellenhatás törvénye követi a téridő görbületet?

Az "Olvasóink kérdezték" rovatban feltett kérdések listája -- segíts Te is a csillagászat iránt kezdeti érdeklődést mutatóknak kérdéseik megválaszolásában!

Re: A hatás-ellenhatás törvénye követi a téridő görbületet?

HozzászólásSzerző: Szabó Gábor (gszabo) » 2011. március 8., kedd 18:52

Köszönöm Gyula, hogy "beszálltál". Valószínűleg azért nem volt érthető számodra (és esetleg mások számára is), amit kérdeztem, mert kellő relativitáselméleti szemlélet és tudás híján már a megközelítésem se volt adekvát, tehát nem tudtam jól kérdezni. Remélem fejlődni fogok, amihez még sokat kell olvasnom.

A Te válaszodban leginkább az lepett meg, hogy a fonal se egyenes nem lesz, se a fény útját nem fogja követni, hanem egy harmadik görbét vesz fel (az vajon hogy nézhet ki?). Kezdek rájönni, hogy a gondolatkísérlet mégsem volt megalapozott, de nem azért mert nem tudunk súlytalan fonalat elképzelni, hanem azért, mert az egyidejűség hiányában elvileg sem lehet ilyen fonalat kifeszíteni, nem csak gyakorlatilag. Először arra gondoltam az egyidejűségnél, hogy na jó, de mi van ha fogunk egy 1 fényév hosszú merev rudat... Aztán rájöttem, hogy akármit csinálunk ennek a rúdnak az egyik végével, a másik vége erről csak nagyon sokára fog értesülni, mert a fizikai hatás nem hogy csak fény sebességgel, de még annál is jóval lassabban fog a rúd mentén végigterjedni, tehát egy merev rúd sem segít a fonal kifeszítésében. A kérdésnek Gyula-féle átfogalmazásban viszont úgy látszik már volt értelme.

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, menet közben egy kicsit ideges voltam, mert senki nem értette, hogy mit akarok, elnézést. Igyekszem sokat tanulni és meghallgatni Gyula közelgő előadását. Addig viszont lehet, hogy még kérdezek kacifántosakat... :-)

Szabó Gábor (gszabo)
 
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2011. március 4., péntek 16:03
Köszönetnyilvánítás másoknak: 2
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

Re: A hatás-ellenhatás törvénye követi a téridő görbületet?

HozzászólásSzerző: Szabó Zoltán (SzZoli) » 2011. március 10., csütörtök 9:09

Örülök, hogy Gyula ismét benézett a fórumba. Már attól tartottam, hogy a Nibiruzás és a paranoid agymenések, bizarr, megalapozatlan világképek :evil: elűzték innen. Ami azt illeti, nekem párszor el kellett olvasnom a gondolatmenetet, hogy rendesen felfogjam 8-)

Azoknak, akik a fonal nem-súlytalan volta mellett kardoskodtak, azt mondom: elvileg igazuk van, de egy gondolatkísérletben minden galádság ;) megengedhető.

Az említett előadásról lehet már tudni, hogy mikor lesz?

Szabó Zoltán (SzZoli)
 
Hozzászólások: 1520
Csatlakozott: 2009. szeptember 7., hétfő 10:41
Köszönetnyilvánítás másoknak: 236
Köszönetnyilvánítás másoktól: 121

Előző

Vissza: Hírek.Csillagászat.hu - Olvasói kérdések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég