Emlékezz rám   Facebook login
Jelszóemlékeztető | Felh. név emlékeztető | Regisztráció

Dávid Gyula kérdések

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: Szabó Zoltán (SzZoli) » 2012. április 26., csütörtök 13:09

Michio Kaku könyvét nem ismerem, de számtalan, ismeretterjesztőnek aposztrofált Spektrum, Discovery Ch, NatGeo és társai műsorain jelenik meg. Nekem kifejezetten az a benyomásom, hogy amit művel, az messze nem ismeretterjesztés, hanem fizikai kifejezésekkel teletűzdelt szenzáció-hajhászat. Sajnos.

Szabó Zoltán (SzZoli)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 140
Köszönetnyilvánítás másoktól: 54

HozzászólásSzerző: Vizi Péter (Vizi Péter) » 2012. április 26., csütörtök 13:26

Könyvbeszerzés ügyében fordulhattok bizalommal hozzám, mint kiadóhoz és mint egy term.tud szakkönyváruház üzemeltetőjéhez. Azt nem állítom, hogy mindent el tudok olvasni, ami megjelenik, de a java átmegy a kezeim között, van fogalmam róla, milyen az írás. Kaku tényleg pongyola, nem elég alapos, de szórakoztató. Aki nem a kifejezetten fajsúlyos dolgokat kedveli, annak tetszeni fog. A hibái pedig, hm, talán még beleférhetnek napjaink többnyire alacsony színvonalú "dolgozatai" közé.

A Vizi Péter (Vizi Péter) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Hadházi Györgyi

Vizi Péter (Vizi Péter)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 98
Köszönetnyilvánítás másoktól: 160

HozzászólásSzerző: Horváth András (Kukac) » 2012. április 26., csütörtök 19:37

Vizi Péter írta:Könyvbeszerzés ügyében fordulhattok bizalommal hozzám, mint kiadóhoz és mint egy term.tud szakkönyváruház üzemeltetőjéhez.

Péter, merre van az a könyváruház?

Horváth András (Kukac)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 68
Köszönetnyilvánítás másoktól: 58

HozzászólásSzerző: Farkas Zsolt (Rigel) » 2012. április 26., csütörtök 20:40

Lusta vagyok utánanézni, hogy mi a fórum politikája a reklámmal kapcsolatban, úgyhogy csak annyit írok: "Vizi Péter" nevével egy rövid kereséssel rá lehet bukkanni a webáruházra. (A nálam is lustábbak próbálkozhatnak a "tudoskonyv" kulcsszóval a gúgliban.)

A Farkas Zsolt (Rigel) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
Kukac

Farkas Zsolt (Rigel)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 4
Köszönetnyilvánítás másoktól: 15

HozzászólásSzerző: Kocsis Péter (kocsis péter) » 2012. április 26., csütörtök 20:50

Üdvözletem Mindenkinek!

Lenne egy kérdésem, hátha tudja rá valaki a választ. Azt szeretném megtudni, hogy a fizika jelenlegi álláspontja szerint mennyi ideig tart a legrövidebb időintervallum.
A napokban megkérdezte a kisfiam, hogy meddig tart egy pillanat. :o Egy pillanatig :) elgondolkodtam a kérdésén, de nem tudtam megválaszolni. Ez a pillanat lenne maga a jelen, gondolom én, de egy bizonyos időintervallumot is fel lehet osztani múltra, jelenre és jövőre, bármilyen rövid is az! Vagy rosszul gondolom? Szóval meddig is tart a jelen pillanata? :D :)

Kocsis Péter (kocsis péter)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 14
Köszönetnyilvánítás másoktól: 0

HozzászólásSzerző: Farkas Zsolt (Rigel) » 2012. április 26., csütörtök 20:55

dgy írta:Kakut szerintem nem érdemes olvasni. Felszínes, pongyola, szenzációhajhász, és ez olykor odáig megy, hogy bár nem újságíró, hanem szakmabeli, mégis tipikus, kapkodó ismeretterjesztő újságírókra jellemző szakmai hibákat hagy benne a szövegben.

Jogos!
Még én is találtam a könyveiben tényszerűen hibás dolgokat. Ez az egyik kedvencem - éppen a Párhuzamos világok-ból:
Kép
Azt hittem, hogy a magyar kiadáshoz készült ábra összeszerkesztésekor történt egy kopi-paszta hiba, ezért ellenőriztem az eredeti angol kiadásban is. Ott is le-gluonozták a leptonokat!

Vizi Péter írta:Kaku tényleg pongyola, nem elég alapos, de szórakoztató. Aki nem a kifejezetten fajsúlyos dolgokat kedveli, annak tetszeni fog.

Pontosan emiatt bátorkodtam a kérdezőnek javasolni. Nem vagyok fizikus, így nyugodtan javasolhatok egy ismeretterjesztő "ponyvairodalmat" is. A legfontosabb szerintem, hogy szórakoztató és figyelemfelkeltő. Ha ez utóbbi hatását eléri, és a delikvens elkezdi követni azt a szálat, amit Kaku - pongyolán - megemlített, akkor már hasznos volt elolvasni.

Farkas Zsolt (Rigel)

HozzászólásSzerző: Farkas Zsolt (Rigel) » 2012. április 26., csütörtök 21:06

kocsis péter írta:Lenne egy kérdésem, hátha tudja rá valaki a választ. Azt szeretném megtudni, hogy a fizika jelenlegi álláspontja szerint mennyi ideig tart a legrövidebb időintervallum.

A kvantumfizika szerint a Planck-idő a legrövidebb időtartam, aminek még van értelme. Ennél rövidebb időkről már a kvantumbizonytalanság miatt senki sem állíthat semmit biztosan.
A Planck-idő nagyjából 5,4e-44 másodperc.

A "jelen pillanata" viszont nulla kiterjedésű, mondjuk úgy, mint a számegyenesen a 0 osztás pontja. És ha még a véges fénysebességet is figyelembe vesszük, akkor azt kell megállapítanunk, hogy a "jelen pillanata" valójában nem is létezik. Amit "jelennek" érzékelünk, az mind valójában a nagyon-nagyon közelmúltból érkező jelek összessége.

kocsis péter

Farkas Zsolt (Rigel)

HozzászólásSzerző: Szabó Zoltán (SzZoli) » 2012. április 27., péntek 11:49

Honnan ered, milyen problémából, milyen megfontolás alapján a Planck-idő, távolság, tömeg stb.?

Szabó Zoltán (SzZoli)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 140
Köszönetnyilvánítás másoktól: 54

HozzászólásSzerző: Farkas Zsolt (Rigel) » 2012. április 27., péntek 12:17

Van három igazán alapvető konstansa a valóságunknak. Ezek a fénysebesség, a gravitációs állandó és a Planck-állandó. Ha megfelelően összebarkácsoljuk ezeket, akkor kapunk egy olyan alapvető mértékegység skálát, amiben semmiféle délkör hossza, vagy céziumizotóp sugárzási frekvenciája, vagy köbdeciméter víz nem szerepel, mint kiinduló mennyiség. A gyakorlatban ugyanis a mértékegységek kimondottan emberi illetve földi specifikumokhoz vannak kötve, ezzel szemben a Planck-egységek csakis az univerzumhoz úgy en bloc. Általánosabbak.

Hogy a Planck-idő a legkisebb értelmezhető időtartam, gondolom az energiára-időre felírt Heisenberg-féle határozatlansági relációból jön ki valahogy.

SzZoli

Farkas Zsolt (Rigel)

HozzászólásSzerző: László Rokoska (lászló rokoska) » 2012. április 27., péntek 12:17

kocsis péter írta:Azt szeretném megtudni, hogy a fizika jelenlegi álláspontja szerint mennyi ideig tart a legrövidebb időintervallum.
A napokban megkérdezte a kisfiam, hogy meddig tart egy pillanat. :o Egy pillanatig :)
...
Szóval meddig is tart a jelen pillanata? :D :)

Üdvözlet Neked is!
"Pilla" pillantás, egy pillantásnyi idő a pilla-nat. A fizika világában a legrövidebb érzékelhető időszakasz hossza.
Ez a hossz évről évre rövidül. A fizika ma itt tart:
"A cézium szökőkút most minden eddiginél pontosabb, bizonytalansága 2,3 × 10-16, ami azt jelenti, hogy 730 millió év alatt téved egy másodpercet. Ez mintegy százszoros pontosság az eddigi csúcstartókhoz képest."
(Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20110826-nagybritanniaban-talalhato-a-vilag-legpontosabb-atomoraja.html)
Elmélkedni, filozofálni természetesen lehet Planck időről, de mérni ezt tudjuk (mint emberiség, nem én és te,) jelenleg.

A László Rokoska (lászló rokoska) által írt üzenetet az alábbi felhasználók köszönték meg:
kocsis péter

László Rokoska (lászló rokoska)

Köszönetnyilvánítás másoknak: 3
Köszönetnyilvánítás másoktól: 1

ElőzőKövetkező

Vissza: Elméleti kérdések