Bence írta:Sziasztok, tudnátok mostanában felkereshető egyszerű kettősöket amikkel meg lehet ismerkedni a kettősökkel.
Előre is köszönöm,
Bence
Nekem a legelső kettősöm amit észleltem az az epszilon1-2 Lyr volt amit így találhatsz meg: Keleten elég magasan van egy nagyon fényes csillag: A Vega.(közvetlenül "alatta" találhatsz egy nem olyan fényes csillagokból álló paralelogrammát) A Vegától közvetlenül "balra" helyezkedik el a fentebb említett kettős, amit binoklival is könnyen fel tudsz bontani.
Ugyanebben a csillagképben(lantban) még a delta1-2 Lyr is kettős és azt is megfigyelheted binoklival is:Az előbb említett Vegától "balra-lefele".
Aztán még van az Algiedi és a Sadalzabih(a bak csillagkép alfa és béta csillaga): Dél-Nyugat környékén "közepes magasságban" látsz két nagyon fényes csillagot egymás alatt(a felső fényesebb mint az alsó). Abból kiindulva "lefele" fogsz találni két fényes csillagot ugyanúgy egymás alatt(ezek nem olyan fényesek). Mind a kettő kettős de a "felsőt"(Algiedi) nekem könnyebben bontotta a binokli, mint az "alsót"(Sadalzabih)(az alsón csak néha derengett, hogy van mellette valami)
Én elsőre ezeket figyeltem meg, s nagyon nagy élmény volt számomra ezeket látni...
Üdv, Ferenc